budapest nő telefon parlament getty stock
Befektetés

Jön az új, eurós lakossági állampapír, de változik a kamatprémium

Kijöttek a friss tájékoztatók a 3 és 5 éves Prémium Euró Magyar Állampapírok kapcsán. Ami már első ránézésre látszik: csökken a 3 éves papír kamatprémiuma.

Kijött a friss, nyilvános ajánlattétele a 2024 X és 2026 X néven futó prémium eurós állampapíroknak. A dokumentumok alapján az 5 éves konstrukció kamatprémiuma változatlan, a 3 éves papíré viszont 25 bázisponttal csökkent.

0,75%-os prémiumot fizet az új, 3 éves PEMÁP

Míg a korábbi 3 éves papír 1%-ot, a június 7-tel induló új eurós konstrukció már csak 0,75%-os kamatprémiumot fizet az Eurostat által közölt infláció mértékén felül.

A kamatprémium csökkentése mögött vélhetően az állhat, hogy az ÁKK az eurózóna inflációjának emelkedésével kalkulál rövid távon. Egyébként az MNB is arra számít, hogy emelkednek az inflációs kockázatok a világon, és nem feltétlenül lesz ez átmeneti megugrás.

Érdemes kiemelni, hogy a PEMÁP évente kétszer fizet kamatot (jelen esetben májusban és novemberben), így a kamatmegállapítás is évente kétszer történik, a kamatbázist az alábbiak szerint határozzák meg:

  • a november 20-tól induló kamatperiódus esetében a kamatmegállapítás napját hárommal megelőző hónap (augusztus) és az azt közvetlenül megelőző év ugyanazon hónapja (augusztus),
  • a május 20-tól induló kamatperiódus esetében a kamatmegállapítás napját hárommal megelőző hónap (február) és az azt közvetlenül megelőző év ugyanazon hónapja (február) közötti időszakra vonatkozóan

az Európai Bizottság (Eurostat) által a Résztvevő Tagállamokra vonatkozóan végleges harmonizált fogyasztói árindexként („Harmonised index of consumer prices – all items excluding tobacco”) az adott kamat megállapítás napját megelőzően időben utolsóként hivatalosan közzétett fogyasztói árindex-változás százalékos mértéke (ha ez az érték nulla vagy negatív lenne, akkor a kamatbázis 0%-kal egyenlő).

Az első kamatperiódus esetében ez az inflációs érték 0,8%, így a 0,75%-os kamatprémiummal együtt összesen 1,55%-os kamatot fizet a papír (időarányosan).

Az 5 éves PEMÁP esetében is novemberben és májusban, tehát évente kétszer van kamatmegállapítás a fenti elgondolás szerint. Ez esetben

az első kamatperiódusnál a 0,8%-os inflációra 1,25%-os prémium jön, így a papír 2,05% időarányos részét fizeti majd ki erre az időszakra.

Az 5 éves konstrukció kamatprémiuma tehát változatlanul 1,25% lesz.

Mennyit fizet most a magyar inflációt követő állampapír?

Miközben az 5 éves eurós állampapír prémiumát az ÁKK változatlanul hagyta, az 5 éves, magyar inflációt követő állampapír prémiumát még év elején csökkentette az adósságkezelő, erről bővebben itt írtunk:

Mindez azt is jelenti, hogy 5 éves időtávon a Prémium Magyar Állampapír 1,25%-os kamatprémiumot fizet az infláció felett, ami júliusban, az első kamatfizetéskor 4,55% időarányos kamatát jelenti majd.

A 3 éves PMÁP kapcsán pedig egyelőre nem jöttek ki az új kondíciók, az 1%-os kamatprémiumot fizető papír megvásárlásának lehetőségét április végéről június végére hosszabbította meg az adósságkezelő, tehát valamikor ebben a hónapban várható az új 3 éves papír forgalomba hozatala.

Arról, hogy az emelkedő magyar inflációs környezetben prémium állampapírt vagy szuperállampapírt érdemes-e választani, itt írtunk:

Érdemes eurós állampapírt venni?

Alap esetben elmondható, hogy mivel erős a forint, érdemes lehet prémium eurós állampapírba fektetni.

A kérdés inkább az lesz, hogy erősödik-e és meddig még a hazai deviza? Azt már látjuk, hogy változik a jegybanki rezsim és a magyar központi bank a régióban elsőként léphet a szigorítás útjára (a kamatemelés pedig erősebb forintot eredményezhet). A szigorítás mondhatni már nem is kérdés, inkább ennek mértéke lesz az érdekes a forint árfolyamának alakulása szempontjából.

Összességében tehát annak érheti meg eurós állampapírt venni, aki a forint gyengülésére számít, illetve fedezeti céllal fektet be.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
GettyImages-10188160(1)
izrael palesztine
Takarékbank_1
oroszország koronavírus járvány
montenegró járvány

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
GettyImages-10188160(1)