budapest magyar getty stock
Befektetés

Csökken az inflációkövető állampapír prémiuma – De miért?

Kijött az új, 5 éves Prémium Magyar Állampapír ismertetője, aminek leglényegesebb eleme, hogy a korábban kibocsátott sorozatok által, infláció felett biztosított 1,4%-os kamatprémium 1,25%-ra csökken. Ez azt is mutatja, hogy az adósságkezelő az infláció emelkedésével kalkulál.

1,25% lett a prémium 5 éves időtávon

A napokban jött ki az 5 éves PMÁP új ismertetője, amelynek lényegi eleme, hogy a korábbi 1,4% helyett már csak 1,25%-os kamatprémiumot fizet. Az inflációkövető állampapírok kamatozásának lényege, hogy a KSH által közölt (a kamatmegállapítást megelőző évi) éves átlagos inflációt plusz a kamatprémiumot fizetik. Ez a kamatprémium most 1,25% az 5 éves és 1% a 3 éves papír esetében (a 2019-ben kibocsátott sorozatok esetében ezek a prémiumok még 1,7% és 1,4% voltak).

Az 5 éves inflációkövető papír január 20-tól indul és júliusban fizet először kamatot, mégpedig időarányosan 2,26%-ot (4,55% időarányos része), mivel 3,3%-os inflációval kalkulál tavalyra.

A következő évek kamatfizetéseit is nagyban befolyásolják a jövőbeni inflációs számok, és vélhetően nem ok nélkül csökkentették ismét a kamatprémiumot.

Ebből arra lehet következtetni, hogy az adósságkezelő az infláció emelkedésével kalkulál a közeljövőben.

Ezek után várható, hogy ha kijön az új, 3 éves PMÁP sorozata, akkor annak prémiuma is csökken, hiszen jelenleg nem sokkal éri meg jobban 5 éves papírt venni, amikor a 3 éves csak 25 bázisponttal fizet kevesebbet.

Idén 3,5%-os infláció is jöhet

A Portfolio által megkérdezett elemzők szerint 2021-re az áhított kilábalással együtt felgyorsulhat az áremelkedés is, az elemzők szerint idén év végén 3,5% körül alakul az infláció.

Ha ez bejön, akkor jövőre az idén kibocsátott 5 éves PMÁP már 4,75%-os kamatot fizethet. A tavalyi pedig már 4,9%-ot.

Ahogyan arról már korábban írtunk, a Prémium Magyar Állampapír állománya tavaly 208 milliárd forinttal csökkent 2019 év végéhez képest, köszönhetően elsősorban a nagyobb intézményi lejáratoknak. Érdemes azonban megjegyezni, hogy az utolsó negyedév meglehetősen jól sikerült az inflációkövető állampapírnak, igazából már szeptembertől kezdve rendre 40 milliárd feletti állománybővülést lehetett látni. Ez is azt mutatja, hogy a magyar lakosság is igyekszik védeni magát az emelkedő inflációtól.

Most akkor szuperállampapír vagy inflációkövető papír?

A MÁP+ akkor tud vonzóbb lenni az inflációkövető prémium papírnál, ha a futamidő 5 éve alatt mért infláció nem haladja meg a 3,7%-os szintet.

Érdemes lehet ismételten felidézni, hogy a MÁP+ lépcsős kamatozású: nem ígér 4,95%-os hozamot az első években. Csak akkor jön ki éves átlagban a 4,95%, ha valaki 5 évig tartja a papírt. A névleges kamatot mutatja alábbi ábránk: az első félévben például 3,5%-os éves hozamot ígér a papír, vagyis fél évre 1,75%-ot fizet. A második félévben évi 4,0% a kamat, vagyis a kamatfizetés 2% lesz, majd utána évente emelkedik a hozam. Ha ráadásul valaki nem a kamatfizetést követő 5 munkanapban veszi fel a pénzét, ezeket a számokat 0,25 százalékponttal csökkenteni kell (ennyi a visszaváltási diszkont).

Az 5 éves prémium papír júliusban, az első kamatfizetéskor a 3,3% + 1,25% időarányos részét fogja kifizetni a befektetőket, az idei átlagos inflációval kalkulált kamatot pedig majd 2022 júliusában, ami összesen 4,75% lehet, ha valóban 3,5% lesz az idei átlagos infláció.

Jövőre tehát még nem fizet többet az idén kibocsátott inflációkövető papír a MÁP+-nál, de aki az infláció felpattanásától tart, érdemes lehet MÁP+ mellett Prémium Magyar Állampapírt is tartania.

Ez utóbbi visszaváltásának feltételei nem olyan kedvezőek, mint a szuperállampapíréi, idő előtt a PMÁP-ot 99%-os árfolyamon lehet visszaváltani a kincstárnál, tehát 1%-kal csökken a kamat. A forgalmazó bankoknál a visszaváltási árfolyam még rosszabb is lehet, miközben a MÁP+-nál ez a kamatfizetést követő 5 munkanapon kívül 99,75% (az említett 5 munkanapon belül pedig 100%). Mindenképpen célszerű ezek alapján lejáratig tartani a prémium állampapírt.

Érdemes még kiemelni, hogy a prémium állampapírok mellett a Babakötvény kamatozása is inflációkövető, a kamatprémium egy igen vonzó, 3%-os reálhozamot jelent. Mivel ez esetben is hasonló módon történik a kamatbázis megállapítása, mint a prémium papírok esetében, ezért a konstrukció idén 6,3%-os kamatot fizet, ezzel messze meghaladva az összes lakossági állampapír kamatát.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
tokio
pfizer vakcina oltás
angela merkel vlagyimir putyin
korlatozas magyarorszag orban viktor bejelentes ket het ket honap
Hollósi Dávid Takarékbank
frankfurt

Alapblog A "cash"-nek annyi!

Túlzás nélkül drámai változásokat generál a negatív kamat a globális pénzvilágban. Hosszabb távon - feltéve...

Kasza Elliott-tal Magyar Telekom

Február 25-én jelentett a Telekom, és kisebb sokkot okozott az osztalékhoz kapcsolódó közleményével, miszterint...

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Minden, amit az ETF-ekről tudni akartál, de eddig nem mertél megkérdezni.
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
bezárt bolt closed felirat