állampapír_szuperállampapír_saját
Befektetés

A szuperállampapír a többi állampapír elől is elszívja a pénzt - Már csak ezt veszik a magyarok

Kijöttek a friss, októberi adatok az államháztartás helyzetéről, e szerint a forintos lakossági állampapírok állománya meghaladta a 8800 milliárd forintot. A lakossági papírokból viszont már csak szuperállampapírt vesznek a magyarok, a többi papírból áramlik ki a pénz, még az inflációkövető prémium állampapír is erre a sorsra jutott. Nagyon úgy tűnik, hogy a MÁP+ nemcsak a befektetési piac többi szereplőjét, hanem magát a lakossági állampapírpiacot is kannibalizálja.

A Pénzügyminisztérium friss, októberre vonatkozó államháztartási jelentése szerint a forintos lakossági állampapírok állománya múlt hónapban 8804 milliárd forintot ért el, mindezt úgy, hogy egyedül a MÁP+ tudott állománybővülést felmutatni egy hónap alatt. Október végén szuperállampapírban 2485 milliárd forint volt, lassan annyi, mint a 2631 milliárdos vagyonnal bíró Prémium Magyar Állampapír.  A bónusz állampapír állománya valamelyest stagnál 453 milliárd forint körül, a kétéves, az egyéves és a féléves papír állománya viszont hónapok óta csökken 8ezek közül a papírok közül a bónuszt, a kétéveset és a féléves papírt sem értékesíti már az ÁKK júniustól).

máp1

A számok alapján egyre bátrabban ki lehet jelenteni, hogy a MÁP+ elszívó hatása nemcsak a megtakarítási piac egyéb termékeinél, hanem magán a lakossági állampapírpiacon is megjelenik, ugyanis az utóbbi hónapokban csak a szuperállampapír tudott pénzt bevonzani, a többi kategória állománycsökkentést könyvelhetett el.

A tájékoztató adataiból kiderül az is, hogy az ÁKK októberben 48 milliárd forintos összegben vásárolt vissza lakossági állampapírokat a forgalmazó bankoktól.

A MÁP+ eddig úgy tűnik, töretlenül menetel előre, múlt héten közel 84 milliárd forint értékben jegyzett belőle a lakosság, ezzel novemberben eddig 158 milliárdnál jár a jegyzés.

A jelenség egyre nagyobb léptékét mutatja az is, hogy 100 forintnyi új megtakarításból 89 forintot helyezett el állampapírba a magyar lakosság a harmadik negyedévben, így most először több lakossági pénz hever állampapírban, mint folyószámlán. Erről bővebben itt írtunk:

magyareuró200122
FrankfurtiTőzsde
végítéletórája
fertozes
paks
terézváros
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
buda-cash_mti