GettyImages-1228761619
Befektetés

Itt van minden idők legnagyobb spin-off tőzsdei kibocsátása Németországban

Portfolio
Tegnap debütált a tőzsdén a német Siemens cégcsoportból kivált és külön is tőzsdére lépett Siemens Energy, amely első kereskedési napján a várakozások alatt teljesített. Az energetikai szegmens elsősorban azért lépett külön útra, mert gyengék voltak az eredményei, de jelentős növekedést szeretnének elérni a következő években.
Újabb részvénykibocsátás jön a magyar tőzsdén, következő befektetői Klubunkon a DM-KER sztoriját, a kibocsátás részleteit ismerhetik meg az érdeklődők.

Az újonnan tőzsdére lépett energetikai vállalat főleg gázturbinákkal és elektromos energia közvetítésével foglalkozik. Az részvény 22 eurós árfolyamon nyitott a tőzsdén, de a nap végére 21,21 euróra esett vissza. Ez némileg csalódást keltő, hiszen a vállalat értékét 21-22 milliárd euróra becsülték korábban, de így csak 15-16 milliárd euró körül áll jelenleg.

A Siemens vezérigazgatója, Ralf Thomas így reagált a hírekre:

Már többször is említettem, hogy volatilitásra számítunk az első hetekben. Ez nem egy cégspecifikus dolog, minden kiválásnál ez a helyzet.

A Siemens Energy a valaha volt legnagyobb spin-off jellegű tőzsdei debütálás Németország történetében.

A spin-off kifejezés azt az eseményt takarja, amikor egy már létező vállalat valamilyen korábbi szegmense kiválik az anyacégtől és részvényeivel attól függetlenül is lehet kereskedni a tőzsdéken. Az új cég részvényeiből természetesen az anyacég korábbi tulajdonosai is kapnak, amelyet azután megtarthatnak, vagy eladhatnak.

A Siemens korábbi részvényesei is jól jártak a kiválással, hiszen minden két meglévő részvényük után kaptak egyet az új Siemens Energy papírjaiból is.

Az anyavállalat részvényei pedig mindössze 1,7 százalékkal kerültek lejjebb pénteki záróárukhoz képest, holott az új energetikai szegmens azért jelentősebb méretűnek mondható.

A vezérigazgató szerint legalább októberig kell majd várni, hogy reális képet lehessen kapni a Siemens Energy értékeléséről, amelynek közvetlen versenytársai a General Electric és a Mitsubishi Heavy Industries.

Az anyacégtől való kiválás oka főként az volt, hogy a Siemens Energy profitrátája meglehetősen alacsony volt, és mindössze 1 százalékos marzsot prognosztizálnak a 2020-as módosított adózás és kamatfizetés előtti eredményükhöz (módosított EBIT). Különösen a szélturbina üzletág teljesít gyengén, és a koronavírus sem segített.

  • A várakozások szerint a profitráta a következő években jelentősen nőhet, mivel 2023 környékén már 6,5-8,5 százalékkal számolnak, amelyet részben a nagymértékű, 1,3 milliárd eurós költségmegtakarításoktól és üzembezárásoktól is várnak.
  • Az árbevételt 27,4 milliárd euróra becsülik idén, ami 1,4 milliárd euróval kevesebb a tavalyinál, de 2021-re már 2-12 százalékos növekedésre számítanak a cégnél.
  • A korábbi anyavállalat 55 százalékos részesedést bocsátott most közkézre, de a tervek szerint a következő 12-18 hónapban ezt tovább csökkentenék 35 százalék körülire, és szeretnének jelentős irányítást fenntartani még legalább a következő 5 évben.

A korábbi anyavállalat Siemens részvényei ma 0,4 százalékkal csökkentek, míg idén 6 százalékkal van lejjebb az árfolyam, míg a Siemens Energy ma már 1,64 százalékot emelkedett.

siemens
seg

(Reuters)

Címlapkép: Frank Rumpenhorst/picture alliance via Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
GettyImages-1228572278
egészségügy kórház beavatkozás műtét mentés
spanyol_shutterstock
horvatorszagvihar_shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
távcső kép