tőzsde
Befektetés

Az egyik legnépszerűbb befektetés a világon, mégis sok alapnál húzták le a redőnyt tavaly

Portfolio
Minden 20 tőzsdén kereskedett alapból több mint egyet bezártak tavaly, mivel nem tudtak elégséges tőkét bevonzani. Ettől még az ETF-kibocsátók lelkesedése töretlen maradt – írja a Financial Times.

Felgyorsult a nem méretgazdaságos alapok bezárása tavaly, ami azt mutatja, hogy az alapkezelők egyre több olyan alapot hajlandóak bezárni, amelyről úgy gondolják, nem tud kellő profitabilitást elérni. A cikk szerint a másik indok, hogy a szolgáltatók egyre több alapot vonnak össze (sok esetben felvásárlások következtében), illetve szüntetnek meg amiatt is, mivel nagyok az átfedések a befektetési politikák között.

Világszinten összesen 297 tőzsdén kereskedett alapot zártak be tavaly, tehát minden 20 ETF-ből több mint egyet a TrackInsight adatai szerint. Ez azt is jelenti, hogy rekordon van az ETF-megszűnések aránya, ugyanis tavaly a tőzsdén kereskedett alapok 5,5%-a húzta le a redőnyt, míg 2019-ben ez az arány 4,3% volt, 2018-ban pedig 3,5%.

A növekvő bezárások egy olyan évben jöttek, amikor az ETF-ek globális vagyona 25%-kal 7600 milliárd dollárra ugrott, köszönhetően az emelkedő piacok mellett a tőkebeáramlásoknak. Az újonnan indított ETF-ek száma egyébként meghaladta a bezárásokét, tavaly 318 új alapot indítottak, így számuk elérte a 6518-at globálisan.

 Az ETF-szolgáltatók közül az Invesco élen járt az ETF-ek bezárásban, a szolgáltatónál összesen 45 alap szűnt meg, legfőképpen néhány amerikai versenytársának felvásárlása eredményeképp. További 48 ETF szűnt meg a Comstage-nél is (A Commerzbank platformja), miután azt felvásárolta a Lyxor, az alapok többségét pedig beolvasztották a meglévő Lyxor-alapokba.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
paul fox
vakcina_oltas_koronavirus
izrael gazdasagelenkites netanjahu 210124
havazas kiadtak a figyelmeztetest budapest 9 megye
muller cecilia oltasi terv magyarorszag 210124
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
getty trading