FONTOS Kiszámoltuk, melyik naptól nem kell majd a védettségi igazolvány az éttermekbe, szállodákba
malacpersely
Befektetés

Gőzerővel tartalékol a magyar lakosság, sorra dőlnek a rekordok

Nincs nyoma az MNB friss adataiban a koronavírus-járvány alatt képzett megtakarítások felélésének. A friss megtakarítások szerkezete azonban szép lassan változik: az első negyedévben 100 forintnyi friss megtakarításból 28 forintot fektettek állampapírba a háztartások, 27 forint maradt a folyószámlákon, 9 forint pedig készpénzben. Nemcsak a befektetési alapok tértek magukhoz, de az életbiztosítások új erőre kaptak, utóbbiak 2007 vége óta nem vonzottak annyi friss pénzt, mint idén év elején.

Közzétette előzetes pénzügyi számlák statisztikáit a Magyar Nemzeti Bank. Ezek alapján a magyar háztartások bruttó pénzügyi vagyona március végére 68 436 milliárd forintra emelkedett, az adóssággal csökkentett (nettó) pénzügyi vagyon pedig 56 655 milliárd forint volt.

Egy év alatt 10,9%-kal, az idei első három hónapban pedig 2,4%-kal nőtt a háztartások pénzügyi vagyona. Utóbbi szám duplája az egy évvel ezelőtti növekedési ütemnek.

A tranzakciós adatok alapján az első negyedévben 100 forintnyi friss megtakarításból 28 forintot fektettek állampapírba a háztartások, 27 forint maradt a folyószámlán, 9 forint pedig készpénzben. Mindez egyúttal azt is jelenti, hogy a friss pénzek több mint harmada nem ezekbe a megtakarításokba áramlott, és javult a pénzügyi szektor teljesítménye az megtakarítások aktív gyűjtésében.

meg3

Önmagukhoz képest különösen az életbiztosítások teljesítettek jól, a jegybanki statisztikák alapján ugyanis 41 milliárd forinttal több áramlott ezekbe, mint amennyi elhagyta ezeket. Ilyen magas számra 2007 utolsó negyedéve óta nem volt példa. Az adókedvezményes nyugdíjbiztosításoknak köszönhetően nőtt a hosszú távú öngondoskodás szerepe, a pandémia ellenére is.

meg4

A legnépszerűbb megtakarításnak azonban nem ezek tekinthetők: az első három helyen az állampapír, a folyószámlabetét és a készpénz áll. Az előző pénzügyi válság óta a lakossági állampapírok állománya közel a tízszeresére emelkedett.

A legnagyobb mértékű (átértékelődést is figyelembe vevő) állományváltozást idén eddig a részvények mutatták fel, elsősorban a kedvező tőkepiaci hozamlehetőségeknek köszönhetően. Emellett a befektetési jegyek, a folyószámlabetétek és az állampapírok is jól teljesítettek, persze ezeknél (különösen utóbbi kettőnél) nem az átértékelődések, hanem a tranzakciók domináltak.

részvény

Összességében nominálisan pozitív volt a mérleg az első negyedévben a megtakarítások tranzakciója és átértékelődése szempontjából egyaránt, ugyanakkor a megtakarítások állományát elsősorban a tranzakciók táplálták, méghozzá 1117 milliárd forinttal. Feltéve, de meg nem engedve, hogy a törlesztési moratóriumban három hónap alatt megtakarított, becsléseink szerint mintegy 200 milliárd forintnyi összeget mind megtakarították a háztartások, akkor is az előző évek első negyedéhez képest kimagasló számról beszélünk.

meg7

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
GettyImages-1230121270
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó lazítás járványügyi intézkedés
sors lászló varga mihály nav
építkezés hommok
nemet_nemet
joseph wu
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
starlink