Előfizetői tartalom

Végre ráharapnak a magyarok a legmagasabb hozamot adó lakossági állampapírra?

Valamivel több, mint 120 milliárd forint van babakötvénybe fektetve, és bár az elmúlt években nem láthattunk nagy érdeklődést a konstrukció iránt, úgy tűnik az utóbbi fél évben valami változott. Érdemes kihasználni a 6,3%-os hozamot kínáló és ezzel egyben a legjobb kamatozású lakossági állampapír adta lehetőségeket, már csak az infláció várható emelkedése miatt is, a babakötvény hozama ugyanis az inflációval párhuzamosan nő.

120 milliárd felett az állomány

A friss, március végi adatok szerint valamivel több mint 120 milliárd forintot tesz ki a babakötvény állománya. Az alábbi ábrán látszik, hogy a szuperállampapír 2019. júniusi megjelenéséig a babakötvény kezdett nagyobb összegeket is bevonzani, de a MÁP+ elindulása visszavetette kissé a babakötvény iránti vásárlási kedvet is.

Az utóbbi fél évben azonban negyedéves szinten már 10 milliárd felett alakult a vagyonbővülés mértéke, gyakorlatilag hat hónap alatt sikerült a konstrukciónak annyi pénzt bevonzania, mint máskor egész évben.

Az elmúlt egy évben a babakötvény állománya közel 37%-kal, tehát több mint 32 milliárd forinttal nőtt, a pandémia tehát úgy tűnik, jó hatással volt a kötvény keresletére. Összehasonlításképp, 2019-ben ugyanez a bővülés a 25 milliárdot sem érte el összegszerűen, igaz, az alacsonyabb állomány miatt a vagyonbővülés aránya magasabb volt (több mint 45%).

A cikk tartalmából:

  • Közel tripla annyi megtakarítás van most babakötvényben, mint 3 évvel ezelőtt.
  • Az utóbbi fél évben annyi pénz áramlott a konstrukcióba, mint máskor egy év alatt.
  • Havi 5 ezer forintos megtakarítással 18 év múlva 2,2 millió forint lehet a gyermek számláján.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés