állampapír_szuperállampapír_saját
Befektetés

Mi folyik itt? Több százezer embert tiltottak el a szuperállampapírtól

180 773 – a KSH friss számai szerint ennyi külföldi állampolgár élt Magyarországon január 1-jén, és nagyjából őket fedi le az a korlátozás, amit a Magyar Államkincstár alkalmaz a szuperállampapír értékesítésénél. A kincstárnál ugyanis nem vehet a papírból az, akinek nincs magyar személyije, holott a MÁP+ hirdetményében nincs ilyen korlátozás. A bankoktól, brókercégektől ők is vehetnek szuperállampapírt, de így elesnek a kincstár ingyenes számlaszolgáltatásától.

Magyar személyi nélkül nem ad szuperállampapírt a kincstár

Egyik olvasónk osztotta meg történetét velünk, amikor többszöri nekifutásnak sem tudott MÁP+-t vásárolni a kincstárnál. Olvasónk Magyarországon dolgozik, itt adózik, itt van a lakcíme, de külföldi állampolgár és nincs magyar személyije. Elmondása szerint bár ingyenes értékpapírszámlát nyithatott a Magyar Államkincstárnál, arra nem vehet mást, csak Prémium Euró Magyar Állampapírt (PEMÁP) – legalábbis a kincstár tájékoztatása szerint. Az ügyintézők azt tanácsolták neki, hogy ha MÁP+-t szeretne venni, inkább valamelyik banki forgalmazóhoz menjen.

A történeten mi is meglepődtünk, a szuperállampapír hivatalos hirdetményében ugyanis egyetlen szó nem esik arról, hogy korlátozva lennének a vásárlásban a devizakülföldinek minősülő személyek. Egészen pontosan az ismertető ide vonatkozó szövege így szól:

A Magyar Állampapír Pluszt a forgalomba hozatal során (elsődleges piacon) devizabelföldinek és devizakülföldinek minősülő természetes személyek szerezhetik meg.

Ki számít devizakülföldinek?

A hatályos törvény szerint devizakülföldi a természetes személy, ha nincs az illetékes magyar hatóság által kiadott, érvényes hatósági igazolványa, és azzal nem is rendelkezhet. Olvasónk esetében pont erről van szó.

Megkérdeztük a Magyar Államkincstárat is az esetről, kíváncsiak voltunk, miért alkalmaz szigorúbb szabályt a forintban denominált lakossági állampapírok vásárlói körére vonatkozóan annál, mint amit a hivatalos ismertető tartalmaz. Válaszukat módosítás nélkül közöljük:

"Az ÁKK Zrt. és a Kincstár között megkötött egyedi megállapodások értelmében az ÁKK Zrt. megbízza a Kincstárt – többek közt – az állampapírok forgalomba hozatalával és forgalmazásával. Az egyedi megállapodások, hatályos jogszabályok nem tartalmaznak olyan előírást, mely alapján a Kincstár ne lenne jogosult a saját üzleti döntésétől függővé tenni, hogy egyes állampapírokat, mely ügyfélkörnek kívánja értékesíteni.

A Kincstár állampapír-forgalmazási tevékenysége során – a kormány és az Államadósság Kezelő Központ stratégiájának megfelelően – a belföldi magánszemélyeket tekinti az alapvető célcsoportnak. Ennek megfelelően alakította ki üzleti stratégiáját és üzletszabályzatát, aminek következtében jelenleg is eltérő típusú állampapírokat kínál a devizabelföldi és a devizakülföldi ügyfélköre számára.

Forintban denominált állampapírokat kizárólag devizabelföldi személyek vásárolhatnak, míg az euróban denominált állampapír forgalmazási tevékenységét mind a devizabelföldi-, mind a devizakülföldi ügyfélköre részére nyújtja. Annak, hogy devizakülföldi személyek forintban denominált állampapírokat vásároljanak jogszabályi korlátja nincs, az a Kincstár saját üzleti döntése volt, hogy a devizakülföldinek minősülő személyek részére jelenleg kizárólag euróban denominált állampapírokat értékesít.

Tájékoztatjuk, hogy a MÁP+ értékesítési tapasztalataira tekintettel a jövő év elejétől várhatóan a devizakülföldi ügyfelek részére is elérhetőek lesznek a forintban denominált állampapírok.

Végül tájékoztatásul meg kívánjuk jegyezni, hogy a 2001. évi CXX. törvény a tőkepiacról szóló törvény 5.§ (1.) 31. pontja egyértelműen meghatározza a devizakülföldi fogalmát: „devizakülföldi: a) a természetes személy, ha nincs az illetékes magyar hatóság által kiadott, érvényes személyazonosító igazolványa, és azzal nem is rendelkezhet,”.

Ez alapján tehát kollégáink helyesen tájékoztatták a kérdéses ügyfelet, mert ha nem rendelkezik magyar személyazonosító okmánnyal, akkor valóban devizakülföldinek minősül."

Hány embert érint ez a döntés?

Megkérdeztük a KSH-t arról, hogy hány devizakülföldi él jelenleg Magyarországon. Erre vonatkozó adatokkal nem rendelkeztek, de válaszukban azt írták, hogy a Magyarországon élő, külföldi állampolgárok száma január 1-jén közel 181 ezer embert tett ki, az egyszerűség kedvéért feltételezzük, hogy ők mind devizakülföldi magánszemélynek minősülnek.

Ezek alapján a kincstár több mint 180 ezer, Magyarországon élő személytől tagadja meg, hogy szuperállampapírt vehessen. Igaz, ez a válaszuk szerint jövőre változhat.

Mindez nem jelenti azt, hogy a devizakülföldinek minősülő személyek ne vehetnének szuperállampapírt, csakhogy ezt olyan forgalmazóknál tehetik meg, ahol az értékpapír-számla nyitása, kezelése valószínűsíthetően nem díjmentes, mint a kincstárnál.

Magyarul: jelen állás szerint extra költséget fizethet az a devizakülföldi, aki szuperállampapírt szeretne venni.

Közel 3000 milliárdnál jár a jegyzés

A szuperállampapír hétről hétre többtízmilliárd forintot vonz be, a legutóbbi heti jegyzésen közel 65 milliárd forint értékben vett a papírból a lakosság. A legnagyobb kereslet a papírra az indulás hónapjában volt, akkor több mint ezermilliárd forintot jegyeztek le belőle, ezt követően 300-400 milliárdos jegyzési szintet tartja a papír, összesen pedig már közel 3000 milliárd forintnál jár.

üvegház - Getty-169030923
bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
NYSE, trader, broker, válság