Portfolio signature

Óriási változás a nyugdíjpénzeknél: hol van már a tavalyi pánik?

Ahhoz képest, milyen bukókat szenvedtek el tavaly tavasszal az önkéntes- és magánnyugdíjpénztárak, az idei első negyedéves befektetési eredmények már sokkal biztatóbbak. Érdekesség a friss adatokban, hogy míg a magánkasszák csökkentették, az önkéntes pénztárak növelték részvénykitettségüket az utóbbi hónapokban, és jó hír, hogy az önkéntes kasszáknál megállt a taglétszám csökkenése.

Ég és föld a különbség

Igazi hullámvasút volt tavaly az önkéntes nyugdíjpénztárak teljesítménye: az első negyedév fájó számai után egy felpattanás, majd ismét egy visszaesés jellemezte a befektetési eredményt, az utolsó negyedévben azonban látványosan kilőttek a pénztári hozamok.

Mindezzel együtt kijelenthető, hogy a tavalyi első negyedévben látott befektetési veszteség és az idei első negyedévben látott nyereség között ég és föld a különbség: míg tavaly március végén az önkéntes pénztári szektor a koronavírus-válság miatt 100 milliárdos befektetési veszteséget könyvelt el, az idei első negyedév 18 milliárdos plusszal indult.

Ez a vagyonportfólióra vetítve valamivel több mint 1%-os hozamot jelent, ami ugyan elmarad az elmúlt negyedév 5%-ot meghaladó hozamától, de jóval magasabb, mint az egy évvel ezelőtti több mint 7%-os bukó.

A cikk tartalmából:

  • Sikerült leráznia a pénztári szektornak a tavaly tavaszi jelentős veszteségeket.
  • Érdekes trend indult el az önkéntes és magánkasszák befektetéseinél.
  • Megállt az önkéntes pénztártagok létszámcsökkenése, de meddig tart ez ki?

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2490 forint. Az éves előfizetés díja 29845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések