parlament_getty_editorial
Befektetés

Ennyi volt a szuperállampapír-hatás? Fordulat jött a népszerű befektetésnél

Az MNB friss statisztikái szerint május óta októberben volt először pozitív a befektetési alapok tranzakciós adata, tehát úgy tűnik, végre talán sikerül lerázniuk magukról a szuperállampapír nyomását. Ezzel együtt a kezelt vagyon is újra elérte a 7200 milliárd forintot, a kezelt vagyon mintegy ötöde viszont semmit sem hoz a befektetőknek, az ugyanis készpénzben és bankbetétben hever. Különösen az ingatlan-és kötvényalapok esetében.

Ha érdekelnek a befektetési alapok, részletes keresőnkért kattints ide.

Kijöttek az MNB friss statisztikái a hazai befektetési alapokról, ebből többek között kiderül, hogy az alapok május óta októberben érték el ismét a 7200 milliárdos forintos kezelt vagyon szintet. Ez jóval magasabb összeg, mint a BAMOSZ havi statisztikáiban szereplő 6200 milliárdos állomány, ennek oka, hogy a hazai piacon tevékenykedő alapkezelők nem mind BAMOSZ-tagok.

Az MNB statisztikái kitérnek arra is, hogy melyek az állományváltozás fontosabb okai. Az adatok szerint a tranzakciók miatti állományváltozás júniusban okozott a legnagyobb tőkekiáramlást, ez vélhetően a szuperállampapír hatása, de októberben a MÁP+ indulása óta először fordult elő, hogy pénz áramlik a szektorba.  Az, hogy nyár óta is volt, hogy nőtt a kezelt vagyon, egyértelműen a kedvező irányú ár-és devizaárfolyam-változásnak köszönhető.

Mindeközben egyre bátrabban ki lehet jelenteni, hogy a MÁP+ elszívó hatása nemcsak a megtakarítási piac egyéb termékeinél, hanem magán a lakossági állampapírpiacon is megjelenik, ugyanis az utóbbi hónapokban csak a szuperállampapír tudott pénzt bevonzani, a többi kategória állománycsökkentést könyvelhetett el. Erről bővebben itt írtunk:

Az MNB adataiból kiderül, hogy A hazai befektetési alapok hasonló arányban tartanak befektetési jegyeket, kötvényeket, valamint készpénzt és bankbetétet.

Közel 19%-ot tesznek ki a nem pénzügyi eszközök is, miközben részvényekben az alapok vagyonának mindössze 9%-a van.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy az alapkategóriák közül melyik tart a legtöbb befektetési jegyet, készpénzt, kötvényt és részvényt. Mint kiderült, múlt hónapban (és egyébként ez jellemző hosszabb távon nézve is)

  • a befektetési jegyek döntő többsége a vegyes alapokban volt, 
  • készpénzt és bankbetétet az ingatlan-és kötvényalapok halmoztak fel leginkább (miután ezek a kategóriák ülnek a legkevésbé likvid instrumentumokban, érthető, hogy itt nagyobb a készpénz aránya, ezzel biztosítva a napi szintű likviditást),
  • kötvényekben nem meglepő módon elsősorban a kötvényalapok ülnek, de nagyobb mennyiségben tartanak a származtatott alapok (elsősorban abszolút hozamú alapok), majd a vegyes alapok is,
  • részvényt pedig a részvényalapokon kívül nagyobb összegben egyedül a származtatott alapok tartanak.

Az MNB interaktív grafikonja szerint a legtöbb pénzt a befektetési alapok itthon fektetik be, összesen 2632 milliárd forintot, ezt követi Luxemburg 261 milliárddal, majd az USA 182 milliárddal. Az első tíz befektetési célpont között van még Belgium, Lengyelország, Horvátország, Románia, Ausztria, Írország és Olaszország.

befalap5
Forrás: MNB

Címlapkép: Werner OTTO\ullstein bild via Getty Images

termeloi piac unios tamogatas200125
takarekbank
bulgária város létkép
GettyImages-1191804678(1)
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-1191804678(1)