állampapír_szuperállampapír_saját
Befektetés

Mi lesz a lakossági állampapírokkal, ha leáll az élet Magyarországon?

Az ÁKK szerint töretlen a lakossági állampapírok iránti kereslet, és semmi nem utal arra, hogy ez a jövőben másképp lenne. Igaz, hogy számos lehetőség van online állampapírt venni, sokak számára azért fennakadást okozhat, hogy a koronavírus terjedése miatt már a kincstári értékesítési pontok is bezártak átmenetileg. Ha valamikor, akkor most jött el az az idő, ami igazolhatja az államadósság magas lakossági részarányát, a heves piaci mozgások miatt ugyanis voltak már fennakadások az intézményi állampapír aukciónál, a kisbefektetők pedig köztudottan hosszabb távú befektetők. Lenti cikkünkben összeszedtünk pár lehetőséget az online állampapír-vásárláshoz. Ezúton is buzdítunk mindenkit arra, hogy maradjon otthon, befektetéseit pedig online intézze.

Bár ezekben az időkben a legtöbb magyarnak valószínűleg nem az a prioritás, hogy befektesse a pénzét, abból kiindulva, hogy havi szinten több tízmilliárd forint áramlik lakossági állampapírokba, érdemes lehet átgondolni, milyen lehetőségeik vannak azoknak, akik állampapírban szeretnék fialtatni megtakarításuk egy részét, illetve a heves piaci mozgásokat látva esetleg most gondolkodnak el először azon, hogy állampapírba fektessenek. Már most szeretnénk mindenkit arra buzdítani, hogy amit csak lehet, online intézzenek.

Az állampapír-értékesítési pontok nyitvatartása szünetel

A héten hétfőtől átmenetileg ugyan, de szünetel az állampapír-értékesítési pontok nyitvatartása, az ok egyértelműen a koronavírus hazánkban is egyre gyorsabb ütemű terjedése. Az államkincstár honlapján elérhető tájékoztató szerint a megyei Állampénztári Irodák továbbra is a megszokott nyitvatartási rend szerint működnek. Ugyanakkor ők is kérnek mindenkit, hogy amit csak lehet, WebKincstáron, MobilKincstáron és TeleKincstáron intézzenek az ügyfelek.

Akinek még nincs számlája a kincstárnál, de nyitni szeretne, annak jó hír, hogy ezt Ügyfélkapun keresztül is igényelni lehet, ez esetben nem kell személyesen jelen lenni a számlanyitásnál. Ugyanígy az Ügyfélkapun keresztül lehet kérni a Webkincstári szolgáltatást, ettől kezdve pedig már minden állampapírvásárlást lehet online intézni.

Mindez azért is jó, mert most, a koronavírus ilyen gyors ütemű terjedésekor a világban, mindenkinek figyelnie kell arra, hogy minél kevesebb időt töltsön ügyfélszolgálatokon, és ha lehet, mellőzze a készpénzes fizetést. Az online számla egyebek mellett azért is jó, mivel kártyás utalást tesz lehetővé.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogyan kezeli a kincstár a járványügyi helyzetet, tud-e otthoni munkavégzést biztosítani dolgozóinak, illetve tudják-e valamilyen formában ösztönözni a kártyás fizetéseket. Kérdéseinkre egyelőre nem kaptunk választ, mondjuk utóbbi esetben a kártyás fizetés ösztönzése lényegében megvalósult azzal, hogy az értékesítési pontok bezártak. Bár hivatalos választ nem kaptunk, a Demokratikus Koalíció egyik sajtóközleménye alapján a kincstárnál egyelőre nincs teljesen megoldva a home office lehetősége, mivel a dolgozóknak vagy szabadságot kell kivenniük, vagy rendelkezésre kell állniuk a közlemény szerint.

A Posta nyitva marad

Bizonyos állampapírokat, mint kincstárjegyet és a szuperállampapír nyomdai verzióját a Postán keresztül is meg lehet venni. A Posta a kormányzati döntés értelmében megszokott nyitvatartással üzemel, de a sorban állás miatt itt hosszabb ügyintézésre kell felkészülni. Plusz negatívum az elérhető állampapírok szűk listája mellett az, hogy például a nyomdai MÁP+-t a postán csak készpénzzel lehet megvásárolni, ilyen járványügyi helyzetben azonban jobb elkerülni a készpénz használatát, amennyire csak lehet. Érdemes olyan szolgáltatóknál intézni az állampapír-vásárlást, ahol van online felület, például a bankoknál.

A bankok is nyitva lesznek

A postákhoz hasonlóan a bankok is nyitva tartanak, de akinek itt van értékpapírszámlája, és a bankja vagy esetleg brókercége állampapír-forgalmazó is egyben, akkor könnyedén tud a bank/befektetési szolgáltató online felületén keresztül állampapírt venni. Van olyan bank (pl. Gránit Bank), ahol videóbankos állampapír-értékesítés is van már. Ezzel el lehet kerülni a banki sorban állást és a készpénzhasználatot.

Az ÁKK szerint töretlen a lakossági állampapírok kereslete

Úgy tűnik, a koronavírus-pánik nem gyűrűzött be a lakossági állampapírok piacára, az ÁKK Portfolio-nak küldött válasza szerint

A lakossági állampapírok értékesítésében nincs visszaesés, jelenleg is a terv felett értékesít az ÁKK. A lakosság bizalma töretlen az állampapír befektetések iránt.

Egyelőre csak a januári adatok ismertek, e szerint januárban meghaladta a 9200 milliárd forintot a forintos lakossági állampapírokban lévő megtakarítás, ez 24%-kal, tehát közel 1800 milliárd forinttal több, mint a május végi (tehát a MÁP+ indulása előtt) állapot.

Az állománynövekedést leginkább a szuperállampapír iránti kereslet hajtja, igaz, ez is visszafogottabb lett az utóbbi hetek jegyzési adatait látva. Múlt héten például közel 44 milliárd forint értékben jegyeztek a papírból, ha ez a jegyzési ütem marad márciusban, akkor a hónapban a 200 milliárdot sem éri el a szuperállampapír-értékesítés. Ennek lehetséges okairól korábban itt írtunk.

Az igazán érdekes statisztikát majd a márciusi adatok fogják szolgáltatni, a tőzsdei esés és a piacokon uralkodó negatív hangulat főleg márciusban gyűrűzött be, emellett itthon az utóbbi napokban lettek egyre szigorúbbak a koronavírussal kapcsolatos intézkedések és korlátozások, így érdekes lesz majd megnézni, hogyan alakul a lakossági állampapírok értékesítése. Már csak amiatt is, mivel láttuk, hogy a nagybani piacon akadozik az állampapír-aukció, így az államadósság finanszírozásában az eddiginél is kiemeltebb szerepet kaphatnak a lakossági papírok. Kérdés az is, hogy a nyugdíjkötvény sorsa mi lesz, halasztják-e a bevezetést, amit eddig az év első felére ígértek.

Találd meg a neked való befektetési alapot!
koronavirus_nagyvaros
boris johnson brexit
joe biden koronavirus
franciaorszagparizs
Küszöbön az összeomlás: Törökország lehet a következő Venezuela
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
ray dalio bridgewater