Előfizetői tartalom

Egyre több magyart vonz az egykori kedvenc, ez a befektetés hozta idén eddig a legtöbb pénzt

Látványosan erőre kaptak az ingatlanalapok, a friss statisztikák szerint egyre több pénz ömlik a lakosság egykori kedvencébe. Mindezt csak fokozza, hogy idén eddig az ingatlanalapok kategóriája hozta a legtöbb, 4% feletti hozamot, míg például a legkeresettebbnek számító részvényalapok még mindig mínuszban vannak idén szektorszinten.

A BAMOSZ friss, szeptemberi statisztikái szerint múlt hónapban kötvény-, ingatlan-, részvény-, vegyes- és zártkörű alapok nettó értékesítése zárt pluszban, közülük is kiemelkednek a kötvény- és ingatlanalapok, előbbi kategóriába 38,6, utóbbiba 23,8 milliárd forint nettó vagyonbeáramlás volt.

Kíváncsi vagy, hogyan látják a piacot a profik és milyen tanácsokat tudnak adni a befektetésekben? Akkor vegyél részt te is a Portfolio november 10-ei lakossági online rendezvényén, akár ingyen!

A BAMOSZ közleménye szerint

  • A kötvényalapoknál gyakorlatilag mindegyik alkategória esetében kisebb tőkekiáramlás volt, kivéve a rövid futamidejű hazai kötvényalapokat, amelyek repítették a kategóriát. Itt közel 42 milliárd forint áramlott be. A tőkeáramlásoknak és a hozamoknak köszönhetően a kötvényalapok vagyona 3,5 százalékkal tudott növekedni.
  • Az ingatlanalapok esetében másfél éve nem tapasztalt mértékű tőkebeáramlást láthattunk 23,8 milliárdos értékben. A hozamok sem maradtak el, így a tőkeáramlás és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 2,2%-kal nőtt.

A folyamatos és egyre nagyobb összegű tőkebeáramlásnak köszönhetően az ingatlanalapok folyamatosan dolgozzák le idei hátrányukat, még egy-két ilyen hónap és pluszba fordulhat a kategória értékesítési száma. Ezt egyébként a hozamok is alátámasztják.

A cikk tartalmából

  • Folyamatosan kapaszkodnak fel az ingatlanalapok, év végére már pluszba fordulhat a kategória értékesítése.
  • Idén eddig az ingatlanalapok hozama a legvonzóbb, de jól teljesítenek a kötvény- és pénzpiaci alapok is.
  • A részvény- és abszolút hozamú alapok még mindig jelentős veszteségükön dolgoznak.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés