állampapír_szuperállampapír_saját
Befektetés

A szuperállampapír a többi állampapír elől is elszívja a pénzt - Már csak ezt veszik a magyarok

Kijöttek a friss, októberi adatok az államháztartás helyzetéről, e szerint a forintos lakossági állampapírok állománya meghaladta a 8800 milliárd forintot. A lakossági papírokból viszont már csak szuperállampapírt vesznek a magyarok, a többi papírból áramlik ki a pénz, még az inflációkövető prémium állampapír is erre a sorsra jutott. Nagyon úgy tűnik, hogy a MÁP+ nemcsak a befektetési piac többi szereplőjét, hanem magát a lakossági állampapírpiacot is kannibalizálja.

A Pénzügyminisztérium friss, októberre vonatkozó államháztartási jelentése szerint a forintos lakossági állampapírok állománya múlt hónapban 8804 milliárd forintot ért el, mindezt úgy, hogy egyedül a MÁP+ tudott állománybővülést felmutatni egy hónap alatt. Október végén szuperállampapírban 2485 milliárd forint volt, lassan annyi, mint a 2631 milliárdos vagyonnal bíró Prémium Magyar Állampapír.  A bónusz állampapír állománya valamelyest stagnál 453 milliárd forint körül, a kétéves, az egyéves és a féléves papír állománya viszont hónapok óta csökken 8ezek közül a papírok közül a bónuszt, a kétéveset és a féléves papírt sem értékesíti már az ÁKK júniustól).

máp1

A számok alapján egyre bátrabban ki lehet jelenteni, hogy a MÁP+ elszívó hatása nemcsak a megtakarítási piac egyéb termékeinél, hanem magán a lakossági állampapírpiacon is megjelenik, ugyanis az utóbbi hónapokban csak a szuperállampapír tudott pénzt bevonzani, a többi kategória állománycsökkentést könyvelhetett el.

A tájékoztató adataiból kiderül az is, hogy az ÁKK októberben 48 milliárd forintos összegben vásárolt vissza lakossági állampapírokat a forgalmazó bankoktól.

A MÁP+ eddig úgy tűnik, töretlenül menetel előre, múlt héten közel 84 milliárd forint értékben jegyzett belőle a lakosság, ezzel novemberben eddig 158 milliárdnál jár a jegyzés.

A jelenség egyre nagyobb léptékét mutatja az is, hogy 100 forintnyi új megtakarításból 89 forintot helyezett el állampapírba a magyar lakosság a harmadik negyedévben, így most először több lakossági pénz hever állampapírban, mint folyószámlán. Erről bővebben itt írtunk:

donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
bika wall street tőzsde