Előfizetői tartalom

Kiderült, milyen befektetésekbe menekült a magyar lakosság a koronavírus elől

Palkó István
Felerősödött a magyar lakosság tartalékolási igénye a koronavírus-válságban, így a jövedelmi nehézségek ellenére 5%-kal nőtt tavaly év vége óta a háztartások pénzügyi vagyona. 2020 első három negyedévének nyertese a folyószámla, az állampapír és a készpénz volt a szélesebb értelemben vett megtakarítási piacon, 100 új forintból ugyanis 76 forint ezek valamelyikében kötött ki. Hogy azonban a kockázatvállalás sem veszett ki teljesen a lakosságból, azt a tőzsdei részvények példátlan népszerűsége mutatja, csakhogy sajnos majdnem annyit bukott eddig idén a lakosság részvényeken, mint amennyi friss pénzt befektetett. Összességében a harmadik negyedévben már látszódtak az új megtakarítások képződésében a visszaesés jelei.

Közzétette ma az MNB az Előzetes pénzügyi számlák statisztikáit a harmadik negyedévről, amelyből a magyar háztartások megtakarításainak változására is fény derül. A magyar háztartások bruttó pénzügyi vagyona 63 804 milliárd forintra nőtt, ami 5,3%-kal magasabb a 2019 véginél. A kötelezettségekkel (főleg bankhitelekkel) csökkentett, vagyis a nettó pénzügyi vagyon...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái