váci utca_ budapest_getty_stock
Befektetés

Magyarok százezrei vannak a milliomosklubban, 400 ezres fizetéssel te is bekerülhetsz

Egyre több magyarból válik prémium banki ügyfél, a Portfolio Prémium Banki felmérése szerint viszont egyre nehezebb bekerülni a milliomosklubba: sok szolgáltató limitet emelt, így a „tagsághoz” havi szinten már legalább 400 ezres fizetés kell.  A szolgáltatók adatközléséből kiderül, hogy továbbra is az OTP a legnagyobb prémium banki szolgáltató Magyarországon kezelt vagyont tekintve, de nem sokkal marad le az Erste, ügyfelekből viszont a CIB gyűjtött a legtöbbet egy év alatt.
A magyar prémium- és privátbanki szektor bővülése, és az őket érintő fontosabb kihívások is terítéken lesznek a Portfolio március 10-ei IWS konferenciáján. Ne maradj le róla, jelentkezz te is! Részletek itt:

A Portfolio prémium banki piacra kiterjedő, féléves gyakoriságú felmérésének célja, hogy a hazai nagybankokat és prémium szolgáltatókat megszólaltatva bemutassa az egyik legdinamikusabb növekedést mutató lakossági szegmens fontosabb jellemzőit. Az idei féléves felmérésünkben a hazai prémium szolgáltatók többsége képviseltette magát, cikkünkben csak azok a szolgáltatók vannak név szerint feltüntetve, amelyek az ügyfélszámlák számáról és/vagy a kezelt vagyonról adatokat szolgáltattak. A K&H prémium banki szegmensének legfrissebb adatai tavalyi harmadik negyedévvel bezáruló adatok.

Túl a 3000 milliárdon a prémium banki ügyfélpénz

Egyre több pénzt kezelnek a hazai prémium banki szolgáltatók, az adatokat közlő intézmények december végén több mint 3000 milliárd forintot kezeltek, ami jelentős, 7,5, illetve több mint 22%-os bővülést jelent féléves és éves szinten. (Az éves szinten mért nagyobb ütemű bővülés részbeni oka, hogy tavaly óta a Budapest Bank is közöl vagyonadatokat a felméréshez.)Az adatokat szolgáltatók közül

  • továbbra is az OTP kezeli a legnagyobb prémium vagyont 940 milliárd forinttal, ez 17,5%-os bővülés egy év alatt,
  • ezt követi a második helyen az Erste közel 900 milliárddal, ahol az elmúlt időben látott vagyonnövekedés egyik fő oka, hogy a citis ügyfelek átvétele főként a bank prémium szegmensében csapódott le,
  • harmadiknak pedig a Raiffeisen került fel a dobogóra 542 milliárddal, nem sokkal megelőzve ezzel a CIB-et.

A legnagyobb éves vagyonnövekedést az alacsony bázis hatására a Diófa mutatta fel 42,5%-kal, itt 4 milliárdról 5,7 milliárdra ugrott a kezelt vagyon egy év alatt. A Diófát követően az Erste 20%-os vagyonbővülése volt a második legnagyobb a sorban.

Megnéztük azt is, hogy az elmúlt időszakban hogyan alakult az egy ügyfélszámlára jutó átlagvagyon, ez tavaly átlagosan több mint 9 milliót jelentett egy számlán, tehát nincs érdemi növekedés.  A képet ugyanakkor torzítja, hogy a K&H a vagyonra nem, csak az ügyfélszámlákra vonatkozóan közöl adatot, a vagyonadatok ismeretében a szám valószínűleg 10 millió forint felett lenne.

További érdekesség, hogy ehhez képest egy átlagos privátbanki számlán már 30 millió forint van, és abban a szegmensben ez a szám évről évre nő, tehát jól látszik, hogy a privátbanki szegmensben a vagyonnövekedés üteme sokkal gyorsabb, mint az ügyfélszámlák bővülése, ezzel szemben a prémium banki szolgáltatóknál az ügyfélszámlák bővülése egyelőre lépést tud tartani a vagyonnövekedéssel.

Egyre több a prémium ügyfélszámla

December végén az adatot közlő prémium szolgáltatók összesen több mint 313 ezer ügyfélszámlát kezeltek, a szolgáltatók között mindenki esetében növekedést lehetett megfigyelni. Közülük is kiemelhető éves viszonylatban

  • a Diófa, ahol egy év alatt 36%-kal 208-ra nőtt az ügyfélszámlák száma (az alacsony bázis okozza a jelentős ugrást),
  • a CIB, ahol 22,4%-kal 50 ezer fölé nőtt a prémium ügyfélszámlák száma, valamint
  • a K&H, ahol közel 21%-os bővüléssel már közel 53 ezer számlát kezelnek.

Már havi 400 ezres fizetéstől prémium ügyfél lehetsz

A prémium szolgáltatók adatközlése alapján 5-35 millió forintos megtakarítás vagy havi szinten 400-1000 ezer forintos jóváírás kell ahhoz, hogy valaki prémium ügyfél lehessen.

A magyar prémium- és privátbanki szektor bővülése, és az őket érintő fontosabb kihívások is terítéken lesznek a Portfolio március 10-ei IWS konferenciáján. Ne maradj le róla, jelentkezz te is! Részletek itt:

A tavalyi év fontosabb változásai limitszinten a szolgáltatóknál:

  • Az OTP-nél korábban két prémium szegmens is volt, amelyek közül az egyikbe már havi 200 ezres fizetéssel is be lehetett kerülni. Ez tavaly változott, a banknál egy szegmens maradt, ahova minimum havi 500 ezer forintos jóváírás kell, vagy 7,5 millió forintos megtakarítás.
  • az OTP mellett az Erste is változtatott korábbi limitjein, az Erste Worldnél a korábbi 20-ról 35 millióra nőtt a belépési limit, viszont az Erste prémium havi jóváírási küszöbe lecsökkent a korábbi 600 ezerről 500 ezerre (40 év alattiak vehetik igénybe ezt a csomagot).
  • A Diófánál az első prémium szegmensben nőtt a korábbi 10-ről 20 millió forintra a belépési küszöb.

Egyes prémium banki limitek egy-két esetben elérik vagy meg is haladják a privátbanki szolgáltatók által alkalmazott belépési küszöböket (a Budapest Banknál például például már 25 millióval, a Takarékbanknál és a Generalinál 30 millióval privátbanki ügyféllé lehet válni), bár utóbbi esetben 50 millió forint alatti limittel egyre kevesebb szolgáltató rendelkezik a piacon, sőt egyre inkább terjed a legalább 100 milliós belépési küszöb.

A főváros most alulmaradt

Egyelőre megmaradt a vidékiek túlsúlya a prémium banki ügyfelek körében a szolgáltatók év végére vonatkozó adatközlése szerint. Jelenleg a vidéki ügyfelek adják a prémium ügyfélbázis 52%-át, a fennmaradó 48%-ot pedig a fővárosiak (ez az arány egy százalékpontot változott a vidékiek javára fél év alatt).

Taroltak a kötvények, de még mindig sok a készpénz

December végére a prémium banki ügyfélportfóliók harmadát tette ki a készpénz és bankbetét, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a pénz harmada szinte semmit sem hoz a konyhára.

Mindeközben fél év alatt tovább csökkent a befektetési alapokban lévő pénz (de még így is ez a legnagyobb portfólióelem), a kategóriák közül főként a kötvényeket súlyozták át, itt egészen szembeötlő a változás: június vége óta a kötvénysúly majdnem duplázódott a portfóliókon belül, ennek nagy része valószínűleg a szuperállampapír iránti keresletnek tudható be.

Jelentős vagyonbővülésre számít a szektor

Megkérdeztük a prémium szolgáltatókat arról is, hogy a saját, illetve a piaci vagyont tekintve milyen növekedésre számítanak 1 és 3 éves időtávon. A vélemények a saját és a piaci vagyon tekintetében is megoszlanak: egyéves időtávon 4-8% közötti vagy a feletti növekedést a szolgáltatók többnyire csak saját vagyon tekintetében várnak, míg a piac egésze tekintetében inkább a 0-4% közötti növekedés dominál.

Három éves időtávon még kisebb az egyetértés, a válaszok több mint 42,5%-a szerint a piaci vagyon 8-12%-kal fog bővülni, míg a saját vagyon növekedése kapcsán a 4-8%, illetve a 8-12% közötti bővülésre érkezett a legtöbb szavazat.

A prémium szektorra leselkedő kockázatok közül a pénz- és tőkepiaci környezettől, valamint a szabályozói és piaci környezettől tartanak leginkább a szolgáltatók. A harmadik legnagyobb kockázatként a szolgáltatás technikai feltételeit azonosították a válaszadók. A Portfolio kérdésére a szolgáltatók kifejtették, hogy a kiemelkedő tavalyi tőkepiaci eredmények ellenére továbbra is kockázatot jelent a jegybankok kamatpolitikája, a kereskedelmi feszültségek és nem utolsó sorban a nagyon alacsony pénzpiaci hozamok. A szabályozói/piaci környezet gyors változása az utóbbi években is az egyik legmeghatározóbb kockázat volt a szolgáltatók számára, emellett egyre jelentősebbek az IT-ra fordított kiadások és a fintech cégek előretörése miatti kockázatok. Sokan említették a MÁP+-t és annak elszívó, illetve piactorzító hatását, az új lakossági állampapír kamatadó-mentességével és magas fix hozamával nehéz felvenni a versenyt.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
huawei trump tavkozles 5g halozat
forint készpénz
koronavirus2
masterplast
Duna House
Frankfurti tőzsde
bet
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti webinárium
A kezdőket gyakran megrémíti a volatilitás, pedig az előnyünkre tudják fordítani.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Wall Street