tőzsde getty editorial
Befektetés

Kitört a részvényvásárlási láz a koronavírustól Magyarországon, ilyen jó évet ritkán látni

A magyar befektetési alap kategóriák közül egyiknek sem jött olyan jól a koronavírus, mint a részvényalapoknak: bár márciusban megijedt a világ, azt követően rég nem látott részvényvásárlási láz robbant ki a magyar befektetők körében.  Aki jól választott, nagyon vonzó hozamokat tehetett zsebre tavaly, a legjobban teljesítő alap az OTP Klímaváltozás lett több mint 70%-kal. És van még ott, ahonnan ez jött.

1 2

Jól jött a részvényalapoknak a koronavírus

Az árfolyamcharton márciusban látható nagy lepattanást leszámítva olyan, mintha nem is lett volna koronavírus a világban, legalábbis ami a világ nagyobb tőzsdeindexeinek teljesítményét illeti. A tavaszi pánikot igen hamar lerázták magukról a piacok, ezt követően pedig többnyire komoly emelkedést követhettünk végig.

A befektetési alapok tavalyi teljesítményét bemutató összefoglalókból eddig megjelent cikkeink:

Hasonló trendet figyelhettünk meg a magyar részvényalapok vagyonának változásán is. Bár márciusban volt egy kisebb visszaesés, a kategória hamar magára talált, olyannyira, hogy november végére a részvényalapokban kezelt vagyon új csúcsra, 560 milliárd forint környékére ugrott.

Ebben szerepet játszott a piaci felívelésből származó hozamok mellett a megnőtt kereslet is, a márciusi megtorpanás után rég nem látott érdeklődést mutattak a magyarok a részvényalapok iránt, a kategória végül a legnépszerűbb alaptípus lett tavaly, novemberrel bezárólag összesen több mint 94 milliárd forintnyi friss tőkét gyűjtve.

A fentiek után nem meglepő, hogy jelentős vagyonnövekedést mutattak a legnagyobb részvényalapok is.

A legnagyobb magyar részvényalap az OTP Quality 43,2 milliárd forintos vagyonával: az alap vagyona egy év alatt 7,6%-kal, az utóbbi félévben pedig 17,5%-kal gyarapodott.

A második legnagyobb alap, a K&H Navigátor 33,2 milliárddal, ami éves szinten már közel 24%-os növekedést jelent. 14% körüli vagyonnövekedést produkált egy év alatt a harmadik legnagyobb alap is, a Hold Részvény alap is.

Nagyobb részt a tőzsdei felpattanásnak köszönhető, hogy a legnagyobb részvényalapok a 2019 év végi 233 milliárd forintról 331 milliárdra növelték vagyonukat.  A listán szereplő alapok között alig találni olyat, amely ne tudta volna növelni múlt évben a vagyonát. További érdekesség, hogy a listán kezdik megszilárdítani helyüket a fenntarthatóságra, klímaváltozásra és ESG-befektetésekre fókuszáló részvényalapok.

Elképesztő hozamok röpködtek

A Covid-krízis alatt számos befektetési alap értékelődött le nagyon gyorsan, különösen igaz volt egyes szektor-specifikus részvényalapokra. Akár 30-40%-os mínuszokkal is találkozhattak a befektetők tavasszal, szerencsére azonban a mínuszok nagy részét sikerült ledolgozni. Nem is akárhogy.

A legjobban teljesítő forintos, lakossági sorozat közé nem lehetett bekerülni tavaly 17% alatti hozammal, és ez még mindig messze van attól, ahogy a legjobb alapok teljesítettek 2020-ban.

A legjobb hozamot tavaly a lakossági forintos alapok között az OTP Klímaváltozás 130/30 A sorozata érte egészen elképesztő, közel 71%-os teljesítményt mutatva.

Nem rossz persze a második helyen végző Erste DPM Megatrend Alapok alapjának hozama 45,7%-kal, vagy a harmadik helyezett Generali Innováció részvényalap 37,8%-os hozama sem. 30% feletti éves hozamot ért el még az Aegon Megatrend Alapok Alapja B sorozata és a K&H Öko alap.

Az alábbi listán szereplő sorozatok féléves teljesítményére is érdemes egy pillantást vetni, mert csak úgy röpködtek a 20% feletti hozamok. Ha féléves teljesítmény szerint rangsorolnánk, akkor a legjobban teljesítő alap megint csak az OTP Klímaváltozás lenne több mint 50%-os hozammal, ezt az Erste Top Stocks Alapok Alapja követi töb mint 40%-kal, majd a K&H Öko alap közel 40%-kal.

Miközben félévkor a forintos, lakossági részvényalapok többsége, mintegy 85%-a még mínuszban volt az év eleje óta, ez jelentősen megváltozott év végére: a vizsgált alapok kevesebb mint 47%-a volt mínuszban, tehát sikerült ledolgozni a tavaszi visszaesést.

Ahogy az alábbi ábrán is látszik, vannak még nagyobb mínuszok a piacon, de pozitívum, hogy a listán szereplő alapok féléves hozama már kivétel nélkül pozitív:

A jó teljesítmény mellett legalább annyira fontos azt is látni, hogy a hozamot egy alap milyen kockázatvállalás mellett érte el. Ennek egy jó mérőszáma az alapok árfolyamingadozásából számolt szórás, illetve az egységnyi szórásra vetített többlethozam, ez utóbbit a Sharpe-mutató adja meg. Fontos kiemelni, hogy a részvényalapok a legtöbb esetben nagy kockázattal dolgoznak, ennek is köszönhető a potenciálisan magasabb hozam.

Egyéves időtávon a részvényalapok hozam-szórás mutatói elég széles sávban mozogtak, de voltak olyan szereplők, akiknek még így is sikerült kitűnniük a tömegből. A legnagyobb volatilitást a görög, latin-amerikai és orosz piacokon befektető alapok produkálták.

Hároméves időtávon már koncentráltabb a kép a szórást tekintve, de ez esetben is találni 30% feletti szórással bíró alapokat, ezek kivétel nélkül török kitettséggel bírnak.

Az egységnyi szórásra vetített hozamokból számolt Sharpe-mutatók listáján elsősorban a fejlett piacon befektető és fenntartható befektetések felé irányuló forintos részvényalapok végeztek az élvonalban.

Ez a cikk folytatódik
1 2
Találd meg a neked való befektetési alapot!
Giuseppe Conte olasz miniszterelnök felszólal a római parlament alsóházában
befektető befektetés terminál trader
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000
ujgur tüntetés
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres
Online előadás
Hol fordul az árfolyam,vételi, eladási zónak.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
bikatőzsde