A sírból jöttek vissza a nyugdíjpénztárak - Itt vannak a friss hozamok
Befektetés

Gyönyörű hozamot villantottak a nyugdíjkasszák, mégis csökken a taglétszám

Nagyon szép teljesítményt értek el 2019-ben az önkéntes nyugdíjpénztárak: az állampapírokat jóval felülmúló, több mint 9%-os hozamot hoztak a portfóliók átlagosan. Ennek ellenére tavaly is csökkent a pénztárak taglétszáma, a munkáltatói befizetések kiesését viszont többé-kevésbé pótolni tudták az egyéni tagdíjbefizetések – derült ki mindez az ÖPOSZ mai sajtótájékoztatóján és az MNB adataiból.
A nyugdíjcélú megtakarításokról is szó lesz a Portfolio Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020 konferencián. Regisztráljon Ön is!

Szervezeti átalakuláson ment keresztül az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) – mondta el Kravalik Gábor, a szövetség újdonsült főtitkára. Új elnök lett, Nagy Csaba, az OTP önkéntes nyugdíjpénztárának elnöke tölti be ezt a tisztséget, az alelnök Váradi Péter, a Prémium egészségpénztár elnöke lett, Kravalik Gábor, a korábbi ÖPOSZ-elnök pedig főtitkár lesz, most már teljes körben a Pénztárszövetség feladatait látja el. Az 5 éves vezetői mandátumot 3 évre csökkentették.

A szövetség fő számaival kapcsolatosan Nagy Csaba elmondta, hogy az ÖPOSZ-tag pénztáraknál a taglétszám 1,07 millió főre csökkent, ami 1,9%-os visszaesést jelent, a vagyon viszont 9%-ot nőtt, 1465 milliárd forintra. A korrigált tagdíjbevétel 5,2%-ot csökkent, 39,24 milliárd forint, a munkáltatói befizetések 28,6%-ot csökkentek, 9,2 milliárd forintra.

Az MNB is közzétette legfrissebb statisztikáit, melyből kiderül, hogy szép hozammal zárták az év egészét az önkéntes pénztárak: az év egészében 9,07%-kal gyarapították az öngondoskodók vagyonát, melyhez az utolsó negyedévben 1,85% hozammal járultak hozzá. A pénztári portfóliók jelenleg 1526 milliárd forintot kezelnek, ezen a befektetési tevékenység eredménye a negyedik negyedévben 28 milliárd forint volt.

Az ÖPOSZ-tag pénztárak átlagosan 9,24%-os teljesítménnyel zárták az évet, ami erős kontraszt a -1,83%-os 2018-as teljesítményhez képest. A legjobban teljesítő portfóliók egyébként 20% fölött hoztak.

Az MNB adataiból kiderül, hogy az önkéntes pénztárak portfóliójában valamelyest csökkent az utolsó negyedévben a betétek és egyéb eszközök aránya az előző negyedévhez viszonyítva, a befektetési alapokban kezelt vagyon valamelyest nőtt, ahogyan a részvények és kötvények aránya is.

Hiába az idei jó befektetési teljesítmény, az önkéntes pénztárak taglétszáma a negyedik negyedévben tovább csökkent az MNB friss adatai szerint. A tagok száma szektorszinten, december végén 1,11 millió főt tett ki, év eleje óta ez több mint 2,3%-os visszaesést jelent a létszámban, havi alapon pedig 0,45%-os csökkenést.

Az ÖPOSZ-tag pénztárak taglétszáma is csökkent, de kevésbé markáns ütemben, a befizetések volumene pedig felülmúlta a szervezet prognózisát.

Nagyjából állandósulni látszik a tagok által fizetett és a munkáltatói tagdíj egymáshoz viszonyított aránya, a negyedik negyedévben előbbi 42, utóbbi pedig 9 milliárd forintot tett ki. Ahogy a korábbi években, a tagok most is a negyedik negyedévben kezdték el komolyan növelni a tagdíjbefizetéseket, részben az állami támogatás kihasználásának céljából.

Hasonlóak az arányok a szektor nagy részét lefedő ÖPOSZ-tagok közt is, ahol a befizetések 70%-át teszik már ki az egyéni befizetések.

Az egészségpénztárak taglétszáma is csökkent, 0,5%-kal, 897 ezer főre, vagyonuk 57,2 milliárd forintra esett vissza, ami 0,6%-os változást jelent, a visszaesés fő oka a munkáltató befizetések 59,8%-os visszaesése, melyet részben kompenzálni tudtak a munkáltatói befizetések. Jelenleg az ÖPOSZ-tag egészségpénztárak körében 18% a munkáltatói befizetések súlya, míg 2018-ban ez az arányszám 37%, 2016-ban 62% volt.

Kravalik Gábor kiemelte: az egészségpénztárak körében egyre szélesebb körben terjednek az önsegélyező szolgáltatások, ami növelheti a szektor értékajánlatának népszerűségét. A szakember hozzátette: az ÖPOSZ várhatóan idén bővülni fog, két egészségpénztárral is tárgyalnak.A főtitkár beszélt az MNB tervezett önkéntes pénztárakra vonatkozó Teljes Költségmutató (TKM)-számairól is: holnap lesz a leadási határidő, 15-16 pénztár számai vannak meg, de még nem adta le mindenki. 

Az eddigi adatok alapján

  • a 10 éves TKM 0,5-1,99%,
  • 20 éves TKM 0,43-1,46%,
  • 30 éves időtávon 0,4-1,49% lesz. 

Az MNB 0,53-2,28% közé várta átlagosan a pénztári TKM-eket - ismertette a szakember.

Címlapkép: Shutterstock

Találd meg a neked való befektetési alapot!
orban varga penzugyi akciocsoport koltsegvetes
koronavirus
maradj ottho
sebastian kurz ausztria
koronavirus franciaorszag
traders
tanker_olaj_shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Piaci trendeket és extrém árfolyammozgásokat azonosítunk.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Wall Street