penztarcamaszk
Befektetés

Elképesztően reagált a magyar lakosság a koronavírusra: hol itt a pénzügyi válság?

A koronavírus-válság ellenére olyan ütemben növekedtek a magyar háztartások megtakarításai 2020-ban, mintha normális évünk lett volna, és ez csak kisebb részben köszönhető a törlesztési moratóriumnak. A befektetési alapok első negyedéves és a tőzsdei részvények utolsó negyedéves forráskivonását leszámítva egyöntetű növekedést hozott a tavalyi év összes negyedéve, ami a fogyasztás csökkenése mellett a háztartások nagyon erős tartalékolására utal. Fejenként több mint félmillió forinttal bővültek a megtakarítások, 100 új megtakarított forintból pedig 37 forint a folyószámlákon, 26 állampapírban, 16 pedig készpénzben kötött ki.

Átlépte a 66 000 milliárd forintot a magyar háztartások pénzügyi vagyona 2020 végére – mutatják az MNB ma közzétett előzetes pénzügyi számlák statisztikái. Ez nominálisan 9,0%-os növekedést jelent egy év alatt, miközben (az adósságokkal csökkentett) nettó pénzügyi vagyon 8,4%-kal emelkedett. A fogyasztás helyett úgy tűnik, a tartalékolást választottuk: a tényleges háztartási fogyasztásban a KSH 2020 első három negyedévében 2,4%-os visszaesést regisztrált, a teljes éves adatokat még nem ismerjük.

A hitelfelvételek és -törlesztések mellett a törlesztési moratórium is befolyásolta ezeket a számokat, ez becsléseink szerint tavaly 1000-1200 milliárd forinttal növelte a háztartási megtakarításokat és a (halasztott kamatfizetéssel együtt) az adósságokat is. A bruttó pénzügyi vagyon növekedéséhez így (feltéve, de meg nem engedve, hogy a teljes összeget megtakarították) maximum 2 százalékponttal járulhatott hozzá.

A bruttó pénzügyi vagyon inflációval korrigált, vagyis reálértéken mért növekedése számításunk szerint 6,1% volt, ami elmarad az előző három év növekedéséntől, de szintén jónak számít azt is figyelembe véve, hogy időközben a magyar gazdaság teljesítménye reálértéken több mint 5%-kal csökkent tavaly.

A nettó tranzakciós adatok árulkodnak arról, hogy hová áramlottak a frissen képződött megtakarítások. 100 új megtakarított forintból 37 forint a folyószámlákon, 26 állampapírban, 16 pedig készpénzben kötött ki, a legnépszerűbb kategóriák megtakarítások tehát hosszú évek óta változatlanok.

Az éven belüli adatok azt mutatják, hogy a harmadik negyedév gyengébb volt az egy évvel korábbinál a megtakarítások szempontjából, a többi negyedévben viszont jelentős bővülést regisztrált az MNB. Még a negyedik negyedévben is 12%-kal több új megtakarítás képződött a nettó tranzakciós adatok szerint, mint egy évvel korábban, a legerősebb növekedést ugyanakkor a koronavírus által még kevésbé érintett első negyedév hozta a tavaly év eleji alacsony bázishoz képest.

meg4

 Állományukat tekintve a legnagyobb mértékben a folyószámlabetétek növekedtek tavaly, ami a tartalékolási motívumok mellett a likviditásképzés jelentőségének növekedésére utal. Mint ábránkon látható, az állampapírnak és a készpénznek se volt rossz éve (bár mint feljebb láttuk, az állampapírok nettó értékesítése 2019-hez képest körülbelül a felére visszaesett). Az alábbi ábrán az állampapírokat nem tartalmazó kötvények, jelzáloglevelek esetében látható egyedül visszaesés, ám ez az eleve alacsony bázis miatt nem volt meghatározó esemény. 

A legtöbb pénzt így is állampapírban tartja a magyar lakosság, kétszer annyit, mint befektetési alapban, és több mint négyszer annyit, mint életbiztosításban vagy éppen nyugdíjpénztáraknál. Az előző pénzügyi válság elejéhez, 2008-hoz képest csaknem tízszeresére emelkedett a lakossági állampapírok állománya.

A részvények, életbiztosítások, nyugdíjpénztárak és befektetési alapok állományát a tranzakciók mellett az árértékelődések is alaposan megmozgatták 2020-ban, azonban elmondható, hogy az év egészét összességében mindegyik kategóriában pozitív szaldóval zárták a lakossági befektetők. Ha nem is naggyal: a tőzsdére például rekord összegű, 200 milliárd forintnyi friss háztartási pénz áramlott, a közvetlen részvénypiaci hozamok viszont mindössze 25 milliárd forinttal növelték a háztartások vagyonát. E számok arra utalnak, hogy a beszállási pontokat általában nem a legjobban csípték el a kisbefektetők.

Érdekesek az éven belüli statisztikák is a nettó tranzakciókat illetően: a megtakarítások bővülését illetően éppen a lezárásokkal leginkább érintett két negyedév (a negyedik, illetve a második) volt a legerősebb. Az életbiztosításokba és a nyugdíjpénztárakba a második negyedévben áramlott a legtöbb friss pénz, az állampapíroknál viszont az első negyedév volt a legerősebb. A befektetési alapokba végül háromszor annyi pénzt tettünk március óta, mint amennyit az első negyedévben kivontunk belőlük, ezeknél a negyedik negyedév hozott nagyon erős hajrát.

meg9

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
érettségi iskola vizsga
kínai vakcina oltás egészségügy
szlovakia_koroonavirus

Kasza Elliott-tal Magyar Telekom

Február 25-én jelentett a Telekom, és kisebb sokkot okozott az osztalékhoz kapcsolódó közleményével, miszterint...

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tedd meg az első lépéseket a tőzsdei befektetéset terén-fogjuk a kezed!
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
trader23