felnott_tanul_dolgozik_baba_home office
Befektetés

Nincs még egy ilyen befektetés Magyarországon, de csak kevesen használják ki

A Babakötvény az egyedüli olyan állampapír jelenleg itthon, amely infláció felett 3%-os reálhozamot kínál, ezzel még a szuperállampapírt is maga mögé utasítja. Ráadásul a számlanyitás is egyre egyszerűbb, azt már online, ügyfélkapun keresztül is megtehetik a szülők vagy a hozzátartozók. Érdemes lenne ezt meglépni, hiszen eddig csupán 230 ezer gyereknek van Babakötvénye, holott további egymillió kiskorú lenne még rá jogosult.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Egy olyan állampapír sincs jelenleg a magyar megtakarítási piacon, amely ilyen magas reálhozamot kínálna: a Babakötvény infláció felett 3%-os prémiumot ajánl, ez jelenleg éves szinten 6,4%-os hozamot jelent. Összehasonlításképp: ha 3%-os inflációval számolunk, akkor a szuperállampapír sem hoz reálhozamban többet, mint éves szinten 2%-ot. Egyetlen hátránya a Babakötvénynek, hogy azt a gyermek 18-dik születésnapjáig tartani kell és akkor is csak a gyerek rendelkezhet az összeg felett.

Összességében a Babakötvény minden esetben veri a MÁP+-t, ha az infláció 1,95% felett alakul.

A Babakötvény és a MÁP+ egymással szembeni előnyeiről és hátrányairól legutóbb itt írtunk részletesebben:

A babakotveny.hu oldalon található kalkulátor a gyermek születési évéhez, a számla megnyitásához és a havi megtakarításhoz mérten segít kiszámolni, mekkora összeget lehet megtakarítani a konstrukcióban, mire a gyerek betölti 18. életévét.

Amennyiben 3%-os inflációval kalkulálunk és feltételezzük, hogy a gyermek a napokban született és rá pár napra a Start-számlát is megnyitották a szülők, akkor az alábbiak szerint alakul a gyermek 18. születésnapján felvehető összeg különböző havi megtakarítások mellett:

Havi 5 ezer forintos megtakarítás esetén tehát (ez évi 60 ezer forint és ezzel maximáljuk is az állami támogatás 6 ezer forintos keretét) 19 év után a felvehető összeg 2,22 millió forint, de havi 15 ezres megtakarítás mellett ez már több mint 6 millióra rúg.

Mit érdemes tudni a Babakötvény feltételeiről?

A konstrukció kapcsán a legfontosabb tudnivalók:

  • Futamideje a kibocsátás napjától számított 19 év.
  • Alapcímlete 1,- Ft, tehát akármilyen kis összeggel megvásárolható.
  • Változó kamatozású állampapír, az éves kamat mértéke a kamatbázis és a kamatprémium értékének összegével egyenlő (a kamatprémium értéke 3%).
  • A kamatbázis megegyezik a kamat megállapításának évét megelőző naptári évre vonatkozóan, a KSH által közzétett éves átlagos infláció (fogyasztói árindex) százalékos mértékével. Ez alapján a papír jelenleg 6,4%-os éves kamatot fizet.
  • A kamat Start-értékpapírszámlán történő jóváírása évente február 1-jén történik (az első sorozat (2032/S) esetében évente december 2-án).
  • Az éves befizetések 10%-ának megfelelő, de maximum 6.000 forint összegű támogatás is jóváírásra kerül, a Babakötvény mellé jár ráadásul 42 500 forintos életkezdési támogatás is.
  • A számlanyitást követően a Babakötvények vásárlása automatikusan történik a Start-értékpapír számlán jóváírt összegekből.

Érdemes külön kitérni arra, hogy a 42 500 forint életkezdési támogatást egy minimális, az infláció mértével megegyező kamatozású letéti számlán helyeznek el a Magyar Államkincstárban. Ahhoz, hogy ez az induló összeg a gyermek nevére szóló számlára kerüljön, és ott Babakötvényben kamatozzon, Start-értékpapírszámlát kell nyitni a Magyar Államkincstárban vagy online, ügyfélkapunk keresztül.

A Babakötvénnyel kapcsolatos minden egyéb feltételről itt írtunk:

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára még november elején beszélt arról, hogy az elmúlt négy hónapban mintegy 13 ezer új számlát nyitottak, és az érdeklődés az év vége felé egyre jobban nő.

Bár már 230 ezer gyermeknek van Babakötvénye, a kincstár legfrissebb kimutatása szerint mintegy egymillió, 2005. december 31-e óta született gyermeknek nincs még a Babakötvény összegét nyilvántartó Start-számlája.

Egyébként a Babakötvényben nyilvántartott megtakarítások összege hónapról hónapra nő, idén szeptember végével bezárólag már közel 100 milliárd forint van a konstrukcióban, ami egy gyerekre vetítve átlagosan 435 ezer forintot jelent.

Szeptember végéig közel 20 milliárd forinttal nőtt az állomány, így év végére akár még a tavalyi évet is megdöntheti az idei bővülés.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
bécs
terror europa dzsihad
kórházi ágy egészségügy
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

trader23