Elárulta a Transferwise, mire készülnek Magyarországon
Befektetés

Meglépte a Transferwise, amitől egy éve még elzárkózott - megtudtuk, mi áll a háttérben

A Transferwise bő egy éve még elzárkózott attól, hogy valaha is befektetési termékeket kínáljon felhasználóinak, most szerdán viszont mégis bejelentették, hogy igaziból már meg is van a hatósági engedélyük és hamarosan elkezdenek befektetési alapokat árulni. Megkérdeztük a brit fintechet, hogy mi állt a pálfordulás hátterében és hogy mire számíthatnak a magyar ügyfelek.
A fintechek jövője a Financial and Corporate IT konferencia kiemelt témája lesz. Regisztráljon Ön is!

Befektetési szolgáltató lett a Transferwise-ból

Szerdán jelentette be a Transferwise, egy Magyarországon is népszerű nemzetközi pénzküldéssel foglalkozó alkalmazás, hogy kipróbálnak valami egészen újat és belépnek a lakossági befektetési szektorba.

A budapesti irodával rendelkező brit fintech engedélyt is kapott az FCA-tól, a brit pénzügyi felügyelettől, hogy elkezdjenek befektetéseket forgalmazni, ráadásul számlánként 85 ezer fontig betétvédelmet is kapnak az ügyfeleik. A szolgáltatás a Borderless-kártyával rendelkező ügyfeleknek lenne elérhető. Magáról a bejelentésről itt írtunk:

Megpróbáltunk utánajárni a Transferwise-nál, hogy pontosan milyen befektetési termékeket szeretnének értékesíteni a lakosságnak, milyen módon, Barna Balázs európai terjeszkedésért felelős vezető elárulta, hogy első körben olcsó, megbízható vagyonkezelők által kezelt befektetési alapokat szeretnének felkínálni befektetőiknek.

Olyan eszközöket kínálunk fel, melyek megfelelnek a Transferwise gyorsasághoz, átláthatósághoz, kényelemhez és árazáshoz köthető elveinek

– mondta el a vezető.

A szavai alapján vélhetően elsősorban ETF-ekről lenne szó, ezek a tőzsdén kereskedett alapok ugyanis nagyjából megfelelnek ezeknek a kritériumoknak. Azt jó eséllyel még a Transferwise sem döntötte el, hogy pontosan mely szolgáltatókkal kívánnak együttműködni ezen a téren, a paletta igencsak széles, úgyhogy még csak spekulációba sem tudunk bocsátkozni.

Érdemes megjegyezni, hogy a Transferwise egyik legfőbb konkurense, a Revolut már néhány évvel ezelőtt bővítette értékkínálatát egy korlátoltan díjmentes részvénykereskedési platformmal, nemrég pedig az aranykereskedési és kriptopénz-kereskedési funkciót is megnyitották díjmentes ügyfeleiknek:

Egy éve erről még szó sem volt

Tavaly, amikor Barna Balázzsal beszélgettünk, megkérdeztük arról is, hogy szeretnének-e versenytársaikhoz hasonlóan szolgáltatás-diverzifikációt, például részvények, ETF-ek ügyfeleknek való felkínálásával. Ekkor a vezető még azt mondta, hogy nincs ilyen tervben, hiszen a nemzetközi pénzküldés területén szeretnének a legjobbak lenni:

Most a Transferwise mégis belép az értékpapír-piacra, ennek az oka Barna Balázs elmondása szerint az, hogy a cég nyolcmillió ügyfele közül rengetegen kérték a szolgáltatás bevezetését az elmúlt egy évben. Megkérdeztük azt is, hogy van-e köze a koronavírusnak a diverzifikációs szándékhoz, de erre a vezető nem adott egyértelmű választ.

A kérdés azért lényeges, mert számos fintechcég kezdett el gőzerővel diverzifikálni annak érdekében, hogy a koronavírus miatti bevételkiesések csapását enyhítsék. A nemzetközi turisztika visszaesésével az olyan devizaváltással foglalkozó alkalmazások, mint a Revolut bevételei jelentősen csökkentek, ez is a fő oka annak, hogy számos korábban prémium szolgáltatást megnyitottak a lakosságnak, egyik riválisuk, a Curve pedig olyan biztosításokat kezdett el forgalmazni az AXA-val partnerségen, melyek koronavírus-fertőzésre is fizetnek, ha azt külföldön kapjuk el és kezeljük ki:

A Transferwise-nál egyébként nem lehet olyan nagy a baj, míg számos konkurensük kezdett leépítésbe vagy fizetés nélküli szabadságolásba, a fintech még toboroz is.

Mik a hosszú távú tervek?

Nagyjából egy év lesz, mire elérhetővé válik a befektetési termékpaletta a Transferwise brit ügyfeleinek, az, hogy a csomag milyen gyorsan jut el a magyar felhasználókhoz, elsősorban azon múlik, hogy az FCA engedélyét sikerül-e útleveleztetnie a fintechcégnek, már ha egyáltalán a brit kilépés után erre lesz lehetőség.

Barna Balázs annyit elárult nekünk, hogy az engedély útleveleztetését már el is kezdték, úgyhogy mindenképpen tervben van a befektetési paletta nemzetközivé tétele, de ez akár még évek kérdése is lehet.

Megkérdeztük azt is, hogy tervezik-e a termékpaletta bővítését más eszközökkel, például részvényekkel, kriptóval vagy arannyal a következő 2-3 évben; erre annyit válaszoltak, hogy küldetésük az ingyenes és kényelmes nemzetközi pénzáramlás megvalósítása és a törekvéseiket a befektetések és megtakarítások piacán is applikálni szeretnék.

Ez alapján nem kizárt, hogy a jövőben ETF-eken kívül más befektetési eszközök is elérhetők lesznek a Borderless-ügyfeleknek, de még évek kérdése lehet, mire kiderül, hogy pontosan milyen eszközök, milyen feltételekkel jelennek majd meg a Transferwise platformján. A befektetési alapos kereskedési platform élesedése után szerzett tapasztalatok biztosan értékes tapasztalatot jelentenek majd a fintechcég vezetésének és jó eséllyel ezek alapján döntik majd el, hogy pontosan milyen irányba lesz érdemes elmozdulni.

Mindenesetre, a díjmentes részvénykereskedés most egy elég forró téma, meglepő lenne, ha a Transferwise következő lépése nem ez lenne:

Címlapkép: a Transferwise tavaly megnyílt budapesti irodája. Fotó: Transferwise

Találd meg a neked való befektetési alapot!
wall street
london nagy britannia city
bull
ernst n young
factory
smartphone
Koronavírus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
libra facebook app mobil