vihar200110getty
Befektetés

Újabb figyelmeztetés érkezett: időzített adósságbombán ül a világ

2010 óta az utóbbi ötven év negyedik eladósodási hulláma megy végbe a világban, ráadásul ezzel párhuzamosan a kibocsátók elmozdultak a nem hagyományos hitelezők felé – figyelmeztet a Világbank legújabb jelentésében. A szervezet kiemeli, hogy az újabb, az eddigieknél mérgezőbb adóssághullám további sérülékenységet okoz a világgazdaságban, a hasonló helyzeteknek általában „nem szokott jó vége lenni”.

Ez a negyedik adóssághullám

A Világbank a hetvenes évek óta négy nagy globális eladósodási hullámot azonosított, a jelenlegi 2010-ben kezdődött. Ezek közös jellemzője, hogy minden időszakban megváltozott a globális pénzügyi környezet, illetve a jelentős eladósodás miatt fennállt a veszélye annak, hogy a bevont forrásokat nem elég hatékonyan használják fel. A hetvenes évek óta az alábbi adóssághullámokat azonosították:

  • Az első 1970 és 1989 között.
  • A második 1990 és 2001 között.
  • A harmadik 2002 és 2009 között.
  • Illetve a jelenlegi negyedik, mely 2010 óta tart.

A Világbank számításai szerint a 2010 óta tartó hullámban a fejlett és fejlődő országok átlagos adósságállománya a GDP 170 százalékára emelkedett a kezdeti 114 százalékról. A növekvő teljes adósságért egyszerre voltak felelősek az államok és a magánszektor. Az államok adóssága átlagosan 12 százalékponttal emelkedett a GDP 50 százalékára, az országok háromnegyedében növekedést tapasztaltak a szervezet szakemberei, vagyis Magyarország egy szűk körbe került be az adósság folyamatos csökkenésével. Az államadósság emelkedése elsősorban a nyersanyagexportáló országokat érintette az olajár 2014-es beszakadása után, hiszen egyszeriben megnőtt a költségvetésük finanszírozási szükséglete a kieső bevételek miatt. A magánszektor eladósodásában Kína járt az élen az utóbbi években, ott is néhány szektorra koncentrálódott, például az ingatlanszektorra, a bányászatra és az építőiparra.

Nem csak több, kockázatosabb is lett az adósság

A Világbank szerint nem csak az a probléma, hogy 2010 óta jelentősen nőtt a világ adósságállománya, hanem az is, hogy ezzel párhuzamosan a kockázatosabb adósság felé mozdultunk el. Így most az országok sokkal erősebben függnek a nemzetközi befektetői hangulat változásától, egy esetleges kockázatkerülés sokkal nagyobb csapás lenne, mint korábban.

Az államok adósságán belül egyre nagyobb a külföldi, nem rezidens szereplők aránya, 2018-ban ez 43 százalék volt, emellett jellemző volt a kevésbé engedékeny befektetők megjelenése, akikkel nehéz helyzetben problémásabb tárgyalni. Kiemelték még, hogy sok vizsgált ország hitelminősítői besorolását rontották 2010 óta, ami a bankok számára jelent extra kockázatot, a pénzintézetek egy részének ugyanis jelentősen nőtt az állampapír-kitettsége.

A vállalati szektorban a külföldi devizában denominált adósság a GDP 19 százalékáról 26 százalékára emelkedett 2010 óta. További kockázatot jelent, hogy a vállalati adósságállomány egyre nagyobb részét rossz pénzügyi helyzetben lévő vállalkozások bocsátották ki, ami azt jelenti, hogy a kedvező pénzügyi körülmények támogatták, hogy a vállalkozások egyre több kötvényt bocsássanak ki egyre rosszabb minőségben.

A fentiek alapján azt mondhatjuk, hogy az utóbbi tíz évben Magyarország egy káros nemzetközi trenddel ment szembe, hiszen nálunk csökkent a GDP-arányos adósságráta, nőtt a belföldi – elsősorban lakossági – befektetők szerepe és a devizaadósság részaránya is csökkent 2010-hez képest.

Nőtt Kína szerepe, ami nem biztos, hogy jó

Az alacsony jövedelmű országokkal kapcsolatban további kockázatként említi a Világbank, hogy nőtt Kína szerepe a hitelezők körében. Ez elsősorban az adósság átláthatóságát csökkenti, illetve megkérdőjelezi a megfelelő kezességvállalás meglétét. A transzparenciát rontják az állami vállalatok adósságállománya, illetve az úgynevezett PPP-projektek is, melyek állami és magánszereplők együttműködésével valósulnak meg. Az átláthatóság hiánya, a nem megbízható adatok pedig azzal a veszéllyel fenyegetnek, hogy hirtelen váratlanul megugorhat az adósság.

További kockázatot jelent az államadósság szempontjából, hogy sok országban meghaladja a 30 százalékot a külföldi befektetők piaci aránya, amivel sérülékennyé válnak a nemzetközi hangulat esetleges változása esetén.

A tulajdonosi szerkezetben ezen felül is történtek változások: a hitelezők egyre inkább elmozdultak a tőkepiacok és a regionális bankok felé a nagy globális pénzintézetektől. Ez persze részben annak köszönhető, hogy a nagy globális szereplők a válság után kicsit fedezékbe vonultak. Ezzel párhuzamosan nőtt a regionális és a belföldi intézményi befektetői bázis.

Az is rossz hír, hogy néhány országban hatalmasra duzzadt az árnyékbankrendszer szerepe a kötvénypiacon is, ez Kínában és Indiában jelent kiemelt kockázatot. Erről részben a pénzügyi felügyeletek, szabályozók tehetnek, melyek nem szabályozták megfelelően ezt a területet.

Jelentésében a Világbank is kiemeli, hogy a kamatok szinte mindenhol történelmi mélypontra estek, sajnos azonban ezzel párhuzamosan a növekedés is visszafogott. Kiemelik, hogy az államok és a vállalatok által kibocsátott adósság mintegy negyedének van negatív hozama, már olyan országok devizakötvényei is ezen a szinten forognak, mint Magyarország vagy Lengyelország. Ennek oka, hogy a jegybankok nem konvencionális lépései után egyre erősödött a hozamvadászat a globális befektetők körében.

A VIÁGBANK SZAKÉRTŐJE A SZERVEZET KÖZLEMÉNYÉBEN KIEMELI, HOGY A TAPASZTALATOK SZERINT A MOSTANIHOZ HASONLÓ ELADÓSODÁSI HULLÁMOKNAK „NEM SZOKOTT JÓ VÉGÜK LENNI”. A JELENLEGI TÖRÉKENY GLOBÁLIS KÖRNYEZETBEN SZERINTE A MEGFELELŐ GAZDASÁGPOLITIKAI VÁLASZOKKAL LEHET MINIMALIZÁLNI A KOCKÁZATOKAT.

Címlapkép: Getty Images

Frankfurti tőzsde
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között
vitézy dávid
brexit
coronavirus
Gázolaj
wall street
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
NYSE, trader, broker, válság