citadella budapest_getty
Befektetés

Nélkülük vérengzés lett volna - Elképesztőt mentek idén a portfóliómenedzserek

Ha csak a lakosságon múlik, elvéreztek volna idén a hazai befektetési alapok – ezt mutatják az MNB friss statisztikái. A befektetési alapokban kezelt háztartási vagyon idén semmit sem tudott nőni, miközben az állampapírokba ömlik be a pénz. A befektetési alapok idei teljesítménye ugyanakkor még mínusz nullában is óriási teljesítmény, ha ugyanis nincsenek a portfóliókezelők és a kedvező tőkepiaci folyamatok, sehogy nem tudták volna visszahozni azt a 400 milliárdot, amit októberig kivontak az alapokból a magyarok.

Az MNB friss értékpapír-statisztikái szerint teljesen lenullázódott idén a befektetési alapok állománynövekménye a háztartásoknál, ez azt jelenti, hogy tavaly év végéhez képest semmit sem nőtt a magyarok kezében lévő befalap-állomány. Sőt, még kicsit csökkent is, október végével bezárólag 2,6 milliárd forinttal kevesebb befektetési alap volt a lakosság kezében, mint tavaly év végén. Ehhez képest az állampapírok irtó nagyot mennek idén, októberrel bezárólag már 1725 milliárdos állománynövekménynél tartanak, de még a részvényeknek is sikerült közel 110 milliárddal növelni állományukat.

Ezt a mínusz nullás számot úgy érték el idén eddig a befektetési alapok, hogy a vizsgált tíz hónapban összesen közel 400 milliárd forintot vont ki belőlük a lakosság, egyedül februárban volt tőkebeáramlás. A változatlan állományszám ilyen szempontból közel sem rossz teljesítmény, miután azt mutatja, hogy a hozamok és a kedvező árfolyamváltozások tudták szinten tartani a kezelt vagyont.

Ha nem lett volna a portfóliómenedzserek munkája és a kedvező tőkepiaci környezet, elvérzett volna a kategória.

Az alábbi ábrán jól látszik, hogy míg a főbb alapkategóriák nagyjából tudták tartani a kezelt vagyontömeget, az ingatlanalapok vagyona jelentősen csökkent a háztartásoknál, ez egyértelműen egybecseng a szuperállampapír elindulásával, kisebb részben pedig az ingatlanalapok visszaváltási idejének meghosszabbodásával.

Mindeközben az állampapírok nagyot menetelnek, közöttük is azok, amelyek egy évnél hosszabb lejáratúak. A lenti ábra nagyon jól szemlélteti, hogy a szuperállampapír júniusi elindulásával a hosszabb lejáratú állampapírok tranzakciós adat kilőtt, ezzel párhuzamosan a rövidebb futamidejű papírokból minden hónapban áramlott ki a pénz. Ez mutatja a MÁP+ elszívó hatását az állampapírpiacon is.

Ezzel együtt a hosszabb futamidejű papírok állománya nyár eleje óta érdemi növekedést mutat,   a lakosság kezében lévő állampapír-állomány a szuperállampapírnak köszönhetően úgyis nőni tud minden hónapban, hogy a rövidebb futamidejű papírokban lévő pénz folyamatosan csökken.

Címlapkép forrása: Getty Images/agrobacter

bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Váci úti felüljáró
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
NYSE, trader, broker, válság