tőzsde piac részvény getty stock
Befektetés

Megérte nyugton maradni, amikor megőrült a világ: 5% felett kereshettél kötvényekkel fél év alatt

A kötvényalapok piacát sem hagyta érintetlenül a koronavírus miatti piaci pánik, de aki mert régiós és nemzetközi piacokra evezni és nyugton maradt, amikor mindenki részvényt kezdett el venni, többet kereshetett fél év alatt, mint szuperállampapírral.  A legnagyobb hazai kötvényalapok vagyonát összességében nem olvasztotta le a koronavírussal kapcsolatos bizonytalanság, a megmaradt pénzpiaci alapok vagyona is nőni tudott az elmúlt fél évben. A legtöbb pénzt továbbra is az OTP Optima kezeli több mint 177 milliárd forinttal, a legnagyobb hozamot pedig féléves időtávon az Aegon Nemzetközi Kötvény hozta 10,6%-kal.

1 2

Szép hozamot lehetett elérni kötvényalapokkal

A koronavírus világszintű terjedése a részvénypiacok mellett a kötvénypiacokat sem hagyta érintetlenül. Márciusban nagyot estek a részvények a vírussal kapcsolatos aggodalmak miatt, ez, illetve a likviditás átmeneti eltűnése a piacokról a kötvényhozamokat is az egekbe repítette. Mindeközben sorra jelentették be az országok a nagy gazdaság- és likviditásösztönző programokat, és miután kiderült, hogy a jegybankok nagy államkötvény-vásárlásba kezdenek, a kötvénypiaci hozamok is lejjebb tudtak jönni.

Az abszolút hozamú és részvényalapok legfrissebb hozamairól bővebben itt írtunk:

Ahhoz képest, hogy milyen események mentek le a világpiacon, a hazai kötvényalapok vagyonát mondhatni nem nagyon érte utol ez a volatilitás. A kötvényalapok vagyona 1335 milliárd forintnál állt május végén, ami csak kevéssel marad el a december végén mért 1353 milliárdtól.

Ennél nagyobb volt a vagyonvisszaesés mértéke a még megmaradt pénzpiaci alapok körében, ahol a december végi 77 milliárd forintból 62 milliárd forint maradt május végére.

A tőkeáramlások alapján a kötvényalapokból márciusban, a pénzpiaci alapokból pedig áprilisban áramlott ki nagyobb tőke, előbbi esetben a márciusi likviditási sokk miatt lehetett egy kisebb mértékű tőkevesztés, utóbbi esetben pedig már az játszhat szerepet, hogy a befektetők a márciusi piaci esést követően elkezdhették likvidebb megtakarításaikat a részvénypiacok felé csatornázni.

A tavaly januári nagy tőke ki-, illetve beáramlás hátterében az akkor életbe lépő EU-s pénzpiaci rendelet állt, amely szigorúbb előírásokat fogalmazott meg a pénzpiaci alapokkal szemben, így sok szolgáltató inkább a kötvényalappá válás mellett tette le a voksát.

Nőtt a legnagyobb kötvényalapok kezében lévő vagyon

A legnagyobb kötvényalapok vagyonát nem nagyon viselték meg az utóbbi hónapok megpróbáltatásai, a 10 legnagyobb alap által kezelt vagyon fél év alatt több mint 2%-kal, egy év alatt pedig 4,6%-kal bővült.

  • A legnagyobb kötvényalap továbbra is az OTP Optima rövid kötvényalap, amely június végével bezárólag több mint 177 milliárd forintos vagyont kezelt.
  • A második helyen a CIB Start Tőkevédett Alap áll 153,6 milliárd forinttal,
  • a harmadik helyre pedig a K&H Kötvény alap fért fel 134,6 milliárd forinttal.

A legnagyobb kötvényalapok közül fél év alatt 6 alap is vesztett vagyonából, a legtöbbet százalékos mértékben a Budapest Állampapír közel 20%-kal. Ettől függetlenül a 10 legnagyobb alap által kezelt vagyon megközelíti a 835 milliárd forintot, amely a kategória teljes kezelt vagyonának mintegy 62%-át adja.

ktv3

A megmaradt pénzpiaci alapok közül az elmúlt hat hónapban csak az OTP Prémium és az MPT Pénzpiaci alap vesztett vagyonából, de maga a kategória fél év alatt több mint 9%-kal növelte kezelt vagyonát. A legtöbb pénzt a megmaradók között a K&H Tőkevédett Dollár Pénzpiaci alap kezeli közel 40 milliárddal, ezt az Aegon Lengyel Pénzpiaci Kötvény követi közel 11 milliárddal, majd az Aegon Pénzpiaci alap több mint 9 milliárddal.

ktv4

Aki mert kicsit kockáztatni, 5% felett kereshetett

Azok a befektetők, akik kitekintettek a hazai kötvénypiacról és mertek nemzetközibb vizekre evezni, fél év alatt magasabb hozamot tehettek zsebre, mint a szuperállampapírral.

A hozamadatok szerint

  • a legjobban teljesítő kötvényalap fél éves időtávon az Aegon Nemzetközi Kötvény alap lett 10,6%-os hozamával. Az alap egyéves időtávon is nagyon szép, közel 14%-os hozamot tud felmutatni, 3 éves évesített hozama pedig 5,7%-on áll.
  • A második helyezett Raiffeisen alapok alapja sem panaszkodhat több mint 9%-os hozamával,
  • a harmadik helyre pedig megint csak egy aegonos alap, a Lengyel Kötvény A sorozata fért fel 7,2%-os hozammal a forintos, lakossági sorozatok között.

A legjobb 10 féléves hozamot felmutató alapok többsége jól láthatóan nem a magyar, sokkal inkább a régiós és nemzetközi piacra fókuszál:

ktv5

Amennyiben a legnagyobb forintos, lakossági kötvénysorozatok teljesítményét nézzük, vegyes képet kapunk: a sorozatok egy része pluszban, egy része mínuszban áll idén eddig, de féléves időtávon egyiknek sincs értelmezhető hozama. A legjobb hozamot féléves távon az OTP Maxima A sorozatához köthető 0,6%-kal.

Egy éves visszatekintésben viszont az OTP Maxima már 3,4%-os, az Aegon belföldi Kötvény pedig 2,2%-os hozammal bír.

ktv

A lakossági, forintos pénzpiaci alapok közül csupán három sorozat maradt bent a listában, ezek között az OTP és az Aegon alapja nagyjából fej-fej mellett végzett 0,9%-os féléves hozammal, az MPT Pénzpiaci pedig -0,2%-kal zárta az év első felét.

ktv6

A szórásadatokat is vizsgálva elmondható, hogy a kötvényalapok és pénzpiaci alapok többségének szórása 0 és 6% közé esik, de akad nyolc olyan alap is, amely ennél is volatilisebb. A legnagyobb árfolyam-ingadozást produkáló kötvényalapok a Budapest Alapkezelő BF Money feltörekvő piaci kötvény és devizakötvény alapjai voltak.

A kötvényalapok és pénzpiaci alapok teljesítményét a Sharpe-mutató szerint is összehasonlítottuk, amely azt mutatja meg, hogy egységnyi szórásra vetítve mekkora többlethozamot tudott felmutatni az alap egy adott időtávon.

Három éves időtávon a forintos sorozatok közül a legjobb Sharpe-mutatót a CIB Start Tőkevédett alap produkálta, ezt követte a K&H állampapír F sorozata, majd az Aegon BondMaxx R sorozata. Egy feletti Sharpe-mutatóval rendelkezik még az Aegon Lengyel Kötvény A sorozata, valamint az OTP Optima és Maxima két intézményi sorozata is.

A vizsgált 72 alapból 54 alapnak lett pozitív a Sharpe-mutatója.

A második oldalon az összes kötvény és pénzpiaci alap teljesítményét bemutatjuk, féléves hozam szerinti sorrendben.

Ez a cikk folytatódik
1 2
Találd meg a neked való befektetési alapot!
bullbear
koronavirus_roller_gyerek
spanyolország turizmus tengerpart
shutterstock_526779460hotel bécs
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 7.
Private Investor Day 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
portfolio cimlap