futás_budapest_maraton_mti
Befektetés

Nagy hajrával zárták az évet a befektetési alapok

Elképesztő hajrát nyomtak decemberben a befektetési alapok, összesen több mint 150 milliárd forintnyi friss tőke áramlott a szektorba. Ennyi pénzt egy hónap alatt utoljára 2014 januárjában láttak az alapok, ezzel pedig a kezelt vagyon is megközelítette a 6500 milliárd forintot. Tavaly több szabályozói változás is érintette a piacot, ami miatt jelentős vagyoni átrendeződések voltak, de összességében kijelenthető: nem sokan voltak, akik tavaly buktak volna befektetési alappal. Beszédes adat, hogy a teljes szektor vagyiarányosan közel 7%-os hozamot ért el 2019-ben.

Elképesztőt mentek decemberben a befektetési alapok, majdnem olyan sok friss pénz érkezett a szektorba 2019 utolsó hónapjában, mint amennyi a szuperállampapír elindulása miatt kiszivárgott az alapokból júniusban.

Ezzel a hazai befektetési alapokban kezelt vagyon december végére megközelítette a 6500 milliárd forintot, ami közel 5%-os vagyonbővülést jelent egy év alatt.

Múlt hónapban egyértelműen a kereslet hajtotta a vagyonnövekedést, a nettó értékesítés több mint 151 milliárd forintot ért el, mintegy 30 milliárddal kevesebbet, mint amennyi tőkekivonást a szuperállampapír eredményezett júniusban. A nagy utolsó havi kereslet ellenére sem tudták azonban pozitív tőkeáramlással zárni az évet az alapok, összességében mintegy 140 milliárd forint értékben váltottak vissza befektetési jegyeket.

A hozamok viszont nagyon szemrevalóak: egy év alatt több mint 440 milliárd forintnyi hozamot ért el a szektor, ez vagyonarányosan 6,8%-ot jelent szektorszinten.

Múlt hónapban a legtöbb friss tőkét a zártkörű alapok gyűjtötték közel 60 milliárddal, ezen belül is főként kötvény- és ingatlanalapokba áramlott pénz. A második legkeresettebb kategória a kötvényeké volt közel 44 milliárddal, ezt pedig a vegyes alapok követték 34 milliárddal.

A májusban életbe lépett szigorítás ellenére decemberben 16 milliárd forintot gyűjtöttek az ingatlanalapok, az év utolsó hónapjában nagyobb összeget csak a származtatott alapokból vontak ki a befektetők.

Amennyiben az összesített éves nettó értékesítést nézzük meg, jól látszik, hogy csupán a kötvényalapok és a vegyes alapok tudtak érdemi tőkebeáramlást elkönyvelni 2019-ben. Mindkét szám azonban csalóka: a kötvényalapok a pénzpiaci alapok „kárára” tudtak növekedést felmutatni (az életbe lépő uniós pénzpiaci rendelet miatt sok pénzpiaci alap kötvényalappá alakult), a vegyes alapok esetében pedig év közben volt egy átsorolás, ami jelentősen hozzátett a vagyonnövekedéshez.

Az abszolút hozamú alapok már második éve zárják mínuszban az évet, annak ellenére, hogy a kategória legtöbb alapja vonzó hozamokat ért el. Az ingatlanalapok, bár továbbra is a legtöbb pénzt kezelik a piacon, ez a vagyon folyamatosan csökken, a májusi szigorítással érdemi tőke már nem áramlott a szektorba, de azért így is tartja magát.

Ha pedig azt nézzük meg, hogy az évesített nettó értékesítések gördülő adata hogy alakul, jól látszik, hogy

  • a pénzpiaci alapok iránti keresletcsökkenés jó pár éve tart, de különösen 2019-ben ugrott meg jelentősen.
  • A kötvényalapok iránti kereslet egy ideje már stagnált, illetve inkább csökkent, egészen a januári pénzpiaci rendeletig.
  • A részvényalapok tőkebeáramlása nagyjából plusz nullában áll az évek alatt, nem látszik érdemi elmozdulás, a vegyes alapok viszont évről évre több tőkét gyűjtenek.
  • Ugyanez jellemezte az ingatlanalapokat is, tavaly viszont a fent már említett okokból megakadt a tőkebeáramlás.
  • Az abszolút hozamú alapoknak 2017-ben volt ütősebb éve, azóta viszont a befektetők oldaláról nem mutatkozik érdemi kereslet.

Ha a hozamokból és árfolyamváltozásokból adódó vagyonnövekedést rávetítjük a kezelt vagyonra, azt kapjuk, hogy tavaly a legtöbb pénzt nem meglepő módon a részvényalapok keresték a befektetőknek, szektorszinten 18%-ot. Őket követték az abszolút hozamú alapok 9,6%-kal, a harmadik helyen pedig a vegyes alapok végeztek közel 6%-kal. 

A vizsgált kategóriák közül nem volt olyan tavaly, amely negatív teljesítménnyel zárta volna az évet.

Címlapkép: MTI Fotó/Mohai Balázs

intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Szexuális zaklatás és erőszakoskodás a brit Deloitte-nál, kirúgták a tetteseket