Előfizetői tartalom

Újra rátaláltak a magyarok régi kedvenceikre: pénzbeáramlással indult az év a hazai alapoknál

Közelít a 7000 milliárd forinthoz a hazai befektetési alapokban kezelt vagyon a BAMOSZ friss statisztikái szerint. Januárban több kategóriába is jelentős pénzek áramlottak, egyelőre azonban csak a részvényalapok tudtak hozamot termelni. Érdekesség, hogy bár a részvénybefektetések aránya egyre nő, a befektetési alapokban tartott pénzek negyede semmit sem hoz a konyhára.

Ha szeretnéd tudni, idén milyen befektetési lehetőségeknek érdemes utánamenni és hogyan látják a szakemberek a piaci folyamatokat, akkor vegyél részt a jövő heti online rendezvényükön, akár ingyen! Részletek:

Pénzbeáramlással indult az év

A BAMOSZ friss adatai szerint januárban a kötvény, vegyes és részvényalapokba is jelentős friss tőke áramlott be, de még az abszolút hozamú alapok sem panaszkodhattak (igaz, itt egy technikai átsorolásról van szó). Az ingatlan, árupiaci és pénzpiaci alapok viszont tőkekiáramlással indították az évet:

Mindezzel együtt új csúcsra tört a hazai alapokban kezelt vagyon, január végén már 6930 milliárd forintnál járt, februárban pedig áttörheti akár a 7000 milliárdos szintet is.

Az egy hónap alatt látott 34 milliárd forintos vagyonnövekedés leginkább a keresletnek köszönhető, ugyanis a januárt közel 50 milliárd forintnyi pozitív nettó értékesítéssel zárta a szektor, ezt pedig a negatív hozamok sem tudták elrontani:

A cikk tartalmából:

  • Új csúcsra tört a magyar alapokban kezelt vagyon, februárra meglehet a 7000 milliárd forint.
  • Több kategóriát is megtalált a befektetők pénze januárban, de hozamot múlt hónapban csak a részvényalapok tudtak termelni.
  • Egyre fontosabbá válnak a részvénybefektetések a hozamtermelésben, de a vagyon negyede bankszámlán hever.
  • A lakossági vagyon dominál a hazai alapokban, de új erőre kapnak az intézményi szereplők.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés