Előfizetői tartalom

Hosszú hónapok után itt a fordulat a lakossági állampapíroknál

Közel fél év kellett ahhoz a fordulathoz, amit júniusban láthattunk a lakossági állampapírok piacán: január után június lett az első olyan hónap, amikor ismét nőtt a lakossági állampapírokban lévő vagyon.

A lakossági állampapírok piacáról és az öngondoskodás jövőjéről is szó lesz a Portfolio november 10-ei Öngondoskodás konferenciáján! Részletek itt:

Kijöttek a friss, júniusi államháztartási adatok, ezekből kiderül, hogy múlt hónap végén 8865 milliárd forintnyi megtakarítás volt lakossági állampapírokban.

Úgy tűnik, hosszú hónapok után megtört a jég, ugyanis a júniusi az első hónap idén január óta, amikor ismét nőtt a lakossági állampapírokban lévő vagyon.

Május végéhez képest ez 110 milliárd forintos bővülést jelent, de a 8865 milliárdos állomány így is elmarad az első negyedév végi 9104 milliárdtól, illetve a tavaly év végi 9074 milliárdtól is.

A cikk fontosabb megállapításai:

  • Január után júniusban ismét nőtt a lakossági állampapírok vagyona havi szinten.
  • A szuperállampapír állománya meghaladja a 4268 milliárd forintot.
  • Bónusz állampapírban 70 milliárd forint, kétévesben pedig valamivel több mint 100 milliárd forintnyi megtakarítás marad július után.
  • Kevesebb mint 500 milliárd forint az az összeg a lakossági állampapíroknál, amelyet más befektetők tartanak, ez hamarosan 200 milliárd körülre csökken.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés