befektetés piac összeomlás pánik tőzsde
Befektetés

Tisztítótűz söpört végig a tőzsdéken: mi lesz a magyarok pénzével?

Hatalmasat estek a tőzsdék a koronavírus-pánik eszkalálódása miatt, a vezető nyugati indexek alig pár nap alatt 10% körüli mínuszba vágták le magukat, de a régiós részvények is hasonlóan negatívan reagáltak. Mindezt a magyar befektetési alapok is megérezték: a BAMOSZ legfrissebb elérhető, szerdai adatai szerint olyan alap is van, amely péntek óta 8% fölötti mínuszt szenvedett el. Bár a piac nagy része bukott, nem mindenki mínuszolt: a Hold HTM származtatott alapja 14% körüli hozamot ért el három nap alatt.
Az alapkezelők a koronavírus hatásairól is beszélni fognak a Portfolio Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020 konferencián. Regisztráljon Ön is!

Hónapok óta tombol Kínában a koronavírus-pánik, de az európai és amerikai piacok nem sokat éreztek belőle egészen addig, amíg a hétvégén ki nem derült: Olaszországban több száz ember fertőződött meg a koronavírussal. Komplett településeket vontak hirtelen karantén alá és több olyan magyar ember is karanténba került, aki az országban járt a közelmúltban.

Az olasz megbetegedésekre aztán hirtelen, hatalmas eséssel reagáltak a tőzsdék: olyan mínuszok keletkeztek a régiós és az amerikai piacokon, melyekre régóta nem volt példa. Csak péntektől a szerdai piaczárásig

  • a Dow Jones 7,02%-ot,
  • a Eurostoxx 5,87%-ot,
  • a BUX 4,93%-ot,
  • a lengyel WIG 20 7,42%-ot,
  • a görög ATG 9,18%-ot esett.

Az esés oka főleg az, hogy

  • tudatosult az emberekben, hogy rengeteg olyan ember mászkálhat a karanténokon kívül, aki fertőzött és fertőz, de nem diagnosztizált,
  • a kínai karantén miatt több millió vállalat juthat a csőd szélére, európai és amerikai vállalatok beszállító-láncai is veszélybe kerülhetnek, aminek hatása lehet a vállalati profitszámokra és a világ növekedési kilátásaira is,
  • a tőzsdék sok elemző szerint eleve túlárazottak voltak, így egy kisebb negatív hír is nagyobb pánikot indított el.

Az esést természetesen a magyar befektetési alapok is megérezték: a legfrissebb elérhető, szerdai adatatok szerint a magyar befektetési alapok több mint 70%-a vesztett az árfolyamából.

A legnagyobb esést nem meglepő módon a kifejezetten kockázatos részvényalapok produkálták. A legnagyobb esélyt a vegyesen Európába, Ázsiába és Észak-Amerikába fektető Dialóg Expander alap szenvedte el, melynek árfolyama 8,49%-ot esett három nap alatt. Ezt követte az Accorde görög részvényalapja 8,45%-os, majd az Aegon lengyel részvényalapja 7,32%-os eséssel.  A 150 magyar részvényalap-sorozatból egyébként egy sincs, amelyik pluszban lenne az említett időszak alatt, de az alapok közel egyharmada még mindig pozitív hozamot tud felmutatni az év eleje óta.

Pánikra persze semmi ok: ezek az alapok minimum 3-5 éves befektetési időtávra ajánlottak, a kétnapos visszaesés alapján a hosszabb távú teljesítményüket nem érdemes megítélni. Akad a most legrosszabban teljesítők közt olyan alap is, amely 6% fölötti éves átlagos hozamot teljesített az elmúlt öt évben.

Jobb híreink vannak a legnagyobb magyar alapok befektetőinek: ezek a portfóliók többnyire szinte meg se érezték a koronavírus-pánikot, egyedül az egyébként kifejezetten kockázatos Supra esett 4,95%-ot, de a portfólió szintén hosszabb, 3-5 éves időtávra szól, ötéves átlaghozama 6,86%.  Legjobban a top10 legnagyobb alap közül a K&H Kötvény alapjának F sorozata teljesített, amely 0,35%-ot emelkedett a koronavírus-pánik első fejlett piaci hulláma alatt.

Az alapkezelők a koronavírus hatásairól is beszélni fognak a Portfolio Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020 konferencián. Regisztráljon Ön is!

Akadtak egyébként olyan alapok is, amelyek pont, hogy valamilyen kontraciklikus stratégia miatt komoly felértékelődésen mentek keresztül. A HOLD Alapkezelő HTM alapja 13,57%-ot emelkedett alig három nap leforgása alatt, ezt az MKB Rotunda abszolút hozamú alap követte, 6,27%-os hozamával, majd az Adütön származtatott befektetési alap 6,25%-os hozammal.

Nem valószínű, hogy a következő napokban sokat javul a helyzet: az amerikai tőzsdék csütörtökön is hatalmasat estek, a Dow Jones 4,42%-os mínuszban zárta a napot. Pénteken az európai tőzsdéken is folytatódott a pánik, jó eséllyel a jövő hétre is begyűrűzhet a hangulat. A koronavírus-pánik csitulása szinte biztosan stabilizálja majd a tőzsdéket, de sokat befolyásol majd az is az indexek alakulásán, ha megjelennek az első számok a járvány gazdasági hatásairól.

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Addig is, befektetési alapokból semmiképpen nem érdemes ugrálni, hiszen ezek hosszú távra szóló befektetések, inkább érdemes lehet a korrekciókat kockázatosabb eszközök megvásárlására és hosszú távú tartására használni, ha ezek a kockázati étvágyunknak megfelelőek.

Az alapkezelők a koronavírus hatásairól is beszélni fognak a Portfolio Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020 konferencián. Regisztráljon Ön is!
Találd meg a neked való befektetési alapot!
orban varga penzugyi akciocsoport koltsegvetes
koronavirus
maradj ottho
sebastian kurz ausztria
koronavirus franciaorszag
traders
tanker_olaj_shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online előadás
Piaci trendeket és extrém árfolyammozgásokat azonosítunk.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Wall Street