Portfolio signature

Kifeküdtek az értékpapírok, csak az állampapírok tartják magukat

Sem a befektetési alapok, sem a részvények, sem a bankbetétek nem tudták felvenni a versenyt januárban az állampapírokkal, az MNB friss értékpapír-statisztikái szerint ugyanis messze állampapírokba áramlott a legtöbb friss lakossági megtakarítás. Mindezt úgy, hogy az állampapíroknak sem volt kiemelkedő hónapja. A befektetési jegyekbe áramló tőke több havi mélypontra került, a részvényekhez pedig inkább csak óvatosabban közelednek most a befektetők.
A magyar megtakarítási piac aktualitásairól lesz szó a Portfolio április 14-ei IWS konferenciáján. Részletek itt:

116 milliárd forinttal nőtt januárban a háztartások tulajdonában lévő értékpapírok állománya, az év első hónapjában úgy tűnik, inkább a kisebb kockázatú befektetéseknél maradtak a magyarok.

ép1

Az MNB friss statisztikái szerint januárban 9216 milliárd forintot tett ki a háztartások kezében lévő állampapírok állománya, ami december végéhez képest 80,4 milliárdos, az egy évvel korábbi adathoz képest pedig közel ezermilliárd forintos állománybővülés.

Az MNB statisztikái kitérnek arra is, hogy ezen belül a hosszú lejáratú, forintban kibocsátott állampapírokból 100 milliárd forint állománynövekedés, a rövid lejáratú, forintban kibocsátott állampapírokból 17 milliárd forint állománycsökkenés, a devizában kibocsátott állampapírokból pedig 4 milliárd forint állománynövekedés valósult meg.

A cikk tartalmából:

  • Inkább a kisebb kockázatú befektetéseknél maradtak a magyarok januárban.
  • A hosszú lejáratú, forintban kibocsátott állampapírokból 100 milliárd forint állománynövekedés.
  • Visszafogottabb állománybővülés jellemezte a részvénybefektetéseket januárban, a befektetési alapok állománya még csökkent is.

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2490 forint. Az éves előfizetés díja 29845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések