Előfizetői tartalom

Koronavírus-sokkban a magyarok egyik kedvenc befektetése, most is több százmilliárdos a mínusz

Több hónappal a koronavírus-járvány kirobbanása után sem sikerült a hazai befektetési alapoknak ledolgozniuk a főként márciusban elszenvedett veszteségeket. A kereslet valamelyest visszatért, köszönhetően elsősorban a lakosságnak, de a hozamok terén nem sok javulást látni. Az adatok alapján úgy tűnik, pont az tulajdonosi kör szenvedte el a legnagyobb hozamcsökkenést, amely továbbra is bizalmat szavaz a szektornak: a lakosság.

A befektetési alapok elmúlt időszakáról és az alapkezelők jövőbeni terveiről is szó lesz a Portfolio november 10-ei Öngondoskodás hibrid konferenciáján. Részletek és korlátozott számú jelentkezés itt:

Az utóbbi hónapokban többször is írtunk arról, miképpen hatott a koronavírus-járvány a hazai befektetési alapok vagyonára, keresletére. Folyamatosan követjük, hogy az egyes alapok szintjén hogy áll ezeknek a veszteségeknek a ledolgozása, a mostani cikkünkben pedig annak járunk utána, mennyire sikerült a teljes befektetési alap piacnak ledolgoznia a tavaszi mélyrepülést, kitérve külön a háztartásoknál lévő befektetési alapok számaira.

Ahogy a lenti ábrán is látszik, a fontosabb kategóriákban lévő kezelt vagyon jó ideje stagnálást mutatott, tavaly az ingatlanalapok visszaváltásához, valamint a pénzpiaci alapokhoz kötődő szigorítás okozott némi vagyonvisszaesést a két kategóriában, de a teljes kezelt vagyon egészen a márciusi piaci lejtmenetig szép növekedést mutatott.

A koronavírus-járvány elterjedése azonban a nagyobb befektetési kategóriákat is megviselte, a teljes piaci vagyon egy hónap alatt 456 milliárd forinttal esett vissza (a kezelt vagyon 7%-ával):

A cikk tartalma:

  • A befektetési alapokban kezelt vagyon márciusi 456 milliárd forintnyi visszaesésének több mint a felét a lakossági vagyonrész szenvedte el
  • Márciusban egy hónap alatt 261 milliárd forintnyi tőke hagyta ott a piacot, ebből a lakossági rész tett ki 141 milliárdot
  • Úgy tűnik hogy a lakosság által tartott alapok jobban megsínylették az utóbbi hónapok piaci turbulenciáit

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés