Előfizetői tartalom

Sosem látott mozgolódás a magyarok befektetéseiben, ezt hozta a koronavírus

Egyértelműen a vagyonfelhalmozás éve volt 2020 a magyar lakosság körében, a friss adatok szerint a koronavírus a kockázatvállalási hajlandóságnak is kedvezett. 2019 számai sehol nem voltak ahhoz a friss tőkéhez képest, amit részvényekbe tettek a magyarok tavaly, más kérdés, hogy az időzítés lehetett volna jobb is, ugyanis bukóval zárult 2020.

A befektetési lehetőségekről, új irányokról és érdekes sztorikról lesz szó a Portfolio február 24-ei online rendezvényén. Ne hagyd ki, vegyél részt te is rajta, akár ingyen! Részletek:

Vettek mindent a magyarok, mint a cukrot

Nem a külföldi utazásokról, de annál inkább a megtakarításokról szólt 2020 a magyar háztartásoknak, az MNB friss adatai szerint jelentősen nőtt a lakosság értékpapír-vagyona.

  • A legnagyobb állománybővülést messze az állampapírok mutatták fel, egy év alatt a magyarok 1089 milliárddal növelték állampapír-megtakarításaikat.
  • Jó évet zártak a befektetési alapok is, bár tavaly tavasszal volt egy megtorpanás, a háztartások kezében lévő állomány végül 118 milliárddal bővült (ehhez hasonló vagyonbővülést legutoljára 2016-ban láthattunk).
  • Nagy nyertese volt még a tavalyi évnek a részvények kategóriája, sok magyar rákapott a tőzsdézésre az adatok szerint, mivel 81 milliárddal nőtt a háztartások részvényállománya.

A vegyes alapok és a részvényalapok nőttek leginkább

Érdemes még kiemelni, hogy tavaly év végére a befektetési alapokban lévő lakossági vagyon meghaladta a 4000 milliárd forintot, tehát a teljes befektetési alap piacon kezelt vagyon közel 60%-a van már a háztartások kezében.

Az alaptípusok közül a vegyes alapok állománya nőtt a legnagyobb mértékben a lakosságnál, összesen 113 milliárd forinttal egy év alatt. Ezt követték a részvényalapok 90 milliárd feletti bővüléssel, de a kötvény- és ingatlanalapok is jól teljesítettek. A származtatott alapok voltak a tavalyi év nagy vesztesei, ide sorolhatóak többek között az abszolút hozamú alapok is.

A cikk tartalmából:

  • Az állampapírok verték a mezőnyt, de a befektetési alapok és részvények állománya is nőtt a lakosságnál tavaly.
  • 2019 a kanyarban sem volt ahhoz képest, amit 2020-ban műveltek a részvénypiacon a magyarok, de az időzítés nem volt a legjobb.
  • A befektetési alapok piacának már közel 60%-a a lakosság kezében van.
  • Pörög a vállalati kötvénypiac is, az NKP megdobta a 2020-as számokat.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés