Előfizetői tartalom

Egyre több magyar tér vissza régi kedvencéhez – Ez a befektetés hozta idén eddig a legtöbb pénzt

Lassan, de egyre határozottabban tér vissza a tőke az ingatlanalapokba a tavaszi visszaváltások után. Az irány nem meglepő, idén eddig ugyanis az ingatlanalapok kategóriája hozott a kezelt vagyonra vetítve a legtöbbet a befektetőknek. Népszerűek a részvényalapok is, de ezek még nem tudták ledolgozni a márciusi visszaesést. Ugyanettől szenvednek az abszolút hozamú alapok is, amire az OTP Supra mélyrepülése csak rátett egy elég nagy lapáttal.

A magyar befektetési alapkezelők jövőbeni terveiről is szó lesz a Portfolio november 10-ei Öngondoskodás hibrid konferenciáján, amely teljesen új tartalommal és meglepetésekkel várja a résztvevőket. Részletek itt:

A BAMOSZ friss, augusztusi statisztikái szerint múlt hónapban kötvény-, ingatlan-, vegyes-, részvény- és zártkörű alapok nettó értékesítése zárt pluszban, közülük is kiemelkednek a kötvény-, ingatlan- és vegyes alapok, a három kategóriába külön-külön 10 milliárd forintot meghaladó nettó vagyonbeáramlás volt.

  • A közlemény kitér arra, hogy a kötvényalapoknál mindhárom alkategória esetében beáramlás volt. A rövid futamidejű kötvényalapoknál 14,1 milliárd forint, a hosszú futamidejű kötvényalapoknál 4,8 milliárd forint. A szabad futamidejű kötvényalapok esetében 0,1 milliárd forint. A tőkebeáramlásnak és a hozamoknak köszönhetően a kötvényalapok vagyona 2,3 százalékkal tudott növekedni múlt hónapban.
  • Az ingatlanalapok esetében az idén még nem tapasztalt mértékű tőkebeáramlást láthattunk 17 milliárdos értékben.
  • A vegyes alapoknál is tőkebeáramlás volt, amelynek nagysága csaknem 13,2 milliárd forint. Egyébiránt mindhárom alkategória esetében egyöntetűen tőkebeáramlást láthattunk, de a kiegyensúlyozott vegyes alapok voltak messze a legnépszerűbbek.

Az ingatlanalapoknál tehát ha lassan is, de egyértelműen megindult a tőkebeáramlás. Ez rá is fér a kategóriára, amely augusztussal bezárólag idén eddig még 66 milliárdos mínuszban a nettó értékesítést tekintve, de folyamatosan dolgozza le hátrányát.

A lenti ábra alapján eddig a részvényalapok gyűjtötték a legtöbb pénzt, annak ellenére, hogy hozamban még van mit ledolgozni a tavaszi lejtmenet után. Nem sokkal maradnak le a tőkegyűjtésben a vegyes alapok sem, ezek augusztus végégig 44 milliárd forintos pluszban voltak a nettó tőkeáramlást tekintve.

A cikk tartalma:

  • A tavaszi jelentős tőkekiáramlás ellenére szépen kapaszkodnak vissza az ingatlanalapok, idén eddig ez a kategória hozta a legtöbb pénzt.
  • A részvényalapok gyűjtötték a legtöbb pénzt idén, de még van mit ledolgozniuk a március lejtmenet után.
  • Az abszolút hozamú alapok sem tértek magukhoz, igaz, a veszteség java része a kategóriában az OTP Suprának köszönhető.
  • Ismét 6300 milliárd forint felett a befektetési alapok kezelt vagyona.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés