Előfizetői tartalom

Magyar alapba fektettél? Több pénzt hagyhat a zsebedben az EU

Jelentősen átírná a befektetési alapok által eddig alkalmazott sikerdíjszámítás alapjait az EU egy mostani ajánlásával. A döntés a magyar alapok jelentős részét is érinti, ami jól jöhet a befektetőknek, de kevésbé jól az alapkezelőknek: a szigorítások miatt nehezebb lesz sikerdíjat elszámolniuk az alapoknak, és biztos, hogy sok alapnak búcsúznia kell az RMAX-tól, mint benchmarktól. Cikkünkben összeszedtük a fontosabb változásokat és megnéztük, mely magyar alapokat és alapkezelőket érinti leginkább a változás.

Új alapokra helyeznék a sikerdíjszámítást

Az Esma ajánlása teljesen új alapokra helyezné a befektetési alapok által eddig alkalmazott sikerdíjszámítást. Ennek alapján a teljesítménydíj számítási módszertanának legalább az alábbiakat kellene tartalmaznia a jövőben:

  • Egy referencia indikátort, amihez az alap relatív teljesítményét viszonyítani lehet. Ez a benchmark indikátor lehet egy index (pl. Eonia, Eurostoxx 50), egy high watermark (ez esetben ez egy új árfolyamcsúcsot jelöl az alapnál), egy minimum hozamkorlát (hurdel rate; pl. 2%) vagy ezek valamilyen kombinációja (pl. high watermark+hurdle rate).
  • Annak meghatározása, hogy mely időtartamra vonatkozik a teljesítménydíj és, hogy pontosan mikor kerül kifizetésre az alap számára.
  • A sikerdíjszámítás alapját képező időintervallum, a sikerdíj mértéke, annak pontos összetevői (a fentiek szerint), továbbá a sikerdíj kiszámításának gyakorisága, amelynek egybe kell esnie az alap nettó eszközértékének számítási gyakoriságával (tehát ha egy alap napi szinten teszi közé eszközértékét, akkor a sikerdíjat is napi szinten kell megjeleníteni az eszközérték-számításban).

Mi az a sikerdíj?

Sok alapra jellemző, hogy sikerdíjat számít fel, amit akkor tehet meg, ha az alap által elért hozam meghaladja a referenciahozamot, ekkor a többlethozamra vetítve kapja meg az alapkezelő sikerdíjat. Ennek mértéke a magyar piacon jellemzően 20% (tehát a többlethozam 20%-a), de találkozhatunk ennél magasabb és alacsonyabb százalékkal is. Itthon sok alap az RMAX-ot használja benchmarkként.

Fontos elem az is, hogy az Esma által leírtak szerint szimmetrikusan kell alkalmazni a pozitív és negatív sikerdíjakat egy alap esetében. Tehát olyat nem lehet, hogy az alapnál van egy bizonyos mértékű sikerdíj (pl. a teljesítmény 20%-a), és ehhez egy különböző mértékű ellentétes irányú sikerdíj párosul (pl. negatív teljesítmény esetén annak 15%-a).

Sok magyar alapot érint a változás

  • A hazai alapsorozatok mintegy harmadát érinti az Esma új javaslata
  • Összesen 15 alapkezelő alkalmaz sikerdíjat Magyarországon
  • A sikerdíjjal érintett kezelt vagyon a piacon jelenleg közel 1100 milliárd forintot tesz ki

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái