Előfizetői tartalom

Kijöttek a friss adatok: ennyit gombolnak le rólad a nyugdíjkasszák

Frissültek az MNB oldalán az önkéntes nyugdíjpénztárakra vonatkozóan a Teljes Költségmutatók (TKM). A számokból kiderül: a nyugdíjpénztárak 10 éves időtávon 0,33-2,55%-os éves költséget vonnak el, ami jellemzően alacsonyabb, mint a nyugdíjbiztosítások 1,08-5,39%-os terhelése. Az idei eddigi hozamokból az is látszik, hogy a kockázatkereső portfóliókkal lehetett a legtöbb pénzt zsebre tenni.

A megtakarítási és befektetési aktualitásokról lesz szó a Portfolio április 14-ei IWS konferenciáján. Regisztrál te is az online eseményre!

Itt vannak a TKM-értékek

2019 októberében jelentette be az MNB, hogy kiterjeszti a megtakarítási célú életbiztosításoknál már régóta használt Teljes Költségmutatókat (TKM) az önkéntes nyugdíjpénztárakra is, így azok többé-kevésbé összehasonlíthatók az egyik főbb versenytársukkal, a nyugdíjbiztosításokkal. Az MNB ajánlása 2020. január 1-jétől él, a pénztáraknak legkésőbb február 28-ig kellett leadniuk a TKM-számaikat, melyeket a felügyelet honlapján közzé is tett.  

A TKMnyp abban újdonság a pénztárak esetén elérhető korábbi mutatószámokhoz képest, hogy előretekintő költségeket próbál megjósolni ahelyett, hogy múltbéli költségeket vesz alapul. A TKMnyp egy pénztártag feltételezett, hosszú távú megtakarításának, modellezett költségét mutatja be.

A biztosítói TKM-hez képest eltérés, hogy 10, 15 és 20 év helyett a TKMnyp 10, 20 és 30 évre kerül kiszámításra.

A cikk tartalmából:

  • Bár volt némi drágulás tavalyhoz képest, még a legdrágább önkéntes pénztári portfóliók TKM-értéke is 2,5% alatt van 10 éves időtávon.
  • A 2,5% barátságos érték ahhoz képest, hogy a legdrágább nyugdíjbiztosítás 3,8-5,39%-os TKM-mel működik 10 éves időtávon.
  • 30 éves időtávon csak egy pénztár TKM-értéke haladja meg az 1,5%-ot a legnagyobb pénztárak közül.
  • Leginkább azok a portfóliók mentek jobban eddig idén, amelyek nagyobb kockázatot vállaltak.
  • A magánkasszák hozama egyelőre elmarad az önkéntesekétől.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés