budapest200109getty
Befektetés

Eddig ismeretlen befektetők ugrottak rá Magyarországra

Új befektetők jelentek meg az elmúlt hónapokban a magyar dollárkötvények piacán, mások viszont jelentősen csökkentették kitettségüket. Érdekesség a tajvani szereplők megjelenése, két befektetési cég is komoly tételben vásárolt a 2041-ben lejáró magyar papírokból.

Volt egy kis átrendeződés a magyar piacon

Utoljára tavaly márciusban foglalkoztunk a magyar dollárkötvények legnagyobb tulajdonosaival, amikor azt mondtuk, hogy az utóbbi évek árfolyamemelkedése miatt most nagyot kaszálnak azok, akik jókor bíztak Magyarországban. Most a Reuters adatai alapján ismét megnéztük, milyen átrendeződés ment végbe a magyar devizás papírok piacán, kik adtak el nagyobb tételben és kik az új szereplők.

Tíz hónapja az volt a következtetésünk, hogy hat nagy szereplő volt a magyar piacon, akiknek az állománya elérte a 100 millió dollárt: a BlackRock, a Vanguard, a Prudential, a JP Morgan, a Goldman Sachs és a Manulife.

Természetesen rengeteg kisebb szereplő is van néhány millió dolláros tételekkel. Most ismét megvizsgáltuk a pozíciókat, az egyszerűség kedvéért csak a 10 millió dollár feletti tulajdonosokat vettük figyelembe minden dollárkötvény esetében.

Az egy éve azonosított hat legnagyobb tulajdonos közül négyen most is az élmezőnyben vannak, a Prudential viszont jelentős tételben adott el magyar papírokat, a tavaly még közel félmilliárd dolláros pozíciójukból több mint 400 millió eltűnt. A Goldman Sachs pedig a közel 100 millió dolláros pozícióját építette le teljesen.

Fontos változás az is, hogy a BlackRockot letaszította a trónról a Vanguard miután előbbi cég több mint 350 millió dollárral csökkentette kitettségét, a Vanguard esetében viszont csak minimális csökkenés volt.

Már a fentiekből látszik, hogy volt jónéhány korábbi nagytulajdonos, akik jelentős állományt építettek le, vagyis magyar dollárkötvényeket adtak el.

Ez több dologgal is magyarázható:

  • Egyrészt profitot realizálhattak, vagyis jókora nyereséggel szállhattak ki a papírokból az utóbbi évek folyamatos árfolyamemelkedése után.
  • Másrészt az is közrejátszhatott benne, hogy ősszel az amerikai repópiacon zavarok léptek fel, ami miatt néhány tengerentúli befektetőnek hirtelen likviditásra lehetett szüksége.

A napokban egy másik cikkben már bemutattuk, hogy a vevői oldalon egyrészt az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) jelent meg, mely 2019-ben mintegy 800 millió dollár értékben vett vissza dollárkötvényeket. De a magyar állam mellett is megjelentek új szereplők.

Azért nem minden amerikai akart kiszállni

Az ÁKK mellett a Reuters adatai szerint olyan befektetők jelentek meg a magyar dollárkötvények piacán, akik korábban vagy kisebb pozíciót tartottak fenn, vagy egyáltalán nem volt kitettségük.

Így állhatott elő az a helyzet, hogy a tavaly tavaszi hat 100 millió dolláros nagytulajdonos helyett most hét van még úgy is, hogy a Prudential és a Goldman szinte teljesen kiszálltak.

Az ötödik legnagyobb tulajdonos például az a Mason Street Advisors, melynek tavaly is volt 50 millió dollár feletti kitettsége magyar papírokban, ahhoz viszont még hozzávettek több mint 200 milliót. Az amerikai alapkezelő székhelye Milwaukee-ban van, elsősorban nagy intézményi befektetőknek végez tanácsadást és vagyonkezelést.

Továbbra is jelentősnek mondható, közel 100 millió dolláros magyar kitettséggel rendelkezik a szintén amerikai Metropolitan Life Insurance, de új szereplők is beléptek a piacra. A Wellington Management Company például szintén 90 millió dollár feletti pozíciót épített fel, de hasonló kategóriába sorolható az Invesco PowerShares Capital Management és a brit Pictet Asset Management.

Megrohanták a tajvaniak a magyar kötvényeket

Az amerikai és brit piaci szereplők viselkedésénél is érdekesebb volt, hogy az utóbbi egy hónapban jelentős tételben vásároltak magyar dollárkötvényeket tajvani befektetők, akik közül ketten így a százmillió dollár feletti kategóriába is bekerültek. A KGI Securities Investment Trust és a Cathay Securities Investment Trust így a Vanguard és a BlackRock után a harmadik és a negyedik legnagyobb szereplők ezen a piacon.

A két távol-keleti cégről kevés információ elérhető, pedig a KGI például 2001 óta létezik, jelenleg a China Development Financial leányvállalata. A Cathay pedig saját honlapja szerint Tajvan legnagyobb alapkezelője 21,4 milliárd dollárnyi kezelt vagyonnal. A 2000-ben alapított cég 2015 óta ETF-eket is kínál a befektetőknek, vannak dedikáltan intézményi szereplőknek szóló termékeik.

A két hatalmas befektetési alap mellett egy harmadik tajvani szereplő is megjelent a magyar piacon, a Fuh Hwa Securities Investment Trust 50 millió dolláros pozíciót épített fel az elmúlt hónapokban.

Vagyis nem túlzás azt állítani, hogy a tajvani befektetési cégek egyértelműen látnak potenciált a magyar piacban, a három új szereplőként belépő cég mintegy 650 millió dolláros portfóliót alakított.

European parliament building, Brussels, Belgium
Frankfurti tőzsde
forintka191126getty
OTP fiók
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között
vitézy dávid
brexit
coronavirus
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
erdő faültetés