lakások ingatlan
Befektetés

Új csúcson a magyarok ingatlanmániája – Ez a befektetés hozta a legtöbbet a konyhára

Visszatért a magyarok bizalma az ingatlanalapok iránt, miután 2019-ben a MÁP+ megjelenése, majd a szigorúbb visszaváltási szabályok és a koronavírus-pánik okozott nagyobb tőkekivonásokat. Megérte ingatlanalapban tartania a pénzét annak, aki kiszámíthatóbb befektetést keresett tavaly, sok forintos sorozattal még a szuperállampapírénál is magasabb hozamot lehetett elérni. A szektor egésze is kiemelkedőt ment, egy olyan alapkategória sem volt, amely több hozamot ért volna el tavaly, mint az ingatlanok.

1 2

Megérte ingatlanalapba fektetni

Az alacsony hozamkörnyezetben több évig hatalmas érdeklődésnek örvendtek az ingatlanalapok, a MÁP+ megjelenésével és az alapok visszaváltási idejének 180 napra való korlátozásával viszont rengeteg pénz hagyta el a szektort. Tavaly május végéig 104 milliárd forint hagyta el a szektort, és bár azóta valamelyest helyrerázódott a kereslet, az ingatlanalapok november végéig csupán valamivel több mint 8 milliárd forintnyi friss tőkét gyűjtöttek az évben.

A befektetési alapokról készült eddigi összefoglalók:

Azt gondolhatnánk, hogy egy válságban a befektetők piacsemlegesebb befektetések felé mozdulnak, így egy ingatlanalap jó választás lehet, a márciusi nagyobb tőkekivonás mögött mégis a likviditáshiánytól való félelem állhatott, hiszen a 2008-as válság idején nem egy ingatlanalap került bajba a megélénkült befektetői tőkekivonások miatt (ilyet egyébként a Brexit népszavazás idején is láthattunk a briteknél).  Itthon az ingatlanalapok likviditása meglehetősen bő, emellett az MNB intézkedése a visszaváltási idő meghosszabbítására is azt a célt szolgálja, hogy közelebb hozza a befektetési időt az alapok mögöttes befektetéseinek pénzzé tehetőségéhez.

A kezelt vagyon a márciusi visszaesés után visszaépült és december végére meghaladta az 1691 milliárd forintot, ami új csúcsot jelent, mivel magasabb, mint az előző 1667 milliárdos rekord, amit 2019 májusában állított fel a szektor, még a szuperállampapír megjelenése előtt.  Úgy tűnik, kezd visszatérni minden a régi kerékvágásba az ingatlanalapoknál.

Nőtt a legnagyobb alapok vagyona

Összességében nem panaszkodhatnak a tavalyi év miatt a legnagyobb hazai ingatlanalapok, ugyanis kivétel nélkül növelni tudták kezelt vagyonukat, amiben szerepet játszhatott a befektetői érdeklődés visszatérése mellett az is, hogy tavaly jó hozamokat ért el a szektor (ahogy azt az első ábra is mutatja), a piacon az ingatlanalapok hozták a vagyonra vetítve a legmagasabb hozamokat:

ing3

A legnagyobb alapok között tavaly is az Erste Ingatlan alapja volt a legnagyobb Magyarországon, 576,5 milliárd forintos kezelt vagyona 7,6%-os bővülést mutatott egy év alatt.

A második a listán az OTP Ingatlan alap lett 406,4 milliárddal, majd az MPT Ingatlan következett 217,4 milliárddal.

A 10 legnagyobb ingatlanalap összesen több mint 1634 milliárd forintot kezelt tavaly, tehát a teljes piaci vagyon közel 97%-a koncentrálódik a legnagyobbak kezében.

A listán szereplő alapok közül arányaiban tavaly az OTP Prime alapja növelte legnagyobb mértékben vagyonát, de az Erste Euro Ingatlan, a Torony Ingatlan és az MPT Ingatlan is 10% feletti vagyonnövekedést produkált.

ing4

Biztonságos befektetésnek bizonyultak az ingatlanalapok

Az alábbi ábra is bizonyítja, hogy indokolt volt ingatlanalapban tartania a pénzét annak, aki biztonságosabb és a tőkepiacoknál kevésbé kockázatos befektetést keresett. Bár a legjobban teljesítő ingatlanalapok hozama egy-két kivétellel nem ért a nyomába a részvényalapok teljesítményének, nem elhanyagolható szempont, hogy az ingatlanalapok sokkal kisebb árfolyamingadozást mutattak az utóbbi évben, mint a kockázatosabb befektetések.

A legjobban teljesítő lakossági, forintos ingatlanalap tavaly a Raiffeisen Ingatlan B sorozata lett közel 15%-os hozammal, a sorozat 3 éves évesített hozama is meggyőző, közel 13%.

A második a listán szintén szép hozammal az MKB Ingatlan Alapok Alapja A sorozata  13,3%-kal, a harmadik pedig az OTP Prime alapja lett 6,6%-os éves hozammal.

Ahogy az alábbi lista is mutatja, mindegyik lakossági, forintos sorozat hozama pozitív lett tavaly:

Az alábbi ábrán látszik, hogy az ingatlanalapok volatilitása viszonylag alacsony, egyéves szórásuk a legtöbb esetben 0 és 5% között mozog. Kivétel ez alól néhány alapok alapja konstrukció, az MKB ingatlanalap volatilitása a legnagyobb.

Az egységnyi hozamra vetített szórásból kiszámolt pozitív, 3 éves Sharpe-mutatók listájára 10 forintos, lakossági alap fért fel. A legelső helyet az Erste Ingatlan alapja foglalja el, 10 feletti Sharpe-mutatóval.

Ez a cikk folytatódik
1 2
Találd meg a neked való befektetési alapot!
Giuseppe Conte olasz miniszterelnök felszólal a római parlament alsóházában
befektető befektetés terminál trader
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000
ujgur tüntetés
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres
Online előadás
Hol fordul az árfolyam,vételi, eladási zónak.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
bikatőzsde