koronavírus_getty_editorial
Befektetés

Sok pénzt vesztettek a magyarok: megsínylették a koronavírus-pánikot a legnagyobb alapok is

A legnagyobb abszolút hozamú alapok is megsínylették az utóbbi hetek piaci kilengéseit, a Citadella kivételével mindegyik vizsgált alap hozama negatív idén.  A koronavírus egyértelműen rányomta bélyegét a piacok teljesítményére, ez pedig a profi befektetőknek is feladja a leckét. A legnagyobb magyar alapoknak sem áll jól a szénája, egy olyan alap sincs köztük, ami érdemi hozamot tudna felmutatni a befektetőknek.
A hazai befektetési alapok előtt álló kihívásokról is beszélnek a Portfolio jövő heti IWS konferenciáján a portfóliómenedzserek. Ne hagyd ki, gyere el te is! Részletek itt:

Nehéz időszak ez az abszolút hozamú alapoknak is

A legnagyobb abszolút hozamú alapok döntő többsége idén eddig még semmit sem hozott befektetőinek, a koronavírussal kapcsolatos aggodalmak a piacokat is ide-oda rángatják, ilyen volatilis környezetben pedig még a szakértő befektetőknek is nagyon nehéz eltalálni a „helyes” irányt.

Ezt bizonyítják az idei eddigi hozamok is, a vizsgált 10 sorozat közül egyedül a Citadella tud még pozitív hozamot felmutatni, ráadásul a többiek teljesítményéhez képest nem is rosszat.

A legnagyobb abszolút hozamú alapnak számító OTP Supra van a lista legalján, az alap esetében jól látszik, hogy árfolyama február végétől kezdett el jobban esni. A nagyok közül az Aegon Alfának sem áll olyan jól a szénája, az utóbbi egy évben látott szerény árfolyamemelkedést az utóbbi hetek akasztották meg.

Mindezek alapján tehát a Citadella a legjobban teljesítő alap a listán 1,7%-os idei eddigi hozammal, ezt követi az OTP EMDA fél százalékos mínusszal, majd az Aegon MoneyMaxx mínusz 0,6%-kal a legnagyobbak listáján.

A nagyok közül a Supra esett eddig a legtöbbet, több mint 10%-ot, igaz, 1 és 3 éves hozama még így is 5% környékén mozog.

(A listában a kezelt vagyon alapján legnagyobbnak számító alapok szerepelnek, de mindegyiknek csak a lakossági forintos, A sorozata.)

Megnéztük, hogy a friss portfóliójelentések alapján a nagyobb abszolút hozamú alapok milyen stratégiát követnek, ezek közül néhányat kiemelve:

  • A Supra a januári portfóliójelentés szerint euró és dollár longban, forintban shortban, valamint olasz kötvényekben tartott nagyobb pozíciókat. A nettó eszközértékéhez képest ezeknél is nagyobb kockázati kitettséggel bírt a német állampapír short. A leírásból kiderül az is, hogy januárban az alap az olaj longon is vesztett, ugyanis a koronavírus kirobbanása az olaj árfolyamát is mélybe lökte.
  • Az Aegon Alfában január végén nem volt 10%-nál magasabb részarányt képviselő eszköz a portfólióban, de a leírás szerint török és európai bankrészvényekből vásárolt be, és bár a részvénysúlyt csökkentették, a koronavírus miatt kialakult eladási hullámban ismét visszavette azt a portfóliómenedzser. Mindezek mellett január végén a forint erősödésére játszó pozíciókat vett fel az alap.
  • A januári beszámoló alapján a Citadella számára jól indult az év, elsősorban az amerikai részvényindexben korábban felvett pozíciók hoztak nyereséget, de ezeket le is zárta a portfóliómenedzser. A hónap vége felé egyre valószínűbbé vált, hogy a koronavírus járvány jelentős termeléskiesést okoz Kínában, sőt akár globális fennakadásokat , sőt rosszabb esetben gyors és mély recessziót okozhat. Emiatt amerikai részvényindexre vonatkozó eladási opciókat vásárolt az alap. Ugyanakkor hosszabb távú kitettségeik változatlanok: elsősorban görög bankok és argentin állampapírok.
  • Az Aegon MoneyMaxx januári jelentésében arról írnak, hogy az alapban a feltörekvő piaci high-yield credit súlyt emelték, a helyi devizás állampapírok közül a román papírok súlyát csökkentették januárban. Az egyedi részvények közül a Molt ki kellett stoppolni. A kockázatos eszközök fedezéseként az arany súlyát emelték, ötéves amerikai állampapír longot nyitottak és cseh hosszú állampapírokat vásároltak. Az alap forint elleni devizapozícióit a rekordgyenge szintekhez közeledve fokozatosan lezárták.
  • Az OTP EMDA-ban 10%-ot meghaladó eszköz nincs a portfólióban, de 10%-ot meghaladó kockázati kitettség már több, ezek között is a legjelentősebbek voltak januárban a dollár short és euró long, de volt még benne forint long is. Az alap mindemellett bevásárolt cseh államkötvényből, a koronavírus következtében ismét elkezdték kiépíteni a kínai részvénykitettséget, de a tájékoztató szerint az alap árfolyamára a közlejövőben a legnagyobb hatással a dollár, a lengyel zloty és a dél-afrikai rand short pozíció lesz.
  • Az MKB Aktív Alfában a 10%-ot meghaladó eszközök között volt a 2023/B Államkötvény, valamint Opus Securities által kibocsátott OTP átváltható kötvény. A januári jelentés szerint a hónapban kis mértékben csökkentették a részvény kitettséget, ami így 30%-ra mérséklődött. Kötvénykitettségük továbbra is vállalati kötvényekben és rövid államkötvényekben ölt testet.

A legnagyobb alapok sem állnak jól

Megnéztük, hogy legutóbbi cikkünk óta hogy állnak a legnagyobb magyar alapok, és vegyes a kép: az alapok többsége inkább 0% körül mozog, egyedül a Supra van egy jelentős, 10% feletti mínuszban, illetve az MKB Egyensúly alap is több mint 4%-os mínuszban van idén eddig.

A hazai befektetési alapok előtt álló kihívásokról is beszélnek a Portfolio jövő heti IWS konferenciáján a portfóliómenedzserek. Ne hagyd ki, gyere el te is! Részletek itt:

Az OTP Supra pozícióiról fentebb írtunk, az MKB Egyensúly alapjának havi jelentéséből az derül ki, hogy januárban a 10%-ot meghaladó eszköz egyedül egy júniusban lejáró DKJ. Akkor még azt írták, jelentős részvény felülsúlyt és kötvény alulsúlyt tartottak. A magyar államkötvények helyett nagy arányban tartottak vállalati kötvényeket, míg a részvénykitettségben a ciklikus iparágakra fókuszáltak. A hónap elején jelentős deviza felülsúlyt tartottak, amit a hónap vége felé jelentősen mérsékeltek.

absz3

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
koronavirus_nagyvaros
boris johnson brexit
joe biden koronavirus
franciaorszagparizs
Küszöbön az összeomlás: Törökország lehet a következő Venezuela
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
ray dalio bridgewater