Előfizetői tartalom

Ellepték a magyar háziasszonyok a tőzsdét: rég láttunk ilyet

Egyértelműen visszatért a magyar lakosság megtakarítási kedve a második negyedévben, úgy tűnik, sikerült magunk mögött hagyni a koronavírus-válsággal leginkább érintett március negatív hatásait. Az állampapírok, a befektetési alapok és a részvények kereslete is beindult, különösen utóbbinál látszik olyan élénk kereslet, amilyet még a 2019-es emelkedő tőkepiaci évben sem láttunk.

Láthatóan visszatért a magyar lakosság megtakarítási kedve, a második negyedévben az állampapírok, befektetési alapok és részvények háztartásoknál lévő állománya is nőni tudott.

Az MNB friss statisztikái szerint

  • júniusban a lakosságnál lévő állampapírok állománya több mint 8530 milliárd forint volt, ez közel 162 milliárd forinttal több, mint március végén, és közel 485 milliárddal haladja meg a tavaly december végi adatot.
  • A befektetési alapok állománya június végén 3634 milliárd forintot ért el, ami azt mutatja, hogy sikerült kiheverni a koronavírus-válság miatti visszaesést, ugyanis március végéhez képest 131 milliárdos állománynövekményről beszélhetünk. A tavaly december végi 3914 milliárdos vagyontól azonban még messze van a kategória.
  • A részvények is kelendőek voltak a magyarok körében a második negyedévben, a június végi 680 milliárd közel 180 milliárd forinttal több, mint a március végi adat, és már a december végi 694 milliárdos állomány is elérhető közelségbe került.
épstat1

Az állampapírok állománynövekedése mögött egyértelműen tranzakciós hatások húzódnak, a befektetési alapok és részvények állománynövekedésében azonban a hozamok játszottak jelentősebb szerepet.

A cikk fontosabb megállapításai:

  • Visszatért a magyarok megtakarítási kedve, az állampapírok, befektetési alapok és részvények állománya is nőtt
  • A befektetési alapok kereslete még mindig nem heverte ki a márciust
  • A részvények viszont óriásti mennek, a magyar lakosság az első félévben háromszor annyi részvényt vett, mint tavaly egész évben.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés