építkezés épület ház lakás
Befektetés

Bizonyított a magyar ingatlanmánia a koronavírus-krízis alatt, mégis menekülnek a milliárdok

Százmilliárdok menekülnek a magyar ingatlanalapokból annak ellenére, hogy az alapkategóriát szinte meg sem érintette a koronavírus-válság. A befektetők főleg az alapokra szabott likviditási korlátozás miatt aggódnak, pedig a legtöbb ingatlanalap még mindig jobban hoz az állampapíroknál is, sőt, olyan portfólió is akad, mellyel 10% fölött is lehetett keresni egy év alatt.

1 2


Itt az ingatlanalapok alkonya?

1. oldal: százmilliárdok tűntek el, pedig jól ment a szektor

Az alacsony hozamkörnyezetben több évig hatalmas érdeklődésnek örvendtek az ingatlanalapok, a MÁP+ megjelenésével és az alapok visszaváltási idejének 180 napra való korlátozásával viszont rengeteg pénz hagyta el a szektort. A tavaly megindult pénzkivonási láz idén is folytatódott: csak az idei év májusának végéig 104 milliárd forint hagyta el a szektort. Ez az összes csak enyhe mérséklődést jelent a 2019 második félévében tapasztalt 150 milliárd forinthoz képest.

Érdekes, hogy a legnagyobb tőkekiáramlást, mintegy 85 milliárd forintot idén márciusban tapasztalhatták az ingatlanalapok, pont akkor, amikor egy piacsemleges befektetési stratégia sok befektetőnek menedéket jelentett volna.

Az év elején még 1550 milliárd forintot kezeltek a magyar ingatlanalapok, május végére ez az összeg 1483 milliárd forintra csappant. A kezelt vagyon jelentős csökkenését a befektetői pénzkivonások okozták, nem pedig a hozamveszteség, hiszen a félévben gyakorlatilag egy olyan ingatlanalap sem volt, amely mínuszolt volna, miközben összeomlottak körülöttük a tőzsdék.

Még a legnagyobbak is zsugorodnak

A félévben szinte alig volt olyan alap, amelyik ne zsugorodott volna, még a legnagyobb ingatlanalapokból is folyt ki a pénz. Nominálisan a legnagyobb vagyoncsökkenést éppen a legnagyobb ingatlanalap  - és Magyarország legnagyobb befektetési alapja – az Erste Ingatlanalap könyvelte el, melynek vagyona 45 milliárd forinttal 491 milliárd forintra csökkent. Arányaiban egyébként a legnagyobb vagyoncsökkenést a Raiffeisen Ingatlanalapja szenvedte el.

Nem minden alap vesztett kezelt vagyontömegéből a negyedévben azért: az OTP Prime alap 5,5 milliárd forinttal növelte kezelt vagyonát.

iap3

Indokolt lett volna békén hagyni a pénzt

Bár a likviditáshiány és az állampapírok vonzereje elvitte a befektetőket, indokolt lett volna ingatlanalapban tartani a pénzt, ahogy márciusban a tőzsdék összeomlottak, hiszen a Covid-krízis gyakorlatilag meg se karcolta a szektort.

A legjobban teljesítő, raiffeisenes ingatlanalapok 9%-ot hoztak fél év alatt, de a nagyátlag 2-3% körüli féléves teljesítménye is elég szépnek mondható. Éves hozamot tekintve a forintos, lakossági ingatlanalapok többsége még mindig az állampapírok fölött hoz.

Az alábbi ábrán látszik, hogy az ingatlanalapok volatilitása viszonylag alacsony, egyéves szórásuk a legtöbb esetben 0 és 5% között mozog. Kivétel ez alól néhány alapok alapja konstrukció, az MKB ingatlanalap volatilitása a legnagyobb.

Az egységnyi hozamra vetített szórásból kiszámolt pozitív, 3 éves Sharpe-mutatók listájára a vizsgált 46 ingatlanalapból 19 fért fel. A legelső helyet az Erste alapja foglalja el, ezt követte az Erste eurós alapja, majd az OTP dolláros ingatlanalap.

Az összes alap hozamadatait a következő oldalon mutatjuk be:

Ez a cikk folytatódik
1 2
Találd meg a neked való befektetési alapot!
koronaviruscoronavirus
Frankfurti tőzsde
cimlapkep
elelmiszerboltkisker1500shutter
nikola
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
tim cook apple getty editorial