citadella_budapest_getty_stock
Befektetés

Megakadt a lakossági állampapírok szekere – Március lehet az igazi csapás

Februárban kissé visszaesett a forintos lakossági állampapírok állománya januárhoz képest. Múlt hónapban 9193 milliárd forintot tett ki a lakossági állampapírok állománya, amely valamivel elmarad a január végi 9211 milliárdtól. Ebben szerepet játszhat az is, hogy az ÁKK múlt hónapban összesen közel 194 milliárd forint értékben vett vissza lakossági papírt a bankoktól és egyéb, nem lakossági szereplőktől. Valószínűleg márciusban sem lesz jobb a helyzet, az már most látszik, hogy a szuperállampapír értékesítésében az eddigi legrosszabb hónapot jelentheti a mostani.

Kis mértékben, 18 milliárd forinttal csökkent a forintos lakossági állampapírok állománya egy hónap alatt a Pénzügyminisztérium által közzétett államháztartási adatok szerint. Február végén összesen 9193 milliárd forint volt lakossági papírokban, ez valamivel elmarad a január végi 9211 milliárdhoz képest.

A lenti adatokban a prémium euró állampapír adatait nem közlik, márpedig az még lehet, hogy feljebb tornázhatja a számokat, főleg úgy, hogy az utóbbi időszakban a forint is jelentősebben gyengült az euróval szemben.

A legnagyobb állományi növekedést múlt hónapban ismét a MÁP+ mutatta fel, amely egy hónap alatt 218 milliárd forintos állománybővülést produkált, ehhez jön még hozzá a több mint 22 milliárdos nyomdai MÁP+ értékesítés is. A prémium, inflációkövető állampapír állománya múlt hónapban szerény mértékben, de csökkent. Az egyéves állampapír állománya egy hónap alatt 125 milliárd forinttal csökkent, ennek nagy része a szuperállampapírba ment át a közlemény szerint.

A lakossági állampapírok számai várhatóan márciusban sem javulnak érdemben, ugyanis a szuperállampapír értékesítési számaiból már most látszik, hogy a március lesz valószínűleg történetének legrosszabb hónapja keresleti szempontból. Ez nyilván összefügg a koronavírus terjedésével is, a kincstári értékesítési fiókok zöme bezárt, az emberek pedig igyekeznek kevesebbet járni bankokba vagy postára, így főként azok vesznek lakossági papírt, akiknek van online banki vagy kincstári hozzáférése.

Idén minden esetre elég jelentős lakossági lejáratokkal kell majd számolni, a február végi adatok szerint prémium állampapírból közel 600 milliárd, egyéves papírból 1,9 milliárd, bónusz papírból 270 milliárd, kétévesből pedig közel 120 milliárd forint járhat le (összesen 2850 milliárd). Valószínűleg ezek közül a prémium állampapírokat megújítja majd a lakosság, a többi papír esetében a felszabaduló pénzek várhatóan inkább szuperállampapírba áramlanak, de kérdés, milyen mértékben, most, hogy a koronavírus miatt korlátozottabbak lettek az állampapír-vásárlási csatornák.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
koronavírus sakk
panelházak
fertőtlenítés koronavírus magyar
donald trump chad wolf
koronavirus hazi karanten
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
Wall Street