Előfizetői tartalom

Keményen odacsapott a koronavírus a magyarok megtakarításainak - Itt vannak a friss számok

Érezhetően otthagyta a nyomát a koronavírus a magyar megtakarítási piacon is, az MNB friss statisztikái szerint a lakosságnál lévő állampapírok, befektetési alapok és részvények állománya is visszaesett márciusban. Mindeközben felröppentek olyan hírek, miszerint egyes forgalmazók újraértékesítik a lakosságnak a náluk lévő lakossági állampapírokat. Utánakérdeztünk az ÁKK-nál, mennyire szabályos ez a gyakorlat.

Csökkent a fő megtakarítási eszközök állománya

A koronavírus márciusban már megmutatta a megtakarításokra gyakorolt hatását a magyar piacon, az MNB friss statisztikái szerint az állampapírok, befektetési alapok és részvények állománya is visszaesett a háztartásoknál.

A magyarok kezében lévő

  • állampapírok állománya 0,36%-kal,
  • a befektetési alapokban kezelt háztartási vagyon közel 7%-kal,
  • a részvényekben lévő lakossági vagyon közel 17%-kal esett vissza

egyetlen hónap leforgása alatt. A vírus bankbetétekre vonatkozó hatását is hamarosan megismerjük, erről a friss, márciusi adatokat szerdán teszi közzé az MNB.

A cikk fontosabb megállapításai:

  • Visszaesett a lakossági kézben lévő állampapírok, befektetési jegyek és részvények állománya márciusban
  • A részvényeké volt az egyetlen kategória, amely érdemi tőkét tudott bevonzani
  • Ezermilliárd forint alá csökkent a nem lakossági kézben lévő lakossági papírok állománya
  • Néhány magyar forgalamzó újraértékesíti ügyfeleinek a nála lévő lakossági állampapírokat, megkérdeztük az ÁKK-t, mit szólnak hozzá

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés