Előfizetői tartalom

Elmúlt a MÁP+ varázsa, itt a fordulat a lakosság befektetéseinél?

Közel 450 milliárd forinttal bővült a lakosság kezében lévő három legnépszerűbb befektetés állománya az első negyedévben, és bár továbbra is az állampapír hajtja a szekeret, a MÁP+ varázsa egyértelműen elmúlt. Mindeközben kezd magára találni a régóta elhanyagolt befektetés, de ez annak is köszönhető, hogy a koronavírus-válság óta emelkednek a piacok.

Közel 450 milliárdos állománynövekedés

Az MNB friss statisztikái szerint a három legnépszerűbb értékpapír kategóriába az év első három hónapjában összesen közel 450 milliárd forintos állománybővülést lehetett látni a háztartásoknál. Ezek közül

  • továbbra is az állampapírok mutatják a legnagyobb növekedést több mint 311 milliárddal, őket
  • a befektetési jegyek követik 97 milliárddal, majd
  • jönnek a részvények több mint 40 milliárddal.

A tranzakciós adatok ennél valamivel kevesebb, 372 milliárdos tőkebeáramlást mutatnak, a mintegy 80 milliárdos különbözet a piaci felértékelődéseknek és devizás hatásoknak tudható be. Az első negyedévben jól láthatóan a befektetési jegyek és részvények esetében is jót tett a piacok kitartó menetelése, az állománynövekedés felét mindkét esetben ennek tudható be és nem a nagyobb keresletnek:

Állampapírok

A háztartások kezében lévő állampapírok állománya az első negyedévben tehát 311 milliárd forinttal nőtt, tehát elmarad a tavalyi negyedik negyedévben látott több mint 400 milliárdos bővüléstől. A lakossági állampapírok piacának növekedése láthatóan megtorpant az utóbbi évben, ebben leginkább a MÁP+ iránti kereslet lecsendesülése játszik szerepet.

A cikk tartalmából:

  • A három legnépszerűbb kategória 450 milliárdos állománybővüléséből a tranzakciók csak 370 milliárdot magyaráznak.
  • Az állampapírok továbbra is vezetnek, de kérdés, mit hoz a gazdasági újranyitás a lakossági keresletben.
  • A lakosság jelenleg a magyar állam harmadik legnagyobb hitelezője.
  • Kezdenek ismét rátalálni a magyarok a befektetési alapokra, egyre biztatóbban alakul a kereslet.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés