budapest shutter 4
Befektetés

Óriási profiteső a magyar alapkezelőknél – Az OTP szakította a legtöbbet tavaly

Nagyon igyekeztek maguk mögött hagyni a 2018-as piaci turbulenciákkal tűzdelt évet a magyar alapkezelők, ami a friss beszámolók szerint sikerült is: tavaly jelentőset ugrott a nagyobb szolgáltatók nyeresége, az OTP Alapkezelőé egyenesen kilőtt. A legnagyobb vagyont befektetési alapokban továbbra is az Erste Alapkezelő kezeli, de ha a pénztári és biztosítói vagyonokat is nézzük, ismét az OTP kerül az első helyre.

Őrzi az első helyet az Erste

Tavaly év végén a BAMOSZ adatai szerint összesen 6464 milliárd forintnyi vagyon volt a hazai befektetési alapokban, ebből közel 5372 milliárd a tíz legnagyobb alapkezelőnél. Ezzel a legnagyobb szereplők piaci koncentrációja valamivel több, mint 83%, ami azt mutatja, hogy az utóbbi években folyamatosan csökken a vagyonkoncentráció, vagyis egyre több pénzt kezelnek a kisebb szereplők. Tavaly ez az arány 86% volt, 2017-ben pedig 89%. A BAMOSZ-on és az éves jelentésekből elérhető adatok szerint tavaly az Erste Alapkezelő őrizte meg első helyét a legnagyobbak listáján, őt az OTP, a K&H, az OTP Ingatlan és a CIB követi. Az első tíz helyen igazából csak a lista végén volt változás, a Diófa megelőzte az MKB-Pannóniát, utóbbit ezzel a 10. helyre csúsztatva.

  • Az Erste Alapkezelő 2018-ban vette át a befektetési alapokban kezelt vagyon tekintetében az első helyet az OTP Alapkezelőtől, ezt a pozíciót tavaly is sikerült fenntartania. Egyben az Erste az egyetlen alapkezelő a magyar piacon, amelynek kezelt vagyona meghaladja az ezermilliárd forintot.
  • Az OTP kezelt vagyona jelentősebb növekedést mutatott 2018-hoz képest, de még így sem sikerült utolérni az Erstét. A 992 milliárdos kezelt vagyon a második helyre lett elég.
  • A harmadik helyezett K&H Alapkezelő kezelt vagyona ugrott a legszembetűnőbbet a listán, egy év alatt közel 18%-ot, így 887 milliárdos vagyonával még közelebb került az OTP-hez.
  • Az OTP Ingatlan Alapkezelő nagyjából változatlan vagyonnal tartotta meg a negyedik helyet, az ötödik hely pedig a CIB Alapkezelőé lett, még a kisebb vagyoncsökkenés ellenére is.
  • A Hold és Budapest Alapkezelőknél is csökkent egy év alatt a kezelt vagyon, előbbi 356, utóbbi 317 milliárddal zárta 2019-et.
  • A lista végén lévő Aegon, Diófa és MKB-Pannónia alapkezelőknél is halvány vagyoncsökkenés figyelhető meg.
befalap1

Elképesztő pénzeső az OTP Alapkezelőnél

A 2018-as év után a tavalyira igazán nem lehetett panasz, a tőkepiacok rekord magasságokban jártak, ezt a legtöbb magyar alap teljesítménye is igazolta. Más kérdés, hogy a MÁP+ elindulása okozott kisebb-nagyobb tőkekivonásokat a piacon, de év végére valamelyest normalizálódott a helyzet.

Tavaly a részvényalapok és az abszolút hozamú alapok is nagyot mentek, így nem csoda, hogy a 2018-as év után 2019-ben az alapkezelői profitok is megugrottak.  A nagyok közül csak egy-két olyan szereplő volt, amely rosszabb nyereséggel zárta a tavalyi évet, mint 2018-at, de a többség az ellenkezőjét tapasztalhatta.

Egészen elképesztő profitot ért el az OTP Alapkezelő tavaly, a több mint 18 milliárdos nyereség majdhogynem ki sem fér az ábrára.

Mondjuk 2018 után volt mit visszahoznia, de ez még a 2017-es 8,3 milliárdnak is több mint kétszerese. Tavaly több OTP-s alap is nagyot ment, az abszolút hozamú alapok közül a Supra és az EMDA is benne volt a legjobb 10-ben, így nyilván nagy sikerdíjbevétele is volt a cégnek.

Az OTP után az Aegon Alapkezelő került fel a második helyre 4 milliárdos profitjával, nem sokkal lemaradva követi a harmadik helyen az MKB-Pannónia 3,9 milliárddal. Nagyobb profitnövekedést mutatott még a szintén OTP Csoporthoz tartozó OTP Ingatlan Alapkezelő, ahol egy év alatt 1,2 milliárddal 3,5 milliárd forintra nőtt a profit.

Jelentős pénztári és biztosítói pénzek a nagyoknál

Az éves beszámolókból az is kiderül, hogy a legnagyobb alapkezelők mekkora vagyont kezelnek pénztárak és biztosítók számára. Az alábbi táblázat összefoglalóbb képet mutat arról, hogy az egyes alapkezelők kezelt vagyona ténylegesen mekkora. Ez ugyanis a legtöbb esetben nemcsak a befektetési alapokból áll, a szolgáltatóknál sok esetben legalább ilyen fontos a más intézményi ügyfelek számára végzett vagyonkezelés.

A táblázat alapján a legtöbb vagyont az OTP kezeli, őket az Erste, majd a K&H követi.

Az adatokból az is látszik, hogy a pénztári vagyonkezelés az OTP-nél, az MKB-Pannóniánál és az Aegonnál a leghangsúlyosabb, míg a biztosítói vagyonkezelés az MKB-Pannóniánál emelkedik ki.

A lenti táblázat értékeit a társaságok kiegészítő mellékletére alapozva gyűjtöttük ki.

Ezzel összefüggésben megnéztük azt is, hogyan alakult a vagyonarányos megtérülés (a teljes kezelt vagyonra vetítve) a szektor legnagyobb szereplőinél. Közülük

  • egyedül az OTP-nél haladta meg ez a mutató az 1%-ot, jelen esetben 1,4%-ot elérve.
  • A második helyet ebben az esetben az Aegon szerezte meg 0,8%-kal,
  • a harmadik helyre pedig nem sokkal az MKB-Pannónia előtt az OTP Ingatlan került fel 1,61%-kal.

Mindezt úgyis lehet értelmezni, nagyon leegyszerűsítve, hogy minél nagyobb ez az arány, annál több pénzt zsebelnek be a szolgáltatók a kezelt vagyonra vetítve, tehát lényegében a nagyobb arány drágább szolgáltatót jelent (illetve ez esetben magyarázat, hogy ezeknél a szolgáltatóknál a sikerdíjas alapok száma magasabb). Apropó sikerdíj, jelentős változásokat tervez itt az EU, amiről bővebben itt írtunk:

Címlapkép: Shutterstock

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Frankfurti tőzsde
Pedro Sanchez Angela Merkel
koronavirus nyaralás
koronavírus teszt
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Részvények, indexek, devizák és árupiacok élő elemzése, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
europai parlanent epulet brusszel