Óriási száguldás után esik nagyot a Bitcoin
Befektetés

Ostoba birkáknak nevezték befektetőiket a csalók, miközben 720 millió dollárral rövidítették meg őket

Bűnösnek vallotta magát a Bitclub Network programozója, aki a világ egyik legelső és legnagyobb bitcoinbányás csalásának felépítésében vett részt. Szinte teljesen világos volt, hogy a Bitclub Network egy piramisjáték, hiszen lehetetlen volt az ígért, napi 5-12%-os hozamot konzisztensen teljesíteni, mégis több mint 700 millió dollárnyi befektetői tőkére tettek szert a svindlerek; a séma vezetői szabályosan röhögtek ügyfeleiken és idióta birkáknak nevezték őket. A Bitclub Network olyannyira sikeres volt, hogy bűnözők egész hadát inspirálta, köztük olyanokat is, akik Magyarországon kezdték el teríteni kamu-bitcoinbányájukat.
A kriptodevizák jövőjéről is szó lesz a Portfolio Financial and Corporate IT konferencián. Regisztráljon Ön is!

Bűnös a bitcoinos csalás „főépítésze”

Bűnösnek vallotta magát egy romániai származású programozó, akit az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma azzal vádolt, hogy segített a Bitclub Network állítólagos kriptopénz-bánya felépítésében. A Németországban élő Silviu Catalin Balacit hálózatban elkövetett csalással és engedély nélküli értékpapír-forgalmazással vádolták meg, a tárgyalás digitálisan zajlott.

Balaci a Bitclub Network nevű állítólagos kriptopénz-bánya online felületének létrehozásában segédkezett, mint programozó. A rendszer 2014-től 2019-ig működött, 2019-ben a séma vezetői ellen elfogatóparancsot adott ki az amerikai igazságügyi minisztérium. A Bitclub Network több vezetője, Matthew Brent Goettsche, Russ Albert Medlin, Jobadiah Sinclair Weeks és Joseph Frank Abel még a tárgyalásukra várnak.

A Bitclub Network volt az egyik legelső és legnagyobb bitcoinbányás csalás. Négyféle „mining-poolba” való befektetés lehetőségét ígérték ügyfeleiknek, ami azt jelenti, hogy négy, eltérő hatásfokú „bitcoin-bányában” vásárolhattak részesedést azok, akik a Bitclub Networkre bízták a pénzüket.

bitclub 1
Forrás: Bitclub Network

Attól függően, hogy mennyi pénzt fektetett be a Bitclub Networkbe az ügyfél, napi (!) 5-12%-os hozamot ígértek az üzemeltetők a beszállóknak. Mivel ekkora hozamot lehetetlen konzisztensen elérni, önmagában ez már gyanús lehetett volna a befektetőknek, de erről szó sem volt:

722 millió dollárnyi befektetői tőkét szifonozott be ötéves működése alatt a Bitclub Network, ami nagyjából 266 milliárd forintnak felel meg.

Tudatosan „ostoba” befektetőket kerestek

Bár a Bitclub Network izlandi bitcoinbányája állítólag tényleg létezett, az közel sem termelt annyit, hogy a fent ígért, irreálisan magas hozamot fedezni tudja.

Balaci az amerikai ügyészeknek elismerte: a rendszeresen manipulálta a bányásztevékenység eredménykimutatásait, hogy a hozam magasabbnak tűnjön, mint amit ténylegesen elértek a bányájukkal.

Matthew Goettsche már 2015-ben arra utasította e-mailben Balacit, hogy „emelje meg a napi bányászati bevételeket 60%-kal”, melyre a programozó azt mondta, hogy „ez nem fenntartható, Ponzi-territórium és gyors pénzkivonós Ponzi, de oké”.

A két rendszerüzemeltető beszélgetéseiből egyébként kiderül az is, hogy teljesen tudatosan hülyének nézték az ügyfeleket: többször is „ostobákként”, „birkaként” hivatkoztak rájuk és eleve úgy rakták össze a Bitclub Networköt, hogy „az egész modell idiótákra épüljön”.

Balaci a többéves csalás egyik főépítészeként maximum 5 éves börtönt és 250 ezer dolláros pénzbüntetést kaphat, az ítélethirdetés időpontja még nincs meg.

Bár hivatalosan bezárták a Bitclub Networköt, a weboldaluk még mindig elérhető.

Itthon is volt hasonló

A Bitclub Networkről régóta sejteni lehetett, hogy Ponzi-rendszerként működik, sok csalónak még ihletet is adott a működési modelljük, ezért egy időben gombamód szaporodni kezdtek a busás hozamot ígérő „közösségi bitcoinbányák”.

Magyarország sem maradt ki az ilyen sémákból: egy osztrák és magyar MLM-esekből álló csoport Invia World néven indított kamu mining poolt 2017 végén-2018 elején, de ez a rendszer egy évig sem húzta.

Az inviások azt állították a befektetőiknek, hogy megvették készpénzből a világ legnagyobb bitcoin-bányáját, a Bitmaint (a cég ekkor körülbelül 10-12 milliárd dollárt ért), ezzel magyarázták az extrém magas napi bányászati bevételeket és az akár 1 millió euróra rúgó bónuszokat, melyek az MLM-es értékesítőknek jártak. A svindlerek még ki is mentek Kínába, hogy egy Invia World molinóval fényképzekedjenek egy helyi kriptodeviza-bányában, ezzel próbálván bebizonyítani, hogy tényleg ők a Bitmain tulajdonosai.

Az Invia World körülbelül 1000-8000 befektetőt károsított meg, bedőlt, újraindult, aztán megint bedőlt, arról viszont a mai napig nincs információnk, hogy a sémát üzemeltetők bármilyen büntetést kaptak volna a tettükért.  

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Frankfurti tőzsde
bejrút200804
koronavirus
erkély zöld épület
moszkva vörös tér oroszország kreml
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
forint mnb épület sötét magyar jegybank