nyugdíjas parlament
Befektetés

Nyugdíjra gyűjtesz? Jó hírünk van, elképesztőt hajráztak idén a pénztárak!

A novemberi elnökválasztást követő piaci felívelésben nagyot hajráztak a magyar nyugdíjpénztárak is, ennek köszönhetően a koronavírus miatti tavaszi veszteségeket év végére szinte mindegyik pénztári portfólió le tudta dolgozni, sőt, egész szép hozamokkal zárul 2020.

Nem tudod, melyik nyugdíjpénztárat válaszd? Segít a Pénzcentrum kalkulátora!

Szeptember végén még nem úgy tűnt, hogy az önkéntes- és magánnyugdíjpénztáraknak sikerül teljesen lerázniuk magukról a tavaszi koronavírus-sokkot, még akkor se, ha az utóbbi hónapokban szépen dolgozták le hátrányukat a pénztári portfóliók.

A harmadik negyedévben az önkéntes pénztárak befektetési tevékenységükön kisebb mínuszt könyveltek el, ezzel pedig a negyedéves hozam is kicsivel ugyan, de nulla alá bukott. Ezzel együtt az év első kilenc hónapjában az önkéntes nyugdíjpénztárak kicsivel több mint 2%-os veszteséget szenvedtek el befektetéseiken.

A magánnyugdíjpénztárak harmadik negyedéves befektetési tevékenysége is veszteséges lett, mellyel a negyedéves hozam -0,3% lett. A magánkasszák esetében az első kilenc hónapban közel 4%-os volt a kezelt vagyonra vetített befektetési veszteség.

A fentieket alátámasztja, hogy szeptember végén a nagyobb önkéntes pénztárak 35 portfóliójából mindössze 3 volt pluszban, a 32 mínuszban lévő portfólió közül pedig 3 volt még 5%-nál is nagyobb mínuszban. Év végére azonban fordult a kocka.

Nagyot mentek az önkéntes pénztárak az utolsó hónapokban

Sokat segített a pénztári portfólió teljesítményén a novemberi elnökválasztást követő piaci felívelés, amit csak tovább javítottak a kedvező vakcinahírek. Olyannyira, hogy decemberre a nagyobb önkéntes pénztárak portfólióiból mindössze három maradt mínuszban, de azok is csak csekély veszteségben (a cikk megírásakor).

 A portfóliók közül

  • a nagyobb kockázatot vállaló növekedési és lendület portfóliók hozama a legkiemelkedőbb, többségükben 3-5% közötti nyereséggel, miközben pár hónapja ugyanezeknél még 4-6% körüli mínuszokat láthattunk.
  • az alacsonyabb kockázati szinten mozgó portfóliók többségének teljesítménye is pluszba váltott év végére, ez esetben 0-2% közötti hozamokkal találkozhatunk.

Külön érdemes kiemelni az Aegon MegaTrend portfólióját, amely mostanra közel 22%-os hozamot ért el tagjainak, miközben március végén még ez a portfólió is 10%-ot meghaladó mínuszban volt.

A lenti számok alapján

  • már csupán három portfólió van mínuszban az év végéhez közeledve, de ezek is kevesebb, mint fél százalékpontos mínuszok, miközben szeptember végén pont fordítva voltak a számok: három olyan portfólió volt, amely pozitív hozamot tudott felmutatni.
  • Egyértelműen nagy kilengés jellemezte idén a kockázatosabb portfóliókat, amelyek jelentős veszteségeket dolgoztak le tavasz óta.

Annak, akit nemcsak a hozamok, de a költségek is érdeklik, amikor pénztárat választ, érdemes észben tartania, hogy az MNB idén tette közzé az önkéntes nyugdíjpénztárakra vonatkozóan is a megtakarítási célú életbiztosításoknál már évek óta elérhető Teljes Költségmutatókat (TKM), ezzel nemcsak egymással, hanem fő riválisukkal, a nyugdíjbiztosításokkal is összehasonlíthatóvá váltak a nyugdíjkasszák. A TKM-számokból kiderül: a nyugdíjpénztárak 10 éves időtávon 0,33-2,55%-os éves költséget vonnak el, ami jellemzően alacsonyabb, mint a nyugdíjbiztosítások terhelése. 

A magánkasszák is magukra találtak

Az önkéntes pénztárakhoz hasonlóan a magán-nyugdíjpénztári portfóliók is jelentős ütést szenvedtek el tavasszal a koronavírus berobbanásakor. Miután a magánnyugdíjpénztárak portfóliói lényegesen több részvényt tartanak, mint az önkéntes kasszák, a tőkepiac lejtmenet hatása is jobban érződött a négy megmaradt pénztár portfólióinál.

A számok azt mutatják, hogy mindegyik magán-nyugdíjpénztári portfóliónak sikerült talpraállnia év végére, itt azonban a legjobb hozamok 2,5%-ig mennek el. A legjobban a Szövetség Növekedési portfóliója teljesített 2,54%-kal, és 2% felett van még a kiegyensúlyozott portfóliója a szolgáltatónak, valamint a Horizont növekedési portfóliója.

Címlapkép: Shutterstock

Találd meg a neked való befektetési alapot!
forint mnb épület sötét magyar jegybank
johnson&johnsonvakcina
apafia
forint
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan érhetsz magasabb hozamot, alacsonyabb költségek mellett.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
etf