wuhan koronavírus járvány repülő
Befektetés

A magyar befektetéseket is elérte a víruspánik - Veszélyben a pénzünk?

Komoly mínuszokkal indult a koronavírus-pánik miatt a kereskedés Kínában a holdújév után, de jó eséllyel nem hoz majd komoly gazdasági összeomlást a járvány hosszabb távon. Bár az eddigi hírekre az Ázsiában befektető magyar alapok teljesítménye egy kicsit megingott, többségük még bőven pluszban áll az év eleje óta. Az Ázsiában befektető magyar portfóliómenedzserek közül van, aki arra készül, hogy portfóliójának átsúlyozásával meglovagolja a várt visszapattanást, így még profitálhatnak is a hazai ügyfelek a tőzsdei pánikból.
Kíváncsi vagy, milyen kihívások elé néznek a hazai alapkezelők és milyen új termékekkel készülnek idén? Akkor gyere el a Portfolio március 10-ei IWS konferenciájára! Részletek itt:

A piacokra is átterjedt a koronavírus-pánik: amikor február 3-án újranyitottak a kínai tőzsdék, a kereskedős első napját 6,5%-os mínusszal zárta a Shanghai Composite Index, de napon belül 8%-os esés megfigyelhető volt átmenetileg, egyes papírok pedig limittel estek.  Bár a következő napokban megállt az esés, sőt, enyhe emelkedés volt tapasztalható a tőzsdéken, az elszenvedett mínuszok még közel sem jöttek teljesen vissza.

Magyarországon több olyan befektetési alap is található, amelyek a vírus piaci hatásai által leginkább érintett távol-keleti régióban fektetnek be, bár együttesen nem kezelnek túl nagy vagyont. A BAMOSZ adatai szerint összesen 18,175 milliárd forint forog ezekben az alapokban.

Bár a hazai, Ázsiára fókuszáló, forintos, lakossági alapokon is meglátszik a koronavírus-pánik miatti visszaesés, egyáltalán nem nevezhető katasztrofálisnak a helyzet. Mindössze egy olyan alap van közülük, amely mínuszba fordult az év eleje óta, de egyéves távon mindegyik alap teljesítménye kiemelkedő, bőven 10% fölötti. Persze fontos megjegyezni, hogy ezek az alapok mind hosszabb távra gondolkodó, nagyobb kockázati étvággyal rendelkező befektetőknek ajánlottak.

Megkérdeztük az érintett alapok portfóliómenedzsereit, hogy számítanak-e arra, hogy a járvány terjedése hosszabb távú gazdasági hatásokkal is jár, melynek kihatással lehet az alapjaikra is.

Amundi - Kósa Endre

Az Amundi Aranysárkány alapnak javarészt fejlődő, míg kisebb részben fejlett ázsiai kitettsége is van – mondta el Kósa Endre, az Amundi Alapkezelő portfóliómenedzsere.

A szakember szerint vélhetően rövidtávon lehet hatással az ázsiai gazdaságokra nézve a koronavírus-pánik, de jó eséllyel egy-két negyedéven belül kiheverheti majd ezt a régió. Ez a kimenetel azonban csak a járvány enyhe lefolyása esetén állja meg a helyét, tehát ha pár napon belül tetőzik a vírus – az új megbetegedések terén -, aztán pedig lecseng.

Kósa Endre elmondta, hogy a járvány kitörése óta szorosan követik eseményeket, valamint aktívan vizsgálják a beszállási lehetőségeket. Ebből kifolyólag az elmúlt napokban már történt is némi kiigazítás az eszközallokáció terén. A múltbeli tapasztalatok alapján az Amundinál úgy látják, a nehezén már alighanem túl lehet a világ, persze biztosat még mindig nem tudni.

Kíváncsi vagy, milyen kihívások elé néznek a hazai alapkezelők és milyen új termékekkel készülnek idén? Akkor gyere el a Portfolio március 10-ei IWS konferenciájára! Részletek itt:

Generali - Munkácsi Dávid

A Generali Főnix Távol-Keleti részvényalapjánál jelenleg felül van súlyozva Kína, de van kitettségük Dél-Koreában, Tajvanban és Thaiföldön is – mondta el megkeresésünkre Munkácsi Dávid, a Generali Alapkezelő portfóliómenedzsere. Az Alapkezelő másik ázsiai alapja, az IC Ázsia Indiába és Kínába fektet. A Főnix jelenleg erősen technológiai részvényekre koncentrál, itt is az internetes cégek és e-kereskedelem áll a fókuszban. A Kína-túlsúly oka elsősorban egyébként az, hogy a kínai jegybank és a gazdaságot serkentő fiskális politika támogató – tette hozzá a szakember.

Munkácsi Dávid elmondta, hogy a Kínából érkező adatok egyre pozitívabb képet festenek a járvány megállításáról, bár úgy véli, hogy a Kínából érkező adatokat érdemes fenntartásokkal kezelni. Hozzátette: az elmúlt évek vírusai nem fejtettek ki érdemi hatást hosszú távon a piacokra, a mostani koronavírust pedig viszonylag hamar lokalizálták, továbbá a halálozási arány is a korábbiakhoz képest alacsonyabb szinten látszik tetőzni. Veszélyes viszont, hogy a kínai turizmus sokkal aktívabb, mint például 2003-ban a SARS-vírus esetén, ezért a vírus terjedése is gyorsabb lehet, nagyobb mértékben befolyásolhatja a globális gazdasági növekedési számokat, amennyiben nem tudják a régión belül tartani a járványt.

Ha kordában tudják tartani a vírust, rövid távú hatásai lesznek a gazdaságra – mondta el a szakember. Egyes szektorok kifejezetten érzékenyen reagáltak a járványra, de a jelenlegi információk alapján jó eséllyel kilábal majd a régió közép- és hosszú távon.

A koronavírus hatására egy kicsit visszavett a részvénysúlyából a Főnix, de ha a pánik elülni látszik, olyan szektorokba súlyoznak majd át, amelyeket jobban megviseltek a vírussal kapcsolatos hírek – mondta el Munkácsi Dávid. A jól teljesítő maszkgyártó cégekbe, mint például a japán Kawamoto – szerencsére – most már valószínűleg késő beszállni – mondta el a portfóliómenedzser.

K&H - Hajósi Péter

A K&H Ázsia alap egy alapok alapja konstrukció, amely bármilyen ázsiai országba befektethet, jelenleg viszont Kína alul van súlyozva a portfóliójukban – mondta el Hajósi Péter, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

A szakember kiemelte, hogy a vírus elsősorban a szolgáltató és az utazással kapcsolatos szektorokat érintheti, de egyelőre még nem kiszámítható, mennyire eszkalálódik a járvány. Fontos tényező az is, hogy ha elhúzódik a krízis, Európa is érintett lehet, hiszen Kína az egyik legnagyobb kereskedelmi partnere az öreg kontinensnek.

Kérdésünkre Hajósi Péter elmondta, hogy az alap nem tervezi „letradelni” a vírus által okozott pánikot, hiszen hosszabb távú befektetési stratégiát követnek, melyen csak akkor változtatnak, ha a gazdaság egészére nézve jelentős hatása lesz a járványnak.

OTP - Boér Levente

Az OTP Ázsia Ingatlanalap négy másik alapon keresztül, közvetetten vesz fel ingatlankitettséget Ázsiában, viszont elsősorban nem belső kínai , hanem hongkongi, japán, szingapúri és ausztráliai ingatlanokba fektetnek – mondta el Boér Levente, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. A szakember elmondta: az OTP-nél a benchmarkjából adódóan inkább a globális feltörekvő részvényalapjuk fókuszál Kínára.

Boér Levente elmondta, hogy a piacok teljesítményét nem elsősorban a vírus befolyásolja majd, hanem az, hogy mennyi ideig tartanak majd a prevenciós jellegű leállási intézkedések.  A szakember ismertette, hogy a leállások hatással lehetnek az európai gazdaságokra is; már több cég is profit warningot adott ki, amiért nem tudtak a kínai gyáraik időben újraindulni, ez pedig a beszállítási láncaikban elakadást okozhat.

A vírus nemzetközi terjedését az utazási tilalmakkal valószínűleg sikerült megfogni – emelte ki a szakember. Kérdés viszont, hogy Kínán belül mennyire tudják megfékezni a járványt és milyen hamar tudják visszaállítani a termelést. A termelés visszaállításával ugyanis megkockáztatják a vírus további terjedését.

Boér Levente elmondta: jelenleg inkább az olajpiacon látszik a vírus lecsapódása, a részvénypiacokon még kevésbé volt hatása a járványnak.

Még több befektetési alapról itt érhet el információkat.

Találd meg a neked való befektetési alapot!
olaszország vírus koronavírus
orvos labor egészségügy kórház
Vágó László interjú
koronavírus vírus labor
forint200117
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
embere_frankfurt_reptér_getty_stock