FONTOS Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el
 
Előfizetői tartalom

Kiverte a biztosítékot az EU-szabálya – Félrevezetik a befektetőket, az EU mégsem lép

Az európai alapkezelőket tömörítő szervezet, az Efama adott ki arról egy közleményt, mennyire félrevezeti a befektetőket a jelenleg érvényben lévő EU-s rendelet, a PRIIPs, amely a befektetésekről rendelkezésre álló kiemelt befektetői információkat hivatott egyszerűsíteni. Itthon a probléma egyelőre csak egyes tőkevédett és származtatott alapokat érinti, de 2022-re minden alapra kiterjedhet.

Sürgős fellépés kellene

Az Efama szerint minél hamarabb felül kellene vizsgálni a jelenleg érvényben lévő szabályokat, már csak amiatt is, hogy a koronavírus okozta tőkepiaci turbulenciában a befektetők számára minél valósághűebb információkat lehessen átadni. A befektetési alapokról szóló információkat egy befektető elsősorban a kiemelt tájékoztatóból tudja megszerezni, ami viszont a jelenleg érvényben lévő szabályokkal sok esetben félrevezető tud lenni.

Az Efama kitér arra, hogy az Európai Bizottságnak 2019 decemberéig kellett volna felülvizsgálnia a PRIIPs keretrendszer első szintjét, de ez máig nem történt meg és úgy tudják, nem is kerül erre sor a közeljövőben. Mindeközben a bizottság csak technikai változtatásokat végzett el az európai felügyelőbizottság segítségével (ESA), ezeket a 2-es szintű keretrendszer foglalja magába. Az Efama bízik abban, hogy az egyes szintű keretrendszerben szükséges módosításokat 2021 vége előtt átvezetik

Az Efama szerint először is azt kellene megérteniük az európai szabályozó szerveknek, hogy a minden áron való összehasonlíthatósága a befektetési termékeknek nem jó megoldás. A szervezet szerint az összehasonlíthatóságra való törekvés miatt a rendelet egyéb elvei, mint az érthető és nem félrevezető információnyújtás háttérbe szorultak. A 2-es szintű keretrendszernek figyelembe kellene vennie, hogy befektetési termékenként a PRIIPs más megközelítést kíván a költségek és teljesítmények feltüntetésére.

A PRIIPs módosításáért küzdenek az európai szakmai szervek

  • Súlyos szakmai problémák vannak a PRIIPsszel, de a bizottság még nem lépett érdemben az ügyben
  • Az Efama több lehetséges megoldást is felvázol, többek között, hogy érdemes lenne visszatérni a múltbéli hozamok feltüntetéséhez
  • A hazai alapokat egyelőre csak kisebb mértékben érinti a szabályozás, de 2022-től már mindenkire kiterjed

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés