Közeleg a sosem látott mélypont - Miért a forintra szálltak rá megint a befektetők?
Befektetés

Zsákolták a magyarok a kockázatos befektetéseket, miközben összeomlott a világ - mi történt?

Leolvadtak a tőzsdék összeomlása miatt a magyar részvényalapok tavasszal, de ez a befektetőket nem riasztotta el, sőt, régóta nem látott összegeket tettek az ügyfelek ebbe a kifejezetten kockázatos eszközosztályba, miközben épphogy elkezdett elmerülni a világ a koronavírus miatt kialakult gazdasági válságban. Egyelőre kifizetődőnek tűnik a merész stratégia, de fontos megjegyezni, hogy bár a részvényalapok visszapattantak a márciusi mélypontról, az év eleje óta a portfóliók jelentős többsége, mintegy 85%-a még mindig mínuszban van.

1 2

1. oldal: itt a nagy visszatérés

A koronavírus hozta el a részvényalapok nagy visszatérését

A koronavírus-krízis szabályosan szétverte a tőzsdéket márciusban, de a hónap közepétől dinamikus visszapattanás vette kezdetét és áprilisban a magyar befektetők is elkezdték zsákolni tömegével a részvényekbe fektető alapok befektetési jegyeit. A nyomott árazás olyan sokakat bevonzott a piacra, hogy évek óta nem látott, nettó 17,7 milliárd forintos vagyonbeáramlást tapasztalhattak a Magyarországon kezelt részvényalapok ebben a hónapban. Összesen egyébként a félév egésze is szép volt: 19,8 milliárd forintnyi friss vagyonra tett szert a szektor a BAMOSZ-on elérhető legfrissebb, május végi összesítő szerint.

A friss belépők nem biztos, hogy olyan jól jártak a beszállással; az év egészében 36 milliárd forinttal csökkent a részvényalapok kezelt vagyona, ami azt jelenti a pozitív értékesítés fejében, hogy a szektor egésze komoly hozamveszteséget könyvelhetett el május végéig az év eleje óta. Az áprilisi beszállók szerencsére többnyire jól jártak, hiszen március végéről májusra 44 milliárd forintot nőtt az alapok nettó eszközértéke, ami jóval magasabb, mint az a 17,7 milliárd forint, ami a szektorba ömlött a hónapban.

Tavaly decemberben 457 milliárd forintot kezeltek a részvényalapok, május végére ez az összeg 420 milliárd forintra apadt; a visszaesés oroszlánrészét az árfolyamveszteség okozta.

A legnagyobb befektetési alapok teljes kezelt vagyona is csökkent az első félévben, igaz, a csökkenés mértéke jóval mérsékeltebb volt, mint amit a szektor egésze tapasztalt.

A legnagyobb magyar részvényalap az OTP Quality 36,6 milliárd forintos vagyonával; az alap vagyona 8,4%-ot csökkent egy fél év alatt, ami 3,4 milliárd forintos csökkenést jelent. A második legnagyobb alap, a Hold Navigátor 4,3 milliárd forintot veszített nettó eszközértékéből félév alatt, ami arányaiban 15,5%-os visszaesést jelent, a harmadik legnagyobb alapnál, a K&H Navigátornál 5,9 milliárd forint (22,1%) volt a csökkenés. A szektorban egyébként az utóbbi alap szenvedte el a legnagyobb vagyoncsökkenést.

A vagyoncsökkenés oroszlánrészét vélhetően minden esetben inkább a tőzsdék gyenge teljesítménye okozta, nem feltétlen a befektetői pénzkivonás. A K&H Navigátor például magyar részvényekbe fektetetett – ezek a papírok többnyire még nem találtak vissza a Covid-krízis előtti magaslatokba.

A legnagyobb 15 alap között egyébként láthattunk olyan portfóliókat is, amelyek növekedni tudtak: az OTP Fundman és az OTP Klímaváltozás alapok 3,9-3,9 milliárd forinttal növelték kezelt vagyonukat.

Durva volt, de a nehezén már talán túl vagyunk

A Covid-krízis alatt számos befektetési alap értékelődött le nagyon gyorsan, különösen igaz volt egyes szektor-specifikus részvényalapokra. Akár 30-40%-os mínuszokkal is találkozhattak a befektetők, szerencsére azonban a mínuszok nagy részét már sikerült ledolgozni.

Június végére már számos forintos, lakossági részvényalap pluszba fordult, sőt, olyan alapokkal is találkozhatunk, amelyek még a válság tetőzésekor sem fordultak mínuszba egész éves teljesítmény tekintetében. Az idei év eddigi legjobban teljesítő forintos, lakossági részvényalapja az Erste DPM Megatrend alap volt, amely 18,4%-os hozamot teljesített június végéig, ezt követte szorosan a Generali Innováció alap 18,3%-kal, majd az OTP Klímaváltozás alap 12,5%-kal. Összesen 14 forintos, lakossági részvényalap van a piacon, melynek pozitív volt a hozama az év elejétől június 30-ig.

Sajnos a forintos, lakossági részvényalapok többsége, mintegy 85%-a még mindig mínuszban van az év eleje óta. Nem ritka a 10% fölötti bukó, de akár 20, sőt, 30% fölötti mínuszok is elő-előfordulnak.

A jó teljesítmény mellett legalább annyira fontos azt is látni, hogy a hozamot egy alap milyen kockázatvállalás mellett érte el. Ennek egy jó mérőszáma az alapok árfolyamingadozásából számolt szórás, illetve az egységnyi szórásra vetített többlethozam, ez utóbbit a Sharpe-mutató adja meg. Fontos kiemelni, hogy a részvényalapok a legtöbb esetben nagy kockázattal dolgoznak, ennek is köszönhető a potenciálisan magasabb hozam.

Egyéves időtávon a részvényalapok hozam-szórás mutatói elég széles sávban mozogtak, de voltak olyan szereplők, akiknek még így is sikerült kitűnniük a tömegből. A legnagyobb volatilitást a török, latin-amerikai és orosz piacokon befektető alapok produkálták.

Az egységnyi szórásra vetített hozamokból számolt Sharpe-mutatók listáján elsősorban a fejlett piacon befektető részvényalapok végeztek az élvonalban, valószínűleg azért, mert az amerikai és nyugat-európai tőzsdék pattantak vissza a leggyorsabban a Covid-krízis alatti leolvadásból.

A cikkünk következő oldalán az összes hazai részvényalap teljesítményét feltüntetjük.

Címlapkép: Getty Images

Ez a cikk folytatódik
1 2
Találd meg a neked való befektetési alapot!
koronavírus_tévhitek
bicikli horvátország járvány koronavírus
filmforgatás Budapesten
globális felmelegedés jegesmedve jégtábla
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 7.
Private Investor Day 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
libra facebook app mobil