europai parlanent epulet brusszel
Befektetés

Exkluzív adatok: sokkal többet kaszálhatnánk, ha hagynánk dolgozni a befektetéseinket

Európában átlagosan kevesebb mint egy évig tartják a befektetők befektetési alapjaikat, pedig többségük ajánlott befektetési időtartama ennél jóval hosszabb. Az Efama friss jelentése szerint a tavalyi részvény- és kötvénypiaci jó teljesítmény nagyban hozzájárult ahhoz, hogy jelentős vagyonnövekedést könyvelhessen el az európai alapkezelői piac, amely így már közel 18 ezermilliárd eurónyi vagyon felett őrködik. Magyarország is kiemelkedett a kötvényalapok értékesítésében, de a számok csalókák.

Az európai alapkezelők által kezelt vagyon jelentős növekedést mutatott 2019-ben, köszönhetően elsősorban a kötvény- és részvénypiacok jó teljesítményének - derül ki az Efama Portoflio-nak küldött exkluzív tanulmányából. Az európai befektetési alapok vagyonának növekedését 2018 jelentősen visszavetette az év végi részvénypiaci eséssel, de tavaly újabb jelentős, kétszámjegyű növekedést produkált a szektor 16%-os vagyonbővüléssel.

Forrás: efama.org

A befektetési alapok nettó értékesítése tavaly 542 milliárd eurót tett ki, ami több mint duplája a 2018-ban mértnek. A befektetési alapokon belül a UCITS alapok értékesítése ment a legnagyobbat, a 2018-as 121 milliárd euróról 391 milliárdra.

Forrás: efama.org

A befektetési alapokon belül főként a kötvényalapokba áramlott be a pénz, a friss pénzek több mint 75%-a ezekbe az alapokba áramlott tavaly külön a UCITS alapokon belül is. Ehhez képest a részvényalapokból áramlott ki a pénz tavaly, mínusz 6 milliárddal zárták az évet, miután a befektetők nem voltak túl optimisták a növekedési kilátásokat illetően.

Forrás: efama.org

A részvényalapok gyér kereslete ellenére is ebben a kategóriában kezelik a legtöbb pénzt Európában, az összvagyon 29%-át.

 • A kötvényalapoké a második legnagyobb kategória 24%-kal, majd jönnek
 • a vegyes alapok 21%-kal,
 • a pénzpiaci alapok 7%-kal, majd az
 • ingatlanalapok 4%-kal.
Forrás: efama.org

A tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) népszerűsége töretlen Európában, a bennük kezelt vagyon a 2015-ös 448 milliárd euróról 859 milliárdra nőtt tavaly év végére. Az ETF-ek nettó értékesítése is megugrott, a 2018-as 18 milliárdról tavaly 104 milliárdra, ezzel a UCITS alapok értékesítésének közel 27%-át az ETF-ek adták.

Forrás: efama.org

A vagyonnövekedés felét a jó hozamok adták

Az elmúlt évtizedben látott vagyonnövekedés 46%-át adta a befektetési alapok értékesítése, az elmúlt 10 évben összesen 4708 milliárd eurót vonzottak be. A fennmaradó 54%-át a vagyonnövekedésnek a piaci hozamok adták, összesen 5549 milliárd euró értékben.

Forrás: efama.org

A legtöbb vagyont kezelő országok Európában tavaly Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia és Olaszország voltak.

Hollandia kis mérete ellenére azért tudott bekerülni a nagyok közé, mivel jelentős foglalkoztatási nyugdíjalapjai vannak, amelyek vagyonuk jelentős részét befektetési alapokba fektetik.

Forrás: efama.org

Tulajdonosi megoszlásban

 • a legtöbb alap biztosítóknál és nyugdíjalapoknál van Európában, a kezelt vagyon 42%-a, tehát 5500 milliárd euró van az ő kezükben.
 • Más pénzügyi közvetítők a második helyre fértek fel 24,8%-kal,
 • a háztartásoké pedig a harmadik legnagyobb kategória a befektetők között.
Forrás: efama.org

A határokon átnyúló alapok kezelt vagyona is jelentős növekedést futott be 2009 óta. Az akkori 2800 milliárd euróról tavaly év végére 7800 milliárdra nőttek, ami a teljes alapkezelői piac kezelt vagyonának 47%-át teszi ki. Az országok közül Luxemburg és Írország a határon átnyúló alapok fellegvárai, ez a két ország együtt adja a határon átnyúló alappiac 92%-át Európában.

Forrás: efama.org

A jelentés kitér arra is, hogy átlagosan mennyi ideig tartanak a befektetők befektetési jegyeket. E szerint a 2016-19-es időszakban az európai befektetők

 • részvényalapokat átlagosan 2,8 évig,
 • kötvényalapokat 2,1 évig,
 • vegyes alapokat 3,2 évig,
 • míg pénzpiaci alapokat átlagosan 0,2 évig tartottak.

Az adatok alapján a leghosszabb ideig a bolgár befektetők tartják befektetési alapjaikat, átlagosan 5,3 évvel, de 5 év feletti tartási ideje van a svéd befektetőknek is. A teljes európai befektetői szektorra pedig átlagosan 0,9 évnyi tartási periódus jellemző.

Forrás: efama.org

Magyarországon, ahogy az adatokból is kiderül, inkább az alternatív befektetési alapok (amikre a köznyelvben befektetési alapként hivatkozunk) az elterjedtebbek, a UCITS alapok kevésbé. Így nem meglepő, hogy például a UCITS típusú kötvényalapok esetében a legnagyobb tőkebeáramlásokat Írország, Luxemburg, Svájc, Spanyolország és Svédország jegyzi. Az viszont szép magyar teljesítmény lehetne, hogy a hagyományos kötvényalapokon belül tavaly a legnagyobb tőkebeáramlást lekönyvelő top 5 ország között ott volt Magyarország is egymilliárd euróval. Csakhogy nem az, mivel mint ismert, tavaly a pénzpiaci rendelet meglévő alapokra való kiterjedésével számos pénzpiaci alap vált kötvényalappá, és ez az, ami igazából magyarázza a tőkebeáramlást (ami inkább tőkeátrendeződés), nem pedig a fokozott kereslet sajnos.

Forrás: efama.org

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Frankfurti tőzsde
bejrút200804
koronavirus
erkély zöld épület
moszkva vörös tér oroszország kreml
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
forint mnb épület sötét magyar jegybank