Portfolio signature

Megtépázta a koronavírus a lakossági állampapírokat – Már 370 milliárd a mínusz

Jelentősen leapasztotta a lakossági állampapírokat a koronavírus, márciusban és áprilisban összesen 370 milliárddal csökkent az állomány. A friss adatokból jól látszik, hogy a lejáró állampapírok egy jelentős részét nem fektették be újra a magyarok, az összeg vélhetően inkább bankbetétbe és készpénzbe vándorolt át.

Az államháztartás helyzetéről szóló havi jelentés szerint áprilisban 8823,4 milliárd forint volt forintos lakossági állampapírokban, ami azt jelenti, hogy március óta további 280 milliárd forinttal csökkent az állomány, a két hónapban összesen pedig már 370 milliárdos visszaesésről beszélhetünk.

Egyértelműen otthagyta nyomát tehát a koronavírus az egyik legnépszerűbb megtakarítási eszközön is.

Az év egészét nézve a visszaesés mértéke december végéhez képest már "csak" 250 milliárd, köszönhetően a januári nagyobb vagyonnövekedésnek.

A cikk fontosabb megállapításai:

  • 370 milliárd forinttal esett vissza a koronavírussal érintett két hónapban a lakossági államapíprok állománya
  • Úgy tűnik, a szuperállamappír önmagában kevés a folyamat megfordításához
  • Májusban is jelentős lejáratok lesznek

Kedves Olvasónk!

Május 11-től a Portfolio signature cikkei – fontos, egyedi elemzések – csak egyedi hozzáféréssel olvashatók. A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 3490 forint, augusztus 11-ig 50%-os kedvezménnyel 1745 forint. Az éves előfizetés díja 34900 forint, a fizetés egyszerűen, online tranzakcióval működik.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések