kurali_zoltán_ákk
Befektetés

Nagy dobással készül az ÁKK a Föld napjára

Nyitott gazdaságban nem tudjuk magunkat függetleníteni a globális folyamatoktól sem reálgazdasági, sem pénzpiaci szinten – mondta a Portfolionak adott interjúban Kurali Zoltán. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója elárulta: jól halad az idei terveik teljesítése, áprilisban a Föld napján pedig jön a korábban beharangozott 30 éves zöld kötvény intézményi befektetőknek.

Az elmúlt hetekben érezhető hozamemelkedés indult el a fejlett piacokon, ami a magyar kötvényekbe is begyűrűzött. Kell aggódnunk a nemzetközi piaci folyamatok miatt? Vannak olyan eszközök, melyekkel részben függetleníteni tudjuk magunkat ezektől?

Az állampapír hozamok a világon mindenütt emelkednek az inflációs várakozások erősödése miatt. A 10 éves amerikai államkötvény hozama 0,9%-ról 1,65%-ra, a 10 éves német államkötvény hozama -0,6%-ról -0,3%-ra emelkedett az idén kevesebb, mint 3 hónap alatt. A 2031-es lejáratú intézményi forint államkötvény hozama 2% körüli szintről 2,5% fölé emelkedett ugyanebben az időszakban.

A 2021-es finanszírozási terv elkészítésekor és azt megelőzően a 2020-as előfinanszírozási döntéseknél figyelembe vettük az esetlegesen magasabb jövőbeli dollár és euró, valamint forinthozamok kockázatát és ennek megfelelően alakítottuk ki a finanszírozási stratégiát.

Tavaly novemberben a ma elérhetőnél alacsonyabb hozamon bocsátottunk ki 10 és 30 éves eurókötvényeket a 2021-ben lejáró devizaadósság előfinanszírozására és a negyedik negyedéves forintpiaci kibocsátásoknál is a jelenlegi hozamoknál kedvezőbb feltételek mellett vontunk be többletforrást és építettünk fel likviditási tartalékot, amelynek egy részét felhasználjuk a 2021-es hiány finanszírozására. 2019 végéhez képest 1,2 évvel nőtt az államadósság hátralévő átlagos futamideje, míg az eurozóna átlagában ez a mutató nem változott, a közép-európai országokban pedig csökkent a koronavírus válság során. A futamidő hosszítást alacsony nominális és reálhozamok mellett tudtuk végrehajtani, kihasználva a megváltozott kötvénypiaci helyzetet.

Az ÁKK komoly számítási és elemzési kapacitással rendelkezik az adósságkezelés kockázatainak mérésére, előrejelzésére és a megoldási javaslatok kidolgozására.

Nyitott gazdaságban nem tudjuk magunkat függetleníteni a globális folyamatoktól sem reálgazdasági, sem pénzpiaci szinten,

azonban ezeknek az összefüggéseknek az ismerete, a kedvezőtlen piaci hatások lehetőség szerinti mérséklése, illetve az esetleges kedvező folyamatok adta lehetőségek kihasználása tompíthatja a negatív hatásokat.

Az első negyedév végéhez közeledve hogy áll a finanszírozás az éves tervhez viszonyítva? Az egész évre tervezett forintkötvény-kibocsátás mekkora része teljesülhet március végéig?

A finanszírozási stratégia egyik legfontosabb eleme volt az elsődleges aukciós kibocsátások előrehozása az első negyedévre, amelyet a heti fix kötvényaukciós gyakoriság fenntartásával értünk el. 2021. április 1-én fogjuk ismertetni a finanszírozási terv időarányos teljesülését, azonban az már most elmondható, hogy

az intézményi forintpiaci kötvénykibocsátások közel fele meg fog valósulni az első negyedév végéig csereaukciók nélkül.

A teljes finanszírozási terv tekintetében 30 százalék körül lehet majd az időarányos teljesülés az első negyedév végén a teljes, elsődleges és cseraukciókat, lakossági és deviza forrásbevonásokat is tartalmazó 8965 milliárd forintos bruttó kibocsátási tervhez képest.

A tervek szerint áprilistól ritkulnak a kötvényaukciók és sűrűsödnek a csereaukciók. Ez tartható?

Tartható. A csereaukciós terv részeként 1500 milliárd forint össznévértékű kibocsátást szándékozunk megvalósítani az idén, ebbe beleértendő a fix mellett változó kamatozású papírok cseréje is. Idén a 2022-ben és 2023-ban lejáró papírokat cseréljük 2029-es és 2034-es lejáratú kötvényekre az adósság átlagos hátralévő futamidejének növelését célzó stratégiai célt szolgálva. Áprilistól három csereaukciós párt fogunk meghirdetni az eddig megszokott kettő helyett ezzel is segítve a piaci szereplőket abban, hogy a számukra legmegfelelőbb kombinációban tudják a portfoliójukban lévő rövid papírokat hosszabb papírokra cserélni.

Hogy áll a lakossági értékesítés az éves terv arányában?

Az éves terv várhatóan közel egyharmada fog teljesülni a nettó lakossági állampapír-kibocsátás esetében március végéig, a bruttó kibocsátás tekintetében azonban 30 százaléknál kisebb lehet az időarányos teljesülés, az eltérés oka az első negyedéves lejáratok alacsony volumene, ez csökkenti a bruttó kibocsátás teljesülési arányát. A lakossági értékesítés közel felét a MÁP Plusz tette ki az első negyedévben.

A lakossági eladásokban mekkora problémát okoz a járványhelyzet és a korlátozások?

A lakossági állampapír értékesítésben

2020 tavaszán volt ugyan átmeneti kismértékű visszaesés március-áprilisban a kijárási korlátozások idején, de az értékesítés májusban normalizálódott,

így a tavalyi évben több, mint 1000 milliárd forinttal tudott nőni a háztartásoknál lévő állomány, amely év végére megközelítette a 9000 milliárd forintot. A jelenleg zajló harmadik hullámban nem tapasztalunk érdemi változást a forgalomban, így a háztartások állománya a vártnak megfelelően tovább bővül, jelenleg meghaladja a 9300 milliárd forintot.

A kötvények mekkora arányát veszik online Webkincstáron keresztül az ügyfelek?

A februári adatok alapján a teljes lakossági állampapír-értékesítés, mintegy 26 százaléka zajlott kontaktusmentesen online vagy telefonos csatornán, amely előrelépés a korábbi évek 10 százalék alattira becsült értékéhez képest. Kiemelendő azonban, hogy a Magyar Államkincstár továbbra is a bankszektor előtt jár a modern és a járványkezelésben is segítséget nyújtó digitalizációban. Idén a Magyar Államkincstárban már 60 százalék feletti volt a Webkincstári értékesítés aránya, míg a bankoknál 20 százalék az átlagos online forgalom súlya, a 75 százalékos személyes és 5 százalék körüli telefonos értékesítés mellett.

Az MNB nemrég bejelentette, hogy az eszközvásárlás esetében egy-egy sorozatban átlépheti az 50%-os részarányt. Ehhez alkalmazkodva tervezik növelni a 15 és 20 éves kibocsátást a tervekhez képest?

Nem tervezzük növelni a 15 és 20 éves papírok kibocsátását a tervekhez képest, de természetesen a piaci keresletet figyelembe vesszük az egyes aukciók elbírálásakor.

Az érvényes finanszírozási tervben szereplő lejárati szegmensenkénti arányok mind az elsődleges, mint a csereaukciós kibocsátások terén biztosítják azt, hogy az államadósság átlagos futamideje növekedni tudjon úgy, hogy a költségvetés eredményszemléletű kamatkiadása emelkedő hozamkörnyezetben is a kontroll alatt maradjon.

Az év végén terveztek egy 30 éves zöld kötvényt 2021-re. Ez mikor indulhat el? El lehet árulni róla további részleteket?

Április 22-én, a Föld Napján tervezzük az első 30 éves zöld intézményi kötvényaukciót.

A tervben 90 milliárd forint 30 éves fix kamatozású államkötvény kibocsátás szerepel 2021-ben. A múlt héten jelentettük meg a 2020-as zöld kötvény kibocsátásokról szóló úgynevezett Allokációs Jelentést, amely az ÁKK honlapján elérhető. A magyar zöld kötvény kibocsátások fontos szakmai elismerésekben részesülnek, például a japán jenben denominált "zöld szamuráj" kibocsátás a REIF Sustainable Finance díját nyerte el és várható további rangos elismerés is áprilisban.

A forint zöld kötvény intézményi kibocsátás a logikus következő lépés, a forint állampapírpiac és a magyarországi fenntartható kötvénypiac fejlesztése tekintetében.

Évek óta tervben van a nyugdíjkötvény kibocsátása, mellyel kapcsolatban azt mondta legutóbb, hogy a konstrukció kész, a bevezetéssel még kivárnak. Gulyás Gergely viszont a múlt héten egyértelműen kijelentette, hogy a kormány „nem akar nyugdíjkötvényt bevezetni”. Kijelenthető, hogy ez végleg lekerült a napirendről?

A nyugdíjkötvény bevezetésének felvetése a jelenlegi helyzetben nem aktuális, a járványhelyzet más prioritásokat helyezett előtérbe.

A jelenlegi lakossági állampapír paletta, az 1 éves futamidejű 1MÁP, az inflációkövető PMÁP, a MÁP Plusz, a Babakötvény, a Magyar Postán elérhető Kincstári Takarékjegy és nyomdai MÁP Plusz valamint a Magyar Államkincstárban elérhető euróban denominált, az eurozóna inflációját követő PEMÁP megfelelő összetételű termékszerkezetet biztosít a 11 ezer milliárd forintos lakossági állampapír állományi cél 2023-as eléréséhez.

ákk210324kettő

Régóta cél, hogy kitolják a lakossági állampapírok futamidejét is, ez valamelyest a MÁP Plusszal sikerült. Tervezi az ÁKK, hogy hosszabb futamidejű MÁP Plusz konstrukcióval is megjelenik a piacon?

A lakossági állampapírok futamidejét jelentősen, 1,4 évvel tudtunk növelni 2018 végéhez képest.

Természetesen fontos az átlagos adósság futamidő hosszítása, de figyelemmel kell lennünk a költségekre.

Vizsgálunk több alternatívát, azonban jelenleg az intézményi piac nyújt költséghatékonyabb megoldást a futamidő növelésére mind nominális, mind reálkamat szempontból és nekünk az adósságportfolió egészére vonatkozóan kell a költségek és kockázatok optimális kombinációját biztosítanunk.

Nemrég bejelentették, hogy a magyar eurókötvények megjelennek a BÉT Xbond piacán. Ennek van valami gyakorlati jelentősége? Ezentúl akár a kisbefektetők is megvehetik a magyar devizakötvényeket a tőzsdén?

A BÉT Xbond kötvényplatform állampapír-szegmenssel történő bővítése hozzáférést biztosít a hazai intézményi és lakossági befektetőknek egyaránt a külföldön, nemzetközi befektetők számára euróban kibocsátott magyar állampapírokhoz. A BÉT-bevezetéssel a magyar befektetőkhöz is közelebb hozzuk az euróban denominált állampapírokat, bővíthetjük ezzel a potenciális befektetői kört.

Az újabb járványügyi korlátozások és romló gazdasági kilátások mellett milyen adósságpályára van kilátás? Idén már csökkenhet a GDP-arányos adósság a 2020-as megugrás után? Mikor érheti el az adósságráta a 2019-es szintet?

A GDP-arányos adósság globálisan az októberi IMF Fiscal Monitor becslése alapján 15,7 százalékponttal nőtt a koronavírus járvány kedvezőtlen gazdasági hatásait ellensúlyozó költségvetési kiadásnövekedés hatására és 2020 végén 98,7%-on állt. Az eurozóna adósságmutatója a koronavírus válság évében 101,7%-ra, az Európai Unióé 93,9 %-ra, a visegrádi országoké (cseh, lengyel és szlovák adat átlaga) 52,6%-ra, Magyarországé 81%-ra nőtt.

A 2021-es finanszírozási terv azzal a céllal készült, hogy megteremtse a lehetőséget a GDP-arányos adósságráta csökkentésére már 2021-ben. Számos tényező befolyásolja a képlet számlálóját (adósság) és a nevezőjét (GDP), úgy mint az GDP reálnövekedése, az infláció, a devizaárfolyamok, illetve a kamatok és hozamok alakulása, azonban az Alaptörvény előírásainak megfelelően

a következő években ‒ így az idei évben is ‒ az adósságrátának csökkennie kell.

Címlapkép: ÁKK

Találd meg a neked való befektetési alapot!
belgium_brugge
iskola tábla
bét
pénz, euró
dunaújváros dunai vasmű dunaferr

Alapblog Soha ilyen jókedv!

Ilyet még nem látott a világ, az Egyesült Államokban olyan ütemben oltanak, hogy a vállalatok beszerzési menedzserei...

Kasza Elliott-tal Tesla

Tegnap élesedett a pár napja berakott eladási megbízásom 780-on, rögtön nyitás után. Majdnem elérte a csatornatetőt...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző
Online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
trader23