parlament
Befektetés

Íme a magyar állampapír, ami bőven megveri még a szuperállampapírt is

Már több mint 3200 milliárd forint áramlott a szuperállampapírként is emlegetett Magyar Állampapír Pluszba, pedig egyáltalán nem ez a legmagasabb hozamú állampapír a piacon. Míg a MÁP+-szal 4,95%-os éves átlagos hozamot érhetünk el, a Babakötvényre egészen elképesztő, 6,4%-os kamatot kapunk idén, ráadásul 6000 forintos éves korlátig, befizetésarányos 10%-os állami támogatás is jár rá a 42 500 forint életkezdési támogatás mellett. Amelyik családban van kamasz gyerek, ott szinte biztosan jobb választás a Babakötvény a szuperállampapírnál, különösen, ha a tegnapi adatok alapján makacsul megugró inflációra gondolunk.
Az állampapírok előretöréséről is szó lesz a Portfolio Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020 konferencián. Regisztráljon Ön is!

A MÁP+ 3200 milliárd forintjával szemben csak 80 milliárd forint hever Babakötvényben, pedig jelenleg jóval magasabb hozamot lehet rajta elérni, mint a szuperállampapíron. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a Babakötvény jóval hosszabb futamidőre való elköteleződést jelent, mint a MÁP+, a rajta elért hozamot pedig csak gyermekünk költheti el 18 éves kora után, így a szuperállampapírnál lényegesen rugalmatlanabb.

A Babakötvény ráadásul nem nyújt olyan kiszámítható hozamot, mint a MÁP+; bár előkelő az előbbi infláció+3%-os hozama, ez nem olyan fix, mint a MÁP+ lépcsős, 3,5-6%-os éves hozama. Babakötvényt kizárólag az Államkincstárnál vezetett Start-számlára vásárolhatunk, míg MÁP+-t akár bankoknál is vehetünk a MÁK-on kívül.

Mindkét állampapír sajátossága, hogy kamatos kamatot fizetnek, vagyis a papírokra fizetett kamatokból újabb állampapírokat vásárol a kincstár. Ebből a szempontból a Babakötvénynél felmerül az előny, hogy éves, befizetésarányos 10% állami támogatás is jár rá. Igaz, ennek maximuma viszonylag kis összeg, 6000 forint évente, de a kamatos kamatnak köszönhetően 18 év (vagy rövidebb idő) alatt ezen is szép hozamot lehet elérni.

A Babakötvény előnye a MÁP+-szal szemben, hogy

  • infláció +3 százalékpont kamatot fizet, így ha az infláció 1,95% fölött marad, magasabb lesz a hozama, mint az öt évre tartott MÁP+-nak,
  • jár rá az éves befizetésünk 10%-ának megfelelő állami támogatás, maximum 6000 forintig, ami szintén befektetésre kerül,  a Babakötvény mellé jár ráadásul 42 500 forintos életkezdési támogatás is,
  • hosszú távú, rendszeres megtakarításra ösztönöz.

A MÁP+ előnye a Babakötvénnyel szemben, hogy

  • futamideje jellemzően lényegesen rövidebb, mint a Babakötvényé, az utóbbinál befektetett pénzt csak akkor vehetjük ugyanis ki mindenféle szankció nélkül, ha a gyermekünk betölti a 18. életévét,
  • az itt felhalmozott összegek felhasználásáról mi döntünk,
  • a Babakötvénynél magasabb lehet a hozama, ha az infláció jelentősen 1,95% alá csökken, a hozam pedig tervezhető.

Végeztünk néhány számítást, melyben azt vizsgáltuk, hogy a jelenlegi kondíciók mellett jobban megéri-e öt évre MÁP+-t választani, vagy inkább Babakötvényben célszerű megtakarítani. Fontos megjegyezni, hogy ilyen sajátos eset csak akkor adódhat, ha 13 éves gyerekünk van és így adott a lehetőség, hogy Babakötvényt vásároljunk neki, ami öt éves befektetési időtávra szól. Mindez persze csak illusztráció, ennél fiatalabb és idősebb gyerekkel is lehet Babakötvényt vásárolni, de minél közelebb vagyunk a 13 éves életkorhoz, annál életszerűbb a példa.A példaszámításban feltételeztük továbbá, hogy tartósan 3,4% marad az infláció, és hogy január 1-jén fizet kamatot mindkét állampapírfajta, valamint azt is, hogy befektetésre kerül a 42 500 forintos életkezdési támogatás.

Látható, hogy az állami támogatás kimaxolásához szükséges, évi 60 ezer forint rendszeres befektetése mellett Babakötvénnyel 173 ezer forint többlethozamra tehetünk szert a MÁP+-hoz képest. A lényeges többlet oka nemcsak a magasabb hozam, hanem az állami támogatások megléte is, ami ilyen kis összegnél jelentős pluszt ad.

Hasonlóan markáns a Babakötvény előnye abban az esetben, ha rendszeres megtakarítás helyett egy összegben fektetünk be (a példában egymillió forintot). Ha nem fizetjük rendszeresen a Babakötvényt, csak egyszer kapunk rá állami támogatást, de a MÁP+ alacsonyabb, 3,5-4%-os hozammal „startol” az első évben, míg a Babakötvény – a fenti feltételezések mellett -, az első évben is 6,4%-os hozamot fizet.

Bár viszonylag kevés rá az esély, adódhat azért olyan forgatókönyv is, hogy a MÁP+ lesz a nyerő. Ez akkor fordulhat elő, ha tartósan alacsony lesz az infláció; körülbelül 0,9% alá kell esnie, hogy a kamatbázis-csökkenés miatt a Babakötvény hozama a MÁP+ alá essen.

Fontos megjegyezni, hogy az MNB inflációs célsávja 3% +/-1% toleranciával, ha pedig az idei év eleji tendencia fennmarad, ennél lényegesen magasabb is lehet az infláció és így a Babakötvény kamatbázisa is.

Az állampapírok előretöréséről is szó lesz a Portfolio Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020 konferencián. Regisztráljon Ön is!
Találd meg a neked való befektetési alapot!
koronavirus2
donaldtrump
railroad vasút vonat
koronavírus coronavirus virus
koronavírus vírus maszk
Goldman: 10% az esélye egy 2020-as recessziónak
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti webinárium
A kezdőket gyakran megrémíti a volatilitás, pedig az előnyünkre tudjuk fordítani.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
piramis